Byalaget satsar på fotofestival

Textstorlek:

HASSELFORS Om drygt en vecka blir det premiär i Hasselgården. Byalaget arrangerar en foto- och filmfestival som fokuserar på naturen.

Lördagen den 6 februari kan alla intresserade, i inomhusvärme, ta del av naturens breda innehåll under hela sju timmar. Kanske som en liten aptitretare till kommande utflykter när sol och värme sätter fart både på växter och dess levande djur- och fågelarter. Det är Hasselfors byalag genom initiativtagaren David Tverling som bjuder in till naturfoto- och filmfestival i Hasselgården.

– Jag har många kompisar som håller på med fotografering och film med naturen som motiv.

– Då känns det roligt att nu under den mörka perioden hitta på något att visa upp som vi kan se fram emot, säger David.

David har ett genuint intresse för naturens olika ”rum”. Själv fotograferar han mest för att dokumentera olika projekt för Naturskyddsföreningens räkning.

– Två saker jag tycker är spännande är dels naturskydd, att skydda miljöer. Det andra är att som guide ta med folk ut i naturen och visa vad som finns att se där, förklarar han.

Kompisarna är som sagt var många, och intresset för att nappa på Davids inbjudan till festivalen, då med både fotoutställning och kortfilmer, var stort. Bland dem som i dagsläget har anmält sig finns Mona Lembke, Jonas Forsberg, Robin Eriksson, Janne Rickard, Rosita Holm, Björn Nordzell, Göran Alm, Charlotte Raklitz och Malin Levin Johansson.

Men besökarna kan också delta aktivt genom att medverka i tävlingen ”Årets bild”.

– Man tar helt enkelt med sitt eget bästa naturfoto, som i storlek får vara max som en A4. Fotograferna som deltar i utställningen är jury och tar under dagen ut festivalens bild bland de inlämnade bidragen, förklarar David.

Förutom själva utställningsdelen kommer det under dagen att varvas med några föreläsningar, och kortfilmerna ska rulla på filmduken. Det är gratis entré och invigningstalaren är hemlig fram till festivaldagen.

– Förtäring finns att avnjuta, och alla är förstås välkomna att uppleva naturen genom fotograferna och filmarnas ögon, hälsar David.

Skulle evenemanget slå väl ut så är David inte främmande för att köra en uppföljare nästa år.

– Vi börjar så här. Förhoppningen är ju att vi ska inspirera fler att fotografera och filma ute i naturen.

Festivalen blir ett nytt grepp inom byalagets verksamhet, en förening som för övrigt 20-årsjubilerar i år.

– Arrangemanget är nytt och det är väldigt spännande att ge sig på det här, säger David Tverling.

Medarrangörer i festivalen är Naturskyddsföreningen, Hoppajola samt Studieförbundet Vuxenskolan.