Musikskola fyller 35 år

Mats-Olof Liljegren är rektor för musikskolan som fyller 35 år och firar med stor musikfest den 5 december. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

ÖREBRO Betelkyrkans musikskola fyller 35 år och firar stort den 5 december.
– Vi har en lagom kostym nu, men vi kan också växa utan krav på nya lokaler, säger Mats-Olof Liljegren, rektor.

Tuffa och långa arbetsdagar. Det är vad rektor Liljegren har.  Det är många pusselbitar som ska passa ihop när en musikskola ska fungera.

– Ett jätteroligt jobb. Och spännande. Jag brinner för den här verksamheten, och att fler barn ska nås av barnkultur. Som jag ser det, en mycket viktig del i barns utveckling.

Musikskolan har i skrivandes stund 302 elever i olika åldrar.

– Det går i vågor. Runt 300 med 25 barn i Tonträffen, en barnkör, är en bra kostym. Men visst kan vi växa.

– Inom vissa instrument önskar vi fler barn för att få balans. Fler tvärflöjtister, fler unga violinister, fler i gitarrgrupperna, fler småbarnsmusikgrupper…

Mest populärt? Inte oväntat – piano.

– Där har vi i princip alltid högtryck. Men just nu har vi också en positiv trend för cello. Mycket av det här med musikintressen går i vågor.

När Maj-Britt och Börje Ström drog igång skolan för 35 år sedan så började Maj-Britt Ström med Suzuki-metoden. Än idag står den i fokus för undervisningen.Det finns också något som heter framtid. Där har rektor Liljegren önskningar.

– Kommunen är vår enskilt störste bidragsgivare. Det är jag väldigt glad över. Men jag skulle önska att de gav oss bättre förutsättningar.

– Vi är ett komplement till kommunala Kulturskolan. Och det vore fint om vi kunde få mer stöd till att sänka våra avgifter. Drömmen vore att hamna på samma nivåer som Kulturskolan har.

I en framtid ser han också att fler verksamheter skulle kunna utvecklas. För att få elever måste fler attraktiva bitar till i innehållspusslet.

– Ett bra exempel på det tycker jag är Fredagsmysik med Snäckan & Klaffen, en härlig musikteater för små barn. Vi har också en jättepotential för att utveckla körsång.

Musikskolan har två engagerade körer: Damkören Gott och Blandat, Tonträffen.

– Jag ser inget tak här. De kan bli fler. Det hänger på strömningarna i samhället – hur stort är intresset för körsång i framtiden?

– Pop och rock är en annan gren av skolan. 30 ungdomar nu. Den kan växa. Likaså vår nystartade verksamhet riktad mot äldre ungdomar och vuxna, där vi erbjuder många instrument.

Rektor Liljegren tycker att kontakten med kommunen är bra, att musikskolans arbete bemöts med tacksamhet. Och att ekonomin är i balans.

– Mitt jobb är att dels att se till att skolan fungerar bra, dels att ligga lite före i tid. Frågor som framtida finansiering, strömningar, politikens krav på oss, att få bra lärare… det är ett framåtblickande jobb som absolut måste fungera för att vi ska ha en bra musikskola i framtiden.

– Och det har vi.

Lördagen den 5 december firas jubileet med en stor musikfest på eftermiddagen i Betelkyrkan i Örebro. 70 barn och lärare medverkar.