Stöd för att skydda hunden

Hund med skyddsväst mot vargangrepp. Lägg märke till pigorna. Foto: Dogtech pro
Textstorlek:

​I förra veckan revs en jakthund i sydvästra delen av Örebro län. Trots att hunden hade skyddsväst uppmanar nu ändå länstyrelsen jägare att använda skyddsväst på sina hundar. Det finns till och med ett nytt stöd att söka för ägare till jakthundar som vill skydda hunden med en väst.

Hundens som revs i Åtorp-Svartåområdet hade en skyddsväst.

– Enligt de uppgifter vi fått var det en enklare väst, där de så kallade vargstålen, eller de vassa piggarna som ska göra det obehagligt för vargen att bita saknades, säger David Höök på länsstyrelsen.

När vargen attackerade hunden var den ute frigående i skogen för att jaga. Det är i den situationen det stora flertalet hundar stöter på varg och blir rivna, ofta till döds.

Hunden angrips oftast bakifrån, med hugg över ryggen, bakdelen.

Att testa en skyddsväst mot vargangrepp i skarpt läge är givetvis i det närmaste omöjligt. Viltskadecenter har testat skyddsvästar utifrån hur de fungerar för hunden i jaktsituationer och liknande, hur hunden påverkas av dem. Om de fungerar för att skydda mot varg kan man nog bara påvisa genom erfarenhet. Vi måste helt enkelt vänta och se om antalet hundar som rivs av varg och dör minskar med ökat användande av skyddsväst.

Är västen hel när hunden kommer hem kan ju det innebära att hunden träffat varg och klarat sig, eller att den inte träffat någon varg.

Skyddsvästarna består ofta av en kraftig väst med något slags mekaniskt skydd invävt västen samt plattor av exempelvis kevlar. För att skydda mot vargangrepp har man sedan taggar, piggar, på ryggen.

Det finns också västar, som med elektronik avger en stark elstöt om vargen biter över västen. Fördelen är att västen inte lika lätt fastnar i täta buskage och liknande. Vad som skyddar bäst får erfarenheten utvisa.

Många västar är egentligen gjorda för att skydda hunden mot angrepp av vildsvin.

– Även om vildsvin kan orsaka mycket skada på en hund behövs lite mer avancerade skydd för att skydda mot varg, menar David Höök.

– Vildsvinen har inte alls samma förmåga att hugga utan skadar hunden med sina betar, ofta underifrån.

Vad skyddsvästen kostar varierar en del.

– Stödet vi nu kan betala ut ska täcka halva investeringskostnaden, dock som mest 5 000 kronor. Det ska gå till en väst avsedd för att skydda mot vargangrepp. Vi betalar ut stödet till aktiva jägare som använder drivande eller stötande hund. Statistiskt sett är det de som oftast råkar illa ut.

Ägare till vanliga sällskapshundar kan inte söka stödet.