Lydia Karlsson och Julia Johansson från Mullhyttan tycker att vård och skola är viktiga frågor, men lyfter även fram landsbygden. Foto: Sofie Isaksson
Otto Gustafsson har hunnit fylla 18 och får rösta i årets val. Filip Hane Weijman hade gärna röstat men fyller först i november. Foto: Sofie Isaksson
Linus Karlsson tycker att gängvåldet är en viktig fråga i valrörelsen. Tilde Mählström lyfter fram kvinnors rättigheter som en av de viktigaste frågorna. Foto: Sofie Isaksson
Emma Arnshelm, 18 år, Örebro, tycker att det är svårt att välja. Foto: Sofie Isaksson

Frågorna som engagerar unga

Vård, skola, miljö, landsbygd, gängvåld och kvinnors rättigheter är frågor som ligger länets förstagångsväljare varmt om hjärtat.

– Vården tycker jag är den viktigaste frågan. Det är katastrof som det ser ut idag. Min syster har jobbat två år inom äldrevården, personalen hinner inte med, lönerna är för låga och de äldre får inte kvalitet på vården, säger Filip Hane Weijman.

Viktigt att rösta

Han fyller 18 år först i november och får därmed inte rösta i årets val.

– Jag hade röstat om jag hade fått. Det är jätteviktigt att man gör det, menar han.

Kompisen Otto Gustafsson har hunnit fylla 18 år och försöker att se helheten i valrörelsen och kan inte peka ut någon fråga som viktigare än någon annan.

– Jag kommer att rösta, men eftersom jag inte är hemma på valdagen förtidsröstar jag, säger han.

Linus Karlsson från Kumla har också fyllt 18 år och tycker att gängvåldet är en viktig fråga i valrörelsen, liksom straffskalan för sexualbrott.

– Jag tycker att jag har ganska bra koll på vad partierna tycker i de här frågorna, säger han.

Tilde Mählström från Nora lyfter fram kvinnors rättigheter som en av de viktigaste frågorna för henne personligen. Det är ett område som hon inte tycker har fått så stor plats i valrörelsen.

– Det kunde komma fram mer, man får söka upp informationen själv från partierna, säger hon.

Både två studerar på ekonomiprogrammet på Rudbecksgymnasiet och har haft besök i skolan av politiker. De får också mycket information om valet genom sociala medier och från familjen.

– Vi pratar en del politik, men det blir mest hemma med familjen, inte så mycket med kompisarna, säger Linus Karlsson.

Lydia Karlsson och Julia Johansson från Mullhyttan lyfter fram vården och skolan som viktiga politiska frågor men även landsbygdsfrågor väger tungt eftersom de själva bor på landsbygden. Lydia har fyllt 18 och får således rösta, medan Julia inte hunnit fylla ännu.

– Det känns okej att inte få rösta, det är ett svårt val i år. Men har man rätt att rösta är det viktigt att man gör det, säger hon.

Engagera sig politiskt

Emma Arnshelm, 18 år, Örebro, tycker att det är svårt att välja. Hon har inte riktigt hittat ett parti som stöttar hennes åsikter till fullo och har ännu inte bestämt sig för hur hon ska rösta.

– Jag skulle kunna tänka mig att engagera mig politiskt när jag hittar rätt parti. Jag tycker det är intressant med politik och pratar mycket både hemma och med kompisar. Miljöpolitik är viktigt för mig, men också sjukvård till exempel.

Hon tycker att skolan är en viktig och bra källa till information och kommer precis från en politikerdag där både kommunal- regional- och riksdagspolitiker besökt eleverna.

– Även lärarna tycker jag vägleder oss och får oss att tänka till i vissa politiska frågor, säger hon.

Att gå och rösta är självklart för henne.