Landshövding Lena Rådström Baastad och Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg. Foto: Ulrika Olausson
Operachefen Sten Niclasson berättar om Rigoletto och det konstnärliga utförandet. Foto: Ulrika Olausson
Krum Balakov, Bulgarien, har huvudrollen. Foto: Ulrika Olausson
Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg, har varit med under Opera på Skärets samtliga 20 år. Foto: Ulrika Olausson
Lena Rådström Baastad, landshövding, och Sten Niclasson, operachef, presenterar 20-års-jubilerande Opera på Skäret. Foto: Ulrika Olausson

”Vi gör stor opera i lilla Kopparberg”

Opera på Skäret i Kopparberg 20-årsjubilerar. Ewa-Leena Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg, har varit med på hela resan och sett de nedlagda sågverkslokalerna få nytt liv i ny skepnad.

Opera på Skäret 20-årsjubilerar med Verdis opera Rigoletto. På det gamla sågverket i Kopparberg ges en nyuppsättning av dramat.

– Vi spelade Rigoletto första gången 2006, och det var Opera på Skärets stora genombrott, säger operachefen Sten Niclasson vid en pressträff på Örebro slott.

Ewa-Leena Johansson, kommunstyrelsens ordförande i Ljusnarsberg, berättar för Länsposten att hon från början var mycket engagerad själv.

– Jag var med ute på operan och sålde smörgåsar och fika. Och jag åkte med tåget till Stockholm och sålde biljetter.

För Ljusnarsbergs kommun är Opera på Skäret mycket värdefull, inte minst då många operabesökare stannar för att också ta del av natur och kultur.

– Vi har exempelvis länets största naturreservat alldeles intill. Vi har också ett kulturellt intressant centrum i Kopparberg, så vi har mycket att visa upp, berättar Ewa-Leena Johansson och fortsätter:

– Och så har vi fina caféer och restauranger och ett samarbete med exempelvis Hällefors kommun för logi.

Stor opera i Kopparberg

Rigoletto spelas 12 gånger mellan 29 juli och 27 augusti. I uppsättningen medverkar svenska och internationella solister och Opera på Skärets kör. Operaorkester är Svenska Kammarorkestern under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

– Opera handlar om livet och livet får en tydlig känslodimension när man lyssnar på Verdi – det kan vara en fagott, smäktande stråkar eller fullt brass. Rigoletto ger en väldigt speciell känsla och slutet är det mest gripande man kan hitta i operalitteraturen, avslöjar Sten Niclasson.

Av 600 sökande sångare från hela världen valdes 200 ut för auditions.

– Det är viktigt att få träffa sångarna och skapa en relation. Vi ska ju tillsammans göra stor opera i lilla Kopparberg, konstaterar Sten Niclasson.

Speciell upplevelse

Ewa-Leena Johansson uttrycker både stolthet och glädje över det som Opera på Skäret åstadkommit.

– Det gör ont i själen att se alla nedlagda industrilokaler, men att få komma ner på denna plats – i en av dessa lokaler – en varm augustikväll och ta del av all sång, fantastiska peruker och kostymer är något alldeles speciellt.

Eftersom operan spelas på en levande plats där saker händer, måste planerna anpassas efter omständigheterna.

– Ibland hamnar man mitt i ett musikaliskt crescendo. Då vet man att ”jaha, nu går 16.10-tåget till Karlstad förbi”, skrattar Ewa-Leena Johansson och avslutar:

– Det här är verkligen ett gulduppdrag för ett kommunalråd – ett sånt som uppväger det mesta.