Alexander Niclasson, regissör, presenterar årets föreställning "Maskeradbalen" på Opera på Skäret. Foto: Ann-Louise Larsson

Opera på Skäret mer taggade än någonsin

Efter två års uppehåll är Opera på Skäret äntligen tillbaka, mer taggade än någonsin. Ett orosmoln för tillfället är att en av huvudrollerna spelas av en ukrainsk operasångerska.

Rollen som Amelia i Maskeradbalen delas mellan norska Hedvig Haugerud och Kseniya Bakhritdinova-Kravchuk från Ukraina, som nyligen tvingats lämna sitt hem i Kiev.

– Hon har flytt från Kiev med sin familj till en ort nära den polska gränsen och är för närvarande i säkerhet. Vi har daglig kontakt med henne och håller verkligen tummarna för att hon ska kunna komma till Sverige och spela i sommar, säger regissör Alexander Niclasson.

Årets uppsättning på Skäret är Verdis Maskeradbalen, det enda storverket i operahistorien som har handlingen förlagd till Sverige. Den framförs på italienska av internationella operasångare från hela världen och textas på svenska på skärm.

– När vi bjöd in till audition i november fick vi 500 ansökningar och av dessa valde vi ut 200 som fick komma och provsjunga, berättar Sten Niclasson, operachef.

Nu är alla roller tillsatta, scenen har börjat byggas och biljetterna är släppta.

– Det känns nästan lite pirrigt att stå här idag, säger Alexander Niclasson under en pressträff där årets uppsättning presenterades.

Mellan 30 juli och 28 augusti spelas totalt tolv föreställningar.

– Vi hoppas sälja någonstans mellan 8 000 och 11 000 biljetter. Biljettförsäljningen startar nu, säger Alexander Niclasson.