Foto: Pressbild OpS. Jovita Vaškevičiūtė, Tomas Pailionis, Alina Tkachuk och Lorenzo Coladonato möter publiken efter premiären.

En lyckad premiär med ”sångare i fin form”

I helgen hade årets uppsättning vid Opera på Skäret premiär. I år sätts föreställningen Rigoletto upp och både premiärföreställningarna drog i princip fulla hus.

– En helt fantastisk helg, i princip utsålda föreställningar, sångare i fin form och stående applåder från publiken, summerar Alexander Niklasson, konstnärlig ledare för Opera på Skäret.

Verdis opera Rigoletto har spelats en gång tidigare på Skäret, 2006, vilket blev Opera på Skärets stora genombrott. I år är det 20-års jubileum för operaföreställningarna i det gamla sågverket utanför Kopparberg och tio av årets totalt tolv föreställning återstår.

– Av 650 sökande kallade vi 230 sångare till audition och från dessa valdes årets ensemble ut. Vi brukar ha som mål att överträffa förväntningarna varje år och det tycker jag verkligen att vi har gjort i år. Det visas inte minst av intresset redan för premiärföreställningarna, säger Alexander Niklasson.

Varje föreställning har plats för 795 personer och många är återkommande operagäster.

– Vi har en väldigt trogen publik, många återkommande gäster sprider dessutom budskapet vidare och tar med sig förstagångsbesökare vilket vi tycker är väldigt roligt, säger Alexander Niklasson.

Förutom operaföreställningarna bjuder Opera på Skäret även in till operapub vid tillfällen under sommaren, två av dessa återstår.

– Då har man chans att bekanta sig med artisterna i mer avslappnad form i en härlig atmosfär och festlig stämning med god mat och dryck. Vilka som medverkar bestäms samma dag, men vi utlovar alltid att hälften av ensemblen finns på plats, fortsätter Alexander Niklasson.

Återstående speldagar av Rigoletto är: 5, 6, 10, 11, 13, 17, 19, 20, 26 samt 27 augusti.