Lina Odell, Sveriges första gesäll i folkdräktssömnad föreläser på Arkivcentrum i Örebro. Foto: Lina Odell

Arkiven öppnas på lördag – med årets tema färg och form

På lördag är det dags för Arkivens dag runt om i länet i år på temat färg och form.

Arkivens dag arrangeras för att väcka intresse för arkivens verksamhet. 2023 års tema är färg och form. På ArkivCentrum Örebro län tittar man på formgivning i länet och med extra fokus på slöjd och folkdräkter. Den 11 november firar Arkivcentrum tillsammans med Örebro läns slöjdförening som dessutom fyller 140 år i år. Föreläsning av Lina Odell, Sveriges första gesäll i dräktsömnad, med titeln ”Arkiv och samlingar – en källa till inspiration och utveckling” föranmälan gäller till föreläsningen, begränsat antal platser.

Även en affischutställning om färg och form med material från arkiven, tipspromenad och bokförsäljning. Efter föreläsningen som startar kl 13 firar Arkivcentrum och Örebro läns slöjdförenings 140-årsjubileum med kaffe och tårta. Öppet kl 11-15.

Arkivens dag sker på fler platser i länet: Hällefors kommun visar sin 1950-tals lägenhet. Hembygdsföreningens arkiv öppet i hembygdsgården i Hällefors, samt servering och loppis. Öppet kl 11 – 15

Svennevads hembygdsförening håller öppet hus i arkivet och i församlingshemmet bredvid kyrkan med kaffeservering. Öppet kl 13-16-

I Asker har hembygdsföreningen föredrag om arkeologiska nedslag i östernärke från forntid till historisk tid med fokus på Asker med arkeolog Nina Balknäs. Öppet hus för att ta del av textil- och bydokumentationer, arkiv och litteratur om Asker. Askers egen sockendräkt visas. Askers Kyrkväg 19

I Fjugesta på Östra Långgatan 12, Västernärkes hembygdsförening, visar Gunnar Öquist kl 13:30 ett urval av Sophie Jansons ateljébilder tagna 1908-1923 med inriktning på den tidens mode. Fika. Öppet kl. 13-16

I Nora, utställning om Gösta Sandberg, konstnär, författare och textilforskare arrangeras av Nora släktforskare på Nora bibliotek. Noradräkten och dess historia visas på Göthlinska gården och arrangeras av Hembygdsföreningen Noraskog. Man kan även se handmålade vykort av Ingrid Göthlin (1887-1961) i Nora kommunarkiv. Öppet kl. 10-15 

Lindesberg ”Färglagt och illustrerat” på ”Museum 20 kvadrat” våningsplan 2 i Grenverket, Lindesbergs stadsbibliotek. Öppet kl 10-14

Karlskoga Arbetarmuseet Gråbo, länsmuseets motorsportsentusiast Michael Olsson visar bilder, berättar från museets arkiv med fokus på Karlskoga, Gelleråsen och Kanonloppet. Öppet kl. 11-15

Utställning även i Lilla Galleriet Karlskoga bibliotek. Samt föreläsning av Hasse Dahlriksson om ”När man rev Ekmansbacken. Karlskoga bibliotek, hörsalen.

För exakta tider och hela programmet klicka här!