Den här cafékvällen gästas slöjdföreningen av Närkes träsvarvare. Många ville lära sig mer och Reidar Isaksson undervisar gärna. Foto: Ulrika Olausson
Bildhuggeri i trä är Uno Jonssons specialitet. Här gör han en skylt till Wadköping. Foto: Ulrika Olausson
Anneli Linder är ordförande i Örebro läns slöjdförening. Foto: Ulrika Olausson
Här har Magnus Niklasson svarvat en ring. Han har till och med gjort en klackring på beställning. Foto: Ulrika Olausson
Inger Börjesson, Ylva Magnusson och Siv Wiberg täljer trollsnurror för glatta livet. Foto: Ulrika Olausson
Foto: Ulrika Olausson

Firar 140 år med massor av slöjd på programmet

Med sina 140 år är Örebro läns slöjdförening en av landets äldsta. Och aktiv är den också. En onsdag varje månad är det cafékväll på Hjärsta gård i Örebro, och den här gången är Närkes träsvarvare på besök.

Kvällssolen värmer gott denna onsdag i slutet av maj. Det är dags för den månatliga cafékvällen, och ett tjugotal personer samlas på gräsmattan utanför Hjärsta gård för att ta del av träslöjdarnas kunskaper.

– Det började med en kurs i bildhuggeri 1995 och sedan har jag fortsatt. Att skapa i trä är ett bra sätt att rensa skallen, säger Uno Jonsson och visar skylten han arbetar på.

Det är många som vill pröva på att svarva, hugga och tälja under överinseende av handledarna. Göte Friman visar gärna hur man täljer fram en trollsnurra ur björksly. Inger Börjesson, Ylva Magnusson och Siv Wiberg har inte täljt sedan det var barn.

– Då gjorde man kanske rönnpipor. Men det är alltid roligt att jobba med händerna!

Vid en av svarvarna står Magnus Niklasson som visar hur man svarvar ringar i träet.

– Det här är en rolig hobby och i Wadköping, där träsvarvarna håller till, träffar vi människor från hela världen.

En aktiv förening

Örebro läns slöjdförening med runt 200 medlemmar har ett digert årsprogram. Anneli Linder, ordförande, berättar:

– Vi har en programgrupp i styrelsen, där idéer tas fram och förverkligas. Förutom cafékvällarna på olika teman gör vi studiebesök, ordnar föreläsningar och åker på studieresa. I år besökte vi Klässbols linneväveri.

I sommar blir det även medlemsutställning tillsammans med Svensk Form. För föreningen är det viktigt att inkludera hela länet och utställningen hålls i Nora konsthall.

– Vi hade en sån utställning även förra året och hoppas att det ska bli tradition, säger Anneli, som själv jobbar med textila inredningar och utsmyckningar i trä och metall.

Tillströmningen av medlemmar är god, enligt Anneli, även om det kunde vara fler män och fler unga.

– Vi har framtiden för oss, men det är en utmaning att nå ut. En idé vi haft är att anordna ett slöjdläger.

”Fin” förening fyller 140 år

I skuggan under ett träd står Margaretha Olstam och Solveig Thorsell Isaksson med hunden Vincent. De har båda en bakgrund i styrelsen.

– Tänk förr, då var det ”landshövdingskan” – hon som var gift med landshövdingen – som var ordförande. Då ansågs det här som en ”fin” förening, säger Solveig och skrattar.

Att träffa andra människor med liknande intressen, tycker båda är den stora behållningen av slöjdföreningen. Och lite extra blir det nu när den fyller 140 år.

– Ja, vi har exempelvis planerat en adventskalender, där vi presenterar en hantverkare per dag, berättar Margaretha.

För att föreningen ska fortsätta utvecklas är det viktigt att den fylls på med yngre generationer.

– Vi jobbar ihop med svarvarna och är i deras lokal i Wadköping vissa lov, så barnen får prova på. Förhoppningsvis sås det ett frö hos några av dem.