Avfallet i högarna är mycket blandat, vilket gör det allvarligt om en brand skulle uppstå. Foto: Ann-Louise Larsson
Brandkåren placerade under torsdagen ut fyra "spett" för att mäta temperaturen i avfallshögarna i Röfors. Foto: Ann-Louise Larsson

Nu forslas 10 000 ton sopor från Röfors till Hallsberg

Under veckan har det stora sopberget i Röfors börjat forslas bort. Det handlar om 10 000 ton blandat byggavfall som kommer transporteras till Hallsberg för sortering.

Förra veckan var Nerikes brandkår på plats i Röfors för att placera ut meterlånga sensorer för att kunna mäta temperaturen på avfallshögen. Mätningarna visade temperaturer på uppemot 80 grader och enligt räddningstjänsten fanns det risk för att avfallet kunde självantända och därför utfärdades ett föreläggande. Kommunen har under de senaste veckorna jobbat hårt för att upphandla en entreprenör som kan ta hand om avfallet och på måndagen stod det klart att det blir Adrianssons Schakt och Transport i Hallsberg som fått uppdraget.

– De uppgifter jag har fått är att man etablerade sig på måndagen och börjar jobba med maskinerna på tisdagen. Först ska balarna runt högen tas bort så att man får mer yta att jobba på och därefter går man in på högen, säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson.

Arbetet planeras tillsammans med räddningstjänsten och är komplicerat på grund av de höga temperaturerna och att man inte riktigt vet vad som finns i högarna.

– Börjar man riva i det och tillsätter syre på ”fel” ställe kan det bli en brand. Det är viktigt att allt görs i rätt ordning, säger Mathias Johansson, Nerikes brandkår.

Avfallet kommer att sorteras på Adrianssons anläggning i Hallsberg och därifrån vidare för förbränning. Bortforslingen beräknas ta mellan fyra och åtta veckor och beräknas kosta 6,5 miljoner kronor.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.