Nu ska Laxå kommun arbeta för att få bort avfallet i Röfors. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Laxå kommun ska ta hand om avfallet i Röfors

Laxås politiker har beslutat att kommunen ska ta ansvar för avfallet i Röfors. Positivt tycker konkursförvaltaren. Troligen kommer det osorterade avfallet att flyttas till Mosjötippen.

Förra veckan beslutade politikerna i Laxå kommunstyrelse att arbeta för att ta bort avfallshögarna i Röfors. Beslutet togs utifrån ett förslag som kommunchef Harry Lundin skrivit.

Enligt information på kommunens hemsida är det mest troliga alternativet att det osorterade avfallet transporteras till Mosjötippen för siktning/sortering. ”Av störningsskäl vill vi inte sortera/sikta material på plats i Röfors” skriver kommunen vidare.

Nerikes brandkår har krävt att konkursboet efter Miljöåtervinning i Röfors ska mäta temperaturerna i högarna, så det inte finns risk för självantändning. Enligt kommunens hemsida ska sådan mätutrustning installeras denna eller nästa vecka. Kommunens servicelag ska även kontrollera området varje dag. Nya prover är också tagna på den så kallade svarta massan.

– Som konkursförvaltare är jag positiv till att kommunen agerar i frågan. Eftersom konkursboets handlingsutrymme är begränsat av tillgångarna i konkursboet och då dessa inte räcker till för att täcka mer än en bråkdel av kostnaderna för omhändertagandet, så måste någon annan aktör agera, säger Robert Asplund, konkursförvaltare.

– Några andra aktörer än Laxå kommun, som har förmåga och incitament att agera för att hitta en lösning, finns som jag ser det inte och det är glädjande att kommunen redan nu gjort samma analys.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.