Brandkåren placerade under torsdagen ut fyra "spett" för att mäta temperaturen i avfallshögarna i Röfors. Foto: Ann-Louise Larsson
Mathias Johansson på Nerikes brandkår har varit ansvarig för föreläggandet och temperaturövervakningen på avfallshögarna i Röfors. Foto: Ann-Louise Larsson

Nerikes brandkår: ”Ska tas på allvar”

Brandkåren var under torsdagen på plats och mätte temperaturen på avfallshögarna i Röfors. Mellan 70 och 80 grader har uppmätts. – Med så pass höga temperaturer en och en halv meter ner i högen måste vi ta det här på allvar, säger Mathias Johansson, Nerikes brandkår.

Under torsdagseftermiddagen var Nerikes brandkår på plats i Röfors och hade även kallat in expertis från E-on, som är van att hantera flisbränder, för en lägesbedömning.

– Det är problematiskt att avfallet här är så blandat. Det är ingen som riktigt vet hur det beter sig om en brand uppstår eftersom vi inte vet vad som finns i högarna. Blandningen är också ett problem när man ska forsla bort avfallet, börjar man riva i det och tillsätter syre på ”fel” ställe kan det bli en brand. Det är viktigt att allt görs i rätt ordning, säger Mathias Johansson, handläggare i ärendet hos Nerikes brandkår.

Temperaturen har legat stabilt sedan mätningarna startades och under helgen planeras inget annat än övervakning. Brandkåren placerade ut fyra ”spett” i de stora avfallshögarna. Från dessa kommer temperaturen att avläsas varannan timme. Brandkåren försökte under torsdagen att få klarhet i om det även finns avfall nergrävt, men lyckades inte nå fastighetsägare. I nuläget är planen att mätningarna ska fortgå året ut och att personal från kommunen ska titta till avfallet varje dag och notera förändringar som exempelvis rasrisk. Notan för mätningarna kommer att betalas av konkursboet.

De första mätningarna visar att det i den minsta högen, som innehåller sorterat avfall, var ungefär sex grader men att det i den betydligt större osorterade högen uppmättes 70-80 grader.

– Vi mäter ungefär en och en halv meter ner i högen och det är oroväckande att temperaturen är så pass hög så högt upp i högen, det kan vara betydligt varmare en bit ner, säger Mathias Johansson.

Totalt rör det sig om ungefär 12 000 kubikmeter byggavfall som ligger i Röfors och detta ska nu forslas bort för sortering och förbränning. Arbetet med bortforslingen ska planeras i samarbete med brandkåren.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Gula ladan har blivit röd och fått en morot i toppen och därmed blivit Morotshuset. På fredag visas den nya samlingsplatsen. Foto: Centrumföreningen
Per Johansson är fotografen bakom välkomstskylten. Foto: Per Johansson

Skylten invigs och Morotshuset visas i Stora Mellösa

Marknadsföringen av Stora Mellösa tar nu nästa steg när det är dags att inviga välkomstskylten. Samtidigt presenteras Morotshuset.

Under våren har Centrumgruppen och vägföreningen i Stora Mellösa arbetat fokuserat för att på olika sätt göra orten synligare.

Det har bland annat skett genom att förnya och skapa ett tydligare centrum på orten, som nu också fått en egen slogan. Av de 40 olika förslag på slogans kom in valdes ”Välkommen till Stora Mellösa – Platsen för goda upplevelser”, som Sven Söderlund skrivit.

Tillsammans med bilder av fotograf Per Johansson ska ortens egen slogan finnas på en välkomstskylt.

I kväll, fredag 30 juli, klockan 18 sker en liten officiell invigning av den nya skylten. Den sitter på familjen Sundhs röda lada vid väg 207.

Vid invigningen kommer det också att bli möjligt att besöka Morotshuset, som tidigare var gult men nu blivit rött, och där det bland annat varit bussgarage.

– Tanken är att föreningar, företagare och privatpersoner ska kunna låna Morotshuset för att visa utställningar, ha försäljning eller annat som gör centrum levande, berättar Pernilla Bergman Tano, aktiv i Centrumgruppen.

Planen är också att det i huset ska finnas olika saker som förknippas med morötter: bilder, skyltar, berättelser eller verktyg. Sådant material efterlyser Centrumföreningen även just nu. Morotshuset kommer så småningom få en egen skylt, med karta över orten och dess sevärdheter.

Vid fredagens lilla invigningen kommer Birgitta Wallentin Khatib-Nia också att framföra Mellösasången, som hon själv skrivit.

Förväntansfullt inför skördestart

Tidigt höstkorn har redan tröskats på sina håll i länet, men det dröjer ännu någon eller några veckor innan tröskorna börjar gå på allvar.

Kunskap och koll viktigt nära vatten

Bada aldrig ensam, använd flytväst och ha nära uppsikt över barnen.Det är Anette Yngvesson Hjorts, Svenska livräddningssällskapet, viktigaste råd för att förhindra fler drunkningar.
Britt Rosén, Ulla-Britt Larsson och Ingegerd Magnusson i föreningen Hantverket. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Hantverket tvingas lägga ner – kassan tom efter pandemin

Föreningen Hantverket, som under 13 år drivit butik i Laxå, tvingas lägga ner. – Kassan är tom. Vi har levt på konstgjord andning det senaste halvåret, säger föreningens ordförande Ingegerd Magnusson.

Hantverkets butik i Laxå, där medlemmarna sålt både eget hantverk och garn och arrangerat stickkafé, har varit mycket uppskattad genom åren och hade inte pandemin satt käppar i hjulen hade medlemmarna gärna fortsatt med sin verksamhet.

– I vanliga fall är vi ute mycket på marknader och säljer vårt hantverk och har lotteriet. Nu har det inte varit något sådant sedan i mars förra året och pengarna är helt enkelt slut. Vi får inte in tillräckligt enbart på butiken för att täcka hyra och omkostnader, säger Ingegerd Magnusson.

Den 12 augusti är sista dagen som butiken håller öppet. I samband med att butiken stänger läggs också föreningen ner.

– Vi är några som håller på med porslinsmålning som fortsatt kommer hyra ett rum där vi har vår brännugn. Men det gör vi privat och har inga planer på någon ny förening. säger Ingegerd.

Medlemmarna har hjälpts åt att på ideell basis bemanna butiken och för många kommer det kännas tomt att inte ha Hantverket att gå till.

Föreningen har fått ekonomisk hjälp både från NBV, kulturnämnden och från hyresvärden men ser inga möjligheter att komma på fötter igen.

– Vi har försökt hitta någon som vill ta över verksamheten, men det har inte gått och därför var vi tvungna att ta det här beslutet. Vi vill passa på och tacka alla som har stöttat oss under de här åren som vi har varit igång.

Campingägare vill sänka hastigheten ytterligare

Det körs för fort förbi Revelbadets camping i Laxå. Det anser campingens ägare Anki Jernsbro som nyligen ansökt hos länsstyrelsen om en hastighetssänkning till 40 kilometer i timmen.