På bilden syns Ylva von Scheele (M), Hareton Akob, företagare på Miljöåtervinning I Röfors och Bo Rudolfsson (KD) kommunstyrelsens ordförande i Laxå på företagsbesök­ i Röfors den 3 december 2019. Foto: Arkiv Sofie Isaksson

Avfall i Röfors kan bli kommunens ansvar

Företaget Miljöåtervinning i Röfors har försatts i konkurs på egen begäran.– Det stora är latenta kostnader för saker som måste tas om hand, säger konkursförvaltare Robert Asplund.I slutet av veckan ska han träffa företrädare för Laxå kommun.

Förra veckan tog turerna i Röfors en radikalt ny vändning. Företaget Miljöåtervinning i Röfors, som fram till nyligen hette Laxå miljö­återvinning, försattes på egen begäran i konkurs vid Örebro tingsrätt.

– Vi arbetar nu med att inventera vad som finns i Röfors, både i form av tillgångar som går att sälja, men också för att få en överblick över vilket material och avfall som förvaras där, säger­ Robert­ Asplund, advokat och konkursförvaltare.

Uppskattningsvis handlar det om 5 000 ton avfall, varav en del är färdigbehandlat.

– Det är mycket ordning och reda. Det konkursade företaget har haft bra koll på vilka massor man har att hantera. I nuläget är det inget som tyder på att det finns någon ekonomisk brottslighet. De har inte gjort några direkta­ vinster, säger Robert Asplund.

Miljöbrott och penningtvätt

Den inledande undersökningen visar inte heller att det finns miljö­farligt avfall på området.

Materialet handlar till största delen om byggavfall. Uppdraget att sortera har kommit från en enda kund, NMT. Det företaget är också försatt i konkurs och flera av företrädarna är misstänkta för miljöbrott och penningtvätt.

– Företaget i Röfors har fått Svarte Petter. Skulderna är ganska­ begränsade. Det stora är latenta kostnader för saker som måste tas om hand – och det betalar ingen för längre. Det handlar om miljontals kronor, säger Robert Asplund.

Klart är att det finns en hög med avfall som Miljöåtervinning i Röfors sagt nej till att ta emot, men som sedan i våras ändå finns på området.

– Vi kommer att träffa tjänstemän på miljökontoret i slutet av veckan för att få deras input på saker och ting. Det finns ett pågående tillsynsärende, säger Asplund.

Vem ska betala för att frakta bort avfallet om det saknas pengar i konkursboet?

– Kommunen har ingen saneringsplikt, men samtidigt är det en fastighet i Laxå kommun. Vill man från myndigheternas sida får ordning där så blir det i slutändan kommunen som får ta hand om det.

Relaterade artiklar:

Rädsla hos grannar för brand (2021-01-20)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sänk farten där är Ulf Schwerin!

Ulf Schwerin från Stora Mellösa blev rikskändis när han ställde sig vid vägkanten med fruns hårtork. Han tycker att hans uppmärksammade kamp mot fortkörare fick positiva effekter.

Kulturlivet lever än på hoppet

För länets kulturliv står hoppet till att kunna samla publiken till sommaren och en återgång till en mer normal tillvaro. Både i Stadra och Lerbäck pågår förberedelser inför sommarföreställningarna, Lekebergsrevyn har skjutit upp premiären till hösten.

Coronaåret som vi aldrig glömmer

Anna har tagit hand om de riktigt svårt covid-sjuka. Hon har själv varit sjuk och blir arg när människor inte följer de enklaste råden. Ingrid har hållit sig isolerad ett helt år och längtar efter både barnbarn och vaccin. Ett år har gått sedan covid drog in över vårt län.

Naturens teater en raritet för länet som kämpar ekonomiskt

Nästan tusen personer sökte sig till första svanhelgen i Tysslinge trots skidVM. Naturens teaters huvudsponsor har hoppat av men de kunde öppna i helgen tack vare bidrag från privatpersoner.

Astrofototävling – rymden är motivet för alla rymdälskare

Rymdstyrelsen arrangerar en astrofototävling för alla rymdälskare. Mörka, klara natthimlar och norrsken är favoritmotiv. Men tävlingens jury hoppas på kreativitet också.