På bilden syns Ylva von Scheele (M), Hareton Akob, företagare på Miljöåtervinning I Röfors och Bo Rudolfsson (KD) kommunstyrelsens ordförande i Laxå på företagsbesök­ i Röfors den 3 december 2019. Foto: Arkiv Sofie Isaksson

Avfall i Röfors kan bli kommunens ansvar

Företaget Miljöåtervinning i Röfors har försatts i konkurs på egen begäran.– Det stora är latenta kostnader för saker som måste tas om hand, säger konkursförvaltare Robert Asplund.I slutet av veckan ska han träffa företrädare för Laxå kommun.

Förra veckan tog turerna i Röfors en radikalt ny vändning. Företaget Miljöåtervinning i Röfors, som fram till nyligen hette Laxå miljö­återvinning, försattes på egen begäran i konkurs vid Örebro tingsrätt.

– Vi arbetar nu med att inventera vad som finns i Röfors, både i form av tillgångar som går att sälja, men också för att få en överblick över vilket material och avfall som förvaras där, säger­ Robert­ Asplund, advokat och konkursförvaltare.

Uppskattningsvis handlar det om 5 000 ton avfall, varav en del är färdigbehandlat.

– Det är mycket ordning och reda. Det konkursade företaget har haft bra koll på vilka massor man har att hantera. I nuläget är det inget som tyder på att det finns någon ekonomisk brottslighet. De har inte gjort några direkta­ vinster, säger Robert Asplund.

Miljöbrott och penningtvätt

Den inledande undersökningen visar inte heller att det finns miljö­farligt avfall på området.

Materialet handlar till största delen om byggavfall. Uppdraget att sortera har kommit från en enda kund, NMT. Det företaget är också försatt i konkurs och flera av företrädarna är misstänkta för miljöbrott och penningtvätt.

– Företaget i Röfors har fått Svarte Petter. Skulderna är ganska­ begränsade. Det stora är latenta kostnader för saker som måste tas om hand – och det betalar ingen för längre. Det handlar om miljontals kronor, säger Robert Asplund.

Klart är att det finns en hög med avfall som Miljöåtervinning i Röfors sagt nej till att ta emot, men som sedan i våras ändå finns på området.

– Vi kommer att träffa tjänstemän på miljökontoret i slutet av veckan för att få deras input på saker och ting. Det finns ett pågående tillsynsärende, säger Asplund.

Vem ska betala för att frakta bort avfallet om det saknas pengar i konkursboet?

– Kommunen har ingen saneringsplikt, men samtidigt är det en fastighet i Laxå kommun. Vill man från myndigheternas sida får ordning där så blir det i slutändan kommunen som får ta hand om det.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Skolan utsatt för skadegörelse

För Garphyttans skola har det varit ett tungt år – stor skadegörelse har skapat både oro och höga kostnader.

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

Nya tag i kyrkopolitiken med nykomlingar Knista församling

Aktiv kyrka i Knista församling gick ner med fem mandat, medan nykomlingarna SD och Vänsterpartiet i Svenska kyrkan kom in.
Linnea Didic' och några av de yngre danseleverna. Foto: Mimmi Amberntsson
Foto: Linnea Didic’

Linnea får igång dansrörelsen i Ljusnarsberg

För de flesta i Ljusnarsberg är Linnea Didics ansikte välbekant. Hon jobbar som danslärare och utsågs till Årets Ljusnarsbergare i våras.

Redan som treåring började Linnea Didic dansa.

– Vi var spralliga som barn, både jag och min bror Rickard. Dans bringar så mycket glädje, säger Linnea Didic.

Tidigare fanns inga dansgrupper i Kopparberg, så för att kunna utöva sitt intresse har Linnea fått åka till andra orter för egen träning. När Linnea ville se om det fanns intresse för dans på orten blev hon överväldigad av svaret.

– Vårterminen när jag gick i nian kollade jag runt i klasserna och tolv stycken anmälde sig. Sedan kommer läraren och säger att ”det står 28 stycken till utanför dörren!”, så det var kul.

Stort intresse

Det blev fyra dansgrupper för 70 elever, där de yngsta är fyra år och de äldsta är 17.

– Jag körde alla grupper ensam fram till förra sommaren. Nu är vi två som håller i det och delar på grupperna. I våras startade vi upp en grupp för endast pojkar och tio stycken anmälde sig.

Linnea var en av dem som gillade den virala dansutmaningen Jerusalema Challenge som gått över världen likt en smittsam pandemi.

– Vi lärde ut stegen till danseleverna och gjorde en plan för att låta allmänheten vara med. Det var så mycket skratt och glädje i det.

Under sommarens friskvårdsdagar för äldre blev Linnea tillfrågad om att komma och visa dansstegen.

Nu går Linnea sista året i gymnasiet och har som gymnasiearbete att starta upp en barnkör.

– Det finns alltid energi för det som gör en glad, säger Linnea och skrattar.

”Smärtan försvinner aldrig, den förs bara vidare”

Det har snart gått två och ett halvt år sedan Kim Anderssons 21-åriga sambo Wilma valde att avsluta sitt liv. För Kim har måendet gått upp och ner sedan dess.