Elin Olofsson kommer att ha öppet två dagar i veckan under tiden hon är mammaledig. Foto: Ann-Louise Larsson
Leksakshjälpen har utvidgats till att bli Gåvoboden.

I Elins butik är allting gratis

För ett år sedan flyttade Elin Olofsson in i en lokal i Lindesberg med Leksakshjälpen där hon samlar in begagnade leksaker och skänker vidare till behövande. Nu har konceptet vuxit med kläder, husgeråd och möbler under namnet "Gåvoboden".

Det började i mindre skala med att småbarnsföräldern Elin Olofsson i Lindesberg insåg hur mycket leksaker barnen hade som de inte längre lekte med eller behövde. Samtidigt finns det föräldrar som inte har råd att köpa leksaker till sina barn. Hon började samla ihop begagnade leksaker och ge vidare till behövande.

Allting är gratis

För ett år sedan fick hon tillgång till en tom butikslokal i Lindesberg som fastighetsägaren Lindesbergs fastigheter sponsrar med tills vidare och nu vidareutvecklar hon konceptet till ”Gåvoboden”, en butik där allting är gratis och nu finns det inte bara leksaker och barnkläder längre utan möbler, husgeråd, kläder och skor för hela familjen och mycket mer.

– Det är jättemånga som vill vara med och ge saker och det är fint att se att så många lindesbergare vill hjälpa sina medmänniskor, säger hon.

I dessa tider är det extra viktigt att ställa upp för varandra menar hon, både med tanke på det ekonomiska läget men också ur en hållbarhetssynpunkt.

Kan användas igen

– En hel del av det som kommit in till oss hade nog hamnat på soptippen om inte vi hade funnits. Det slängs alldeles för mycket hela fina saker som kan komma till användning, säger hon.

Sedan en månad tillbaka är Elin föräldraledig med sitt tredje barn och under föräldraledigheten räknar hon med att hålla öppet två dagar i veckan. Närmare jul kan det bli mer öppet och aktiviteter som paketinslagning och lite julfika.

Hon efterlyser också fler volontärer till verksamheten. Idag sköter hon det mesta själv men om fler kan tänka sig att engagera sig kommer också öppettiderna att kunna vara längre.

– Alla är välkomna. Om man kan hit ett par timmar och hjälpa till att hänga upp kläder är det värdefullt det också.