Elin Olofsson med treårige sonen Evald och tre månader gamla dottern Elsy har dragit igång Leksakshjälpen.

Återbruk av leksaker – får nytt liv hos ett annat barn

I mitten av december fick Elin Olofsson idén om att hon skulle samla in leksaker och skänka som julklappar till barnfamiljer. Nu har hon dragit igång "Leksakshjälpen".

Elin, som själv är mamma till två barn, upptäckte snabbt hur mycket leksaker familjen hade – en hel del av det användes inte ens. Så är det troligtvis i många barnfamiljer. Det fick henne att dra igång Leksakshjälpen.

– Det har varit väldigt uppskattat. Många vill skänka, jag åker för det mesta runt och hämtar upp sakerna hem hos dem så att det ska vara så enkelt som möjligt att bidra, förklarar hon.

Elin är för närvarande föräldraledig och har därigenom tid att lägga på Leksakshjälpen. Sonen Evald, tre år, hjäper gärna till att sortera leksaker och andra barnsaker som kommit in.

– Om man vill ha någon leksak så hör man av sig till mig med vad man söker och så skickar jag bilder, så får man säga om man tror det passar eller inte. Jag slår gärna in presenter också och överlämnar, säger Elin.

Många av de saker som kommer in är i mycket fint skick, men även saker med mindre defekter tas gärna emot. I vardagsrummet har Elin ett helt bord där hon fixar iordning saker som varit defekta.

– Den här hunden har fått nya ögon, förklarar hon och visar upp ett gosedjur.

– Och det här leksakspianot ska få nya tangenter.

I nuläget har Elin alla insamlade hemma i bostaden, men hon söker efter en lokal i Lindesberg där hon kan förvara allt och gärna även med möjlighet att ställa upp ett bord att sitta vid och reparera saker.

Leksakshjälpen erbjuder barnfamiljer över hela mellansverige att ta del av tjänsten och man behöver inte heller ha några ekonomiska problem för att vara berättigad att få saker.

– Det är lika mycket ett miljötänk. Många av de här sakerna hade förmodligen slängts om inte vi hade tagit emot dem.

Relaterade artiklar:

I Elins butik är allting gratis (2023-10-23)