Elin Olofsson startade Leksakshjälpen för ett år sedan. Hon samlar in begagnade leksaker och ger till dem som inte har råd att köpa egna. I år är behovet stort. Foto: Ann-Louise Larsson
Nyligen har Leksakshjälpen fått en egen lokal i Lindesberg. Foto: Ann-Louise Larsson

Gratis julklappar till behövande familjer

För ett år sedan började Elin Olofsson samla in leksaker och skänka till dem som inte har råd att köpa. Hon har nyligen fått en lokal på stan och planerar att hålla öppet lite extra inför jul så att behövande kan hämta gratis klappar.

– I år känns det som att behovet är extra stort. Jag får in förfrågningar hela tiden från familjer som vill komma och titta vad som finns, säger Elin Olofsson.

Hon började för ett år sedan hemma i lägenheten men snabbt växte verksamheten och Elin insåg att hon behövde en lokal.

– Lindesbergs Fastigheter hörde av sig och erbjöd mig att få vara i en av deras lokaler helt gratis i ett halvår till att börja med, säger hon.

I lokalen, som ligger emot bokhandeln i Lindesberg, tar Elin emot leksaker och barnkläder men även möbler och husgeråd.

– Vi har även börjat ta emot kläder till vuxna, just nu har vi bara damkläder men tar gärna även emot herr. Det vi behöver mest just nu är vinterkläder, vantar, mössor, halsdukar till barn mellan 4-7 år. Många frågar efter det nu när det börjar bli kallt. Sedan är alla sorters leksaker, böcker, spel, pyssel alltid välkommet, säger Elin Olofsson.

Allt i butiken är gratis för dem som vill ta emot – att sakerna kommer till dem som verkligen behöver råder inga tvivel om – för många är det jobbigt att höra av sig och be om att få komma.

Under december kommer det finnas möjlighet att slå in sina klappar i butiken. Många som kommer är föräldrar, men även en del mor- och farföräldrar har kommit för att hämta klappar till barnbarn.

– Alla är välkomna, bedyrar Elin.

Då Elin både jobbar heltid och har en egen familj, varierar öppettiderna. Enklast är att ta kontakt med Leksakshjälpen på Facebook och fråga.

– Än så länge gör jag det här helt själv, men jag söker efter volontärer som skulle kunna tänka sig att vara här någon timme då och då så att vi kan ha öppet mer regelbundet, säger hon.

Förra året ordnade Elin julklappar till 150 barn. Hon hoppas kunna hjälpa ännu fler i år, men hon slår inte in paket och åker ut med dem den här gången.

Relaterade artiklar:

I Elins butik är allting gratis (2023-10-23)