Idag demonstrerade lindesbergarna mot nedläggningen av buss 352 och 350 till Finnåker. Foto: Ann-Louise Larsson
Idag demonstrerade lindesbergarna mot nedläggningen av buss 352 och 350 till Finnåker.
Idag demonstrerade lindesbergarna mot nedläggningen av buss 352 och 350 till Finnåker.

Kommunen räddar busslinje – igen

Återigen har Lindesbergs kommun gått in och betalat när regionen lagt ner en busslinje av besparingsskäl. Busslinjerna 350, 352 mellan Finnåker och Lindesberg räddas fram till sommaren, dessutom återupptas linje 353 mellan Lindesberg och Gusselby.

Som Länsposten kunde berätta igår hölls det idag en demonstration i Lindesberg mot nedläggningen av busslinjerna 352 och 350 mellan Finnåker och Lindesberg. Uppskattningsvis ett hundratal människor tågade från kommunhuset nerför Bergslagsbacken till busstationen. Plakat och utrop gjorde gällande en stor oro över bygdens framtiden och inte minst traktens ungdomar som är beroende av busslinjen för att ta sig till gymnasiet.

Tidigare samma dag gick Lindesbergs kommunalråd Bengt Storbacka ut med informationen om att kommunen nu – ytterligare en gång – går in och betalar för att bussen ska kunna fortsätta gå. Det handlar om en tillfällig lösning fram till sommaren som kommer kosta kommunen 1,3 miljoner kronor.

– Det här är bara en tillfällig lösning för ett halvår. Tillsammans med regionen jobbar vi på att hitta en permanent lösning. Vi som kommun kan inte bekosta busstrafiken på sikt. Målet är att kollektivtrafiken ska fortsätta och att både gymnasieelever och alla andra ska kunna åka med. Vi ska jobba med att utveckla kollektivtrafik på landsbygden, säger han.

Storbacka deltog själv i fredagens demonstration tillsammans med flera kommunpolitiska kollegor. Regionpolitikerna – som fattat nedläggningsbeslutet – lyste dock med sin frånvaro.

Så sent som i mars i år gick kommunen in tillsammans med Ljusnarsberg och finansierade den nedlagda busslinjen mellan Kopparberg och Lindesberg.

Relaterade artiklar:

Räddar busslinje fram till sommaren (2022-11-09)