Elisabeth Engström, och systern Sonja Petersson, med vännen Irené Lundstedt, stöpte ljus i Åkerby skola 2019. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

2019 tog det mindre än en timma innan de drygt 700 platserna för att stöpa ljus var bokade. 2020 ställdes stöpningen in.

– Det är jättemånga som längtar att få komma hit och stöpa, så det känns kul att få köra igång igen, säger Barbro Gillstam i ljusstöpningskommitén.

Så i år är de igång igen och förbereder som bäst inför hösten. Den första stöpningen sker den 9 oktober samtidigt som fler platser släpps samma dag via Sköllersta hembygdsförenings hemsida.

– Vi har redan släppt en tredjedel av platserna. Folk har gått in och tittat återkommande på vår sida så platserna gick åt jättesnabbt. Vi gör så här för att vi inte ska stå med en massa bokningar att betala tillbaka om läget med corona skulle vända, säger Barbro Gillstam.

Totalt blir det 27 stöpningstillfällen med 20 platser varje gång i stället för tidigare 28. Alltså 540 personer kan få stöpa ljus denna höst.

Lokalen kommer delas av i två delar så att det inte ska uppstå trängsel. Det blir även mycket enklare fika i år.

Många av de 30 hjälpstöparna är äldre som hjälper till varje tillfälle.

– Vi skriver på hemsidan att man ska vara fullvaccinerad och inte ta med några barn hit. Vi hjälpstöpare träffar mycket folk och alla vi är ju gamlingar, vi har tänkt till med tanke på läget, säger Barbro Gillstam.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.