Elisabeth Engström, och systern Sonja Petersson, med vännen Irené Lundstedt, stöpte ljus i Åkerby skola 2019. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Populär ljusstöpning är tillbaka

För 43:e gången anordnar ljusstöpningskommittén i Sköllersta hembygdsförening sin populära ljusstöpning i höst. Nytt i år är färre platser för att det inte ska uppstå trängsel i Åkerby skola.

2019 tog det mindre än en timma innan de drygt 700 platserna för att stöpa ljus var bokade. 2020 ställdes stöpningen in.

– Det är jättemånga som längtar att få komma hit och stöpa, så det känns kul att få köra igång igen, säger Barbro Gillstam i ljusstöpningskommitén.

Så i år är de igång igen och förbereder som bäst inför hösten. Den första stöpningen sker den 9 oktober samtidigt som fler platser släpps samma dag via Sköllersta hembygdsförenings hemsida.

– Vi har redan släppt en tredjedel av platserna. Folk har gått in och tittat återkommande på vår sida så platserna gick åt jättesnabbt. Vi gör så här för att vi inte ska stå med en massa bokningar att betala tillbaka om läget med corona skulle vända, säger Barbro Gillstam.

Totalt blir det 27 stöpningstillfällen med 20 platser varje gång i stället för tidigare 28. Alltså 540 personer kan få stöpa ljus denna höst.

Lokalen kommer delas av i två delar så att det inte ska uppstå trängsel. Det blir även mycket enklare fika i år.

Många av de 30 hjälpstöparna är äldre som hjälper till varje tillfälle.

– Vi skriver på hemsidan att man ska vara fullvaccinerad och inte ta med några barn hit. Vi hjälpstöpare träffar mycket folk och alla vi är ju gamlingar, vi har tänkt till med tanke på läget, säger Barbro Gillstam.