Elisabeth Engström, Eskilstuna och systern Sonja Petersson, Lindesberg med vännen Irené Lundstedt, Eskilstuna stöpte ljus i Åkerby skola förra året. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Den 43:e ljusstöpningen inställd på grund av coronan

Den populära ljusstöpningen på Åkerby gamla skola som Sköllersta hembygdsförening anordnar är inställd i år. – Jättetråkigt, säger Barbro Gillstam i ljuskommittén.

År 2019 tog det mindre än en timme innan de drygt 700 platserna för att få stöpa ljus var bokade. Men i och med att så många som hjälper till är äldre och det fortfarande råder restriktioner kring coronaviruset valde ansvariga att ställa in i höst. De hade pratat om att ha det i en mindre verksamhet än tidigare år.

– De flesta av oss som jobbar som hjälpstöpare är över 70 år, så vi kan inte träffas känner vi, säger Barbro Gillstam, sammankallande för de dryga 30 hjälpredorna i ljuskommittén.

– Många är ledsna. Normalt träffas vi redan i september och klistrar de populära mallarna till kronljusen för att skapa lager till ljusstöpningarna.

Det kommer även märkas i kassan säger hon då nettot ligger på cirka 30 000 kronor efter avslutad ljussäsong. Däremot har de inga utgifter för stearin eller vekar i år.

– Vi finns kvar och kommer tillbaka nästa år, hoppas Barbro och fortsätter:

– Det som är positivt i år är att vi kommer att göra ett förråd där vi kan förvara all vår ljusutrustning så det blir mer lättillgängligt för oss.

Föreningen har genomfört årsmötet och en aktivitet den 19 oktober med tipspromenad och korvgrillning med max 50 personer. I övrigt har byggnadskommittén klippt gräs, bytt staket och rödmålat. Sommarkafé och sommarfest har ställts in.

Sköllersta hembygdsförening är den näst äldsta i länet och fyllde 100 år 2018.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Högsta antalet covidsjuka sedan pandemin började

Antalet personer med bekräftad covid slog ett tråkigt rekord i början av veckan. Samtidigt kan även de mellan 65 och 70 år nu få vaccin.

Jonas är spindeln i nätet för jätteflytten

I maj ska stadsbiblioteket i Örebro börja flytta in i det nybyggda Kulturkvarteret. Jonas Gustafsson är flyttkoordinator för flytten av bibliotek, kulturskola och konsthall.
Sommarens utställning Drottningarna på Örebro slott den 19 juni till 29 augusti. Foto: Pressbild
Johanna Bjelkengren, Örebrokompaniet. Foto: Ulla-Carin Ekblom

Drottningarnas historia och kläder i fokus på slottet

Även i år blir det fokus på kläder på Örebro slott. I sommarens utställning visas kostymer från tv-serien Drottningarna.

Tidigare år har kläder och kostymer i både papper och från klassiska filmer visats av Örebrokompaniet. Nu fullbordas triologi genom utställningen av drottningkläder till sommaren.

– Det känns väldigt kul att få lägga fokus på kvinnorna i historien. De flesta av de åtta drottningarna från tv-serien har på ett eller annat sätt någon koppling till Örebro, säger Johanna Bjelkengren på Örebrokompaniet, ansvarig för den publika verksamheten på Örebro slott.

Drottning Desideria

Hon lyfter bland annat fram drottning Desideria som var Karl XIV Johans hustru och som spelade en mycket viktig roll i tronföljarvalet 1810 då Jean Baptiste Bernadotte valdes till svensk tronföljare på just Örebro slott.

– Vi kommer att bygga upp olika scener runt de olika drottningarna för att berätta historian kring dem. Jag tror att många kommer uppskatta att få komma nära och se alla detaljerna på kostymerna från tv-serien, säger Johanna Bjelkengren.

Utställningens huvudpersoner är Karin Månsdotter (1550–1612), Kristina (1626–1689), Hedvig Eleonora av Holstein-Gottorp (1636–1715), Lovisa Ulrika av Preussen (1720–1782), Fredrika Dorotea Wilhelmina (1781–1826), Desideria (1777–1860), Lovisa av Nederländerna (1828–1871) och Victoria av Baden (1862–1930). ”Drottningarna” öppnar för allmänheten den 19 juni och pågår till den 29 augusti.

Ny drottning 2021

Varje sommar brukar besökarna också få stifta bekantskap med en livs levande drottning i form av en teaterguide. Nu står det klart att den som haft rollen tidigare år inte kommer att jobba i sommar och därför har Örebrokompaniet gått ut med en rekryteringskampanj för att hitta en ny drottning till Örebro slott i sommar.

Vad krävs för att få bli en drottning på Örebro slott?

– Dels krävs det att man har teatervana och är bekväm med att improvisera och ha dialog med besökarna som kommer till slottet och dels är det bra om man inte besväras allt för mycket av att bli varm eftersom drottningklänningen är gjord av möbeltyg och blir väldigt varmt att bära. Vi söker helt enkelt en positiv person som tycker att är roligt att spela drottning, säger Johanna Bjelkengren.

Ansökningstiden går ut efter påsk och ett antal ansökningar har redan kommit in.

Labradoren Albus godkänd assistanshund åt LenaMarie

Nu är Albus godkänd som LenaMaries assistanshund. Hon ser hur mycket de båda lärt sig - och att det finns mer kvar.

Hyttans hemligheter i Löa blir ett gyllene äggmysterium

Inställt 2020 men i sommar tror och hoppas de att "Mysteriet med det gyllene ägget" spelas i Löa hytta. Skådespelarna har tackat ja och är redo.