Elisabeth Engström, Eskilstuna och systern Sonja Petersson, Lindesberg med vännen Irené Lundstedt, Eskilstuna stöpte ljus i Åkerby skola förra året. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Den 43:e ljusstöpningen inställd på grund av coronan

Den populära ljusstöpningen på Åkerby gamla skola som Sköllersta hembygdsförening anordnar är inställd i år. – Jättetråkigt, säger Barbro Gillstam i ljuskommittén.

År 2019 tog det mindre än en timme innan de drygt 700 platserna för att få stöpa ljus var bokade. Men i och med att så många som hjälper till är äldre och det fortfarande råder restriktioner kring coronaviruset valde ansvariga att ställa in i höst. De hade pratat om att ha det i en mindre verksamhet än tidigare år.

– De flesta av oss som jobbar som hjälpstöpare är över 70 år, så vi kan inte träffas känner vi, säger Barbro Gillstam, sammankallande för de dryga 30 hjälpredorna i ljuskommittén.

– Många är ledsna. Normalt träffas vi redan i september och klistrar de populära mallarna till kronljusen för att skapa lager till ljusstöpningarna.

Det kommer även märkas i kassan säger hon då nettot ligger på cirka 30 000 kronor efter avslutad ljussäsong. Däremot har de inga utgifter för stearin eller vekar i år.

– Vi finns kvar och kommer tillbaka nästa år, hoppas Barbro och fortsätter:

– Det som är positivt i år är att vi kommer att göra ett förråd där vi kan förvara all vår ljusutrustning så det blir mer lättillgängligt för oss.

Föreningen har genomfört årsmötet och en aktivitet den 19 oktober med tipspromenad och korvgrillning med max 50 personer. I övrigt har byggnadskommittén klippt gräs, bytt staket och rödmålat. Sommarkafé och sommarfest har ställts in.

Sköllersta hembygdsförening är den näst äldsta i länet och fyllde 100 år 2018.

Relaterade artiklar:

Populär ljusstöpning är tillbaka (2021-09-23)