Så här menar Brevens natur- och kulturmiljöförening att vindområdena kommer att omsluta naturreservatet Brevens tallskogar. Foto: Brevens natur- och kulturmiljöförening / Fredrik Birath
Alf Lindblad, Svante Sjöberg, Fredrik Birath, Ingalill Bergensten, Anette Wahlgren och Jan Westring. Foto: Sofie Isaksson
De tre områdena som nu undersöks av Stena. Överst Pjunkeberg, planering för 4-6 vindkraftverk. Mellanområdet Andersberg med planering för 5-8 verk. Nederst Mörtsjö/Kobäcken, där projektering har börjat och 25-35 vindkraftverk kan komma att placeras ut. Foto: Karta: Stena Renewable
Svante Sjöberg ordförande i Brevens natur- och kulturmiljö förening. Foto: Sofie Isaksson

Föreningen fortsätter kampen mot vindkraftetablering

Det rimmar illa att planera för vindkraftverk direkt granne med ett tyst skogsområde. Det menar föreningen i Brevens bruk, vars medlemmar inte känner sig lugnade av Stenas information - snarare tvärt om.

Det har gått ett halvår sedan Brevens natur- och kulturmiljöförening bildades.

– Vi vill ha en så liten störning som möjligt av eventuell vindkraft på samhället och för oss som bor här, säger Svante Sjöberg, ordförande.

När föreningen sammanför de områden där Stena Renewable nu undersöker om det kan placeras ut vindkraftverk med var naturreservatet Brevens tallskogar ligger, passar de som pusselbitar. Vi talar då om området Andersberg, sydost om själva Brevens bruk, det område de är mest kritiska mot.

– Enligt länsstyrelsen är Brevens tallskogar ett av få tysta områden i landet. Det sunda förnuftet säger att det knappast är klokt att lägga en av Mellansveriges största vindkraftsparker där. Det blir ett konstigt tyst naturreservat av det, säger Svante Sjöberg.

Föreningen har ett 50-tal medlemmar. De flesta är fastboende i Breven men även en del sommargäster ingår.

Alla har inte exakt samma åsikt om vindkraft, så föreningen jobbar för att få en vettig exploatering som inte förstör natur- och kulturmiljö runt Brevens bruk.

– Den presentation som Stena Renewable gav digitalt härom veckan gjorde oss inte lugnare, säger Svante Sjöberg.

Enligt honom sa bolaget att de måste tåla vissa ljudnivåer.

– Det accepterar inte vi. Vi finns i länets och kommunens utkant och vi är ibland bortglömda. Vi är medvetna om att vi inte kan räkna med fullständig kommunal service här men att då ta bort de sista fördelarna med en tyst och lugn miljö är vi emot.

Föreningen har skickat skrivelser till både länsstyrelsen och landshövdingen. Hittills har det kommit svar från länsstyrelsen, vars innehåll gick ut på att så länge det inte finns någon formell ansökan kan myndigheten inte göra något.

– Vi förstår deras juridiska invändningar. Å andra sidan är länsstyrelsen, som förvaltar naturreservatet, en stor part i området.

Svante menar att eftersom vindkraften inte är någon het fråga som väcker debatt i Örebro kommun har det varit svårt att få reda på vem på kommunen de bör ha kontakt med. Samtidigt har kommunen en avgörande roll när det kommer till beslut.

– Vi skulle vilja att insatta politiker kom hit och resonerade med oss. Vi känner oss helt bortglömda och övergivna, säger Svante Sjöberg.

– Det är svårt för folk att tänka sig hur dominerande 250 meter höga snurror kommer att vara om de placeras på platån, som ligger 50 meter över sänkan i orten. Det vill vi inte vara med om.

Nu arbetar föreningen och dess styrelse vidare med att väcka opinion och få uppmärksamhet runt planerna i olika instanser. Några tankar på att ge upp finns inte. Samtidigt finns det de som funderar på att flytta om vindkraftsplanerna blir verklighet.

– Vi är stridslystna. Vi tycker det är lite sniket av bruksföretaget att först få betalt för att skapa ett naturreservat och sedan förstöra området de är satta att bevara med vindkraft.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Valle höll på att kvävas till döds

Veterinärbristen breder ut sig i länet. 26-åriga hästen Valle skulle ha kvävts om inte ägaren Emmelie Wewertz till slut hittat en veterinär.

Naturen lockar turister till Lekeberg

Naturen och upplevelser i skog och mark lockar nu allt fler besökare till Lekebergs kommun och till Sixtorp utanför Mullhyttan. – Vi märker av det då vi kan se att betydligt fler vandrar på Bergslagsleden, säger Ann-Sofi Eliasson som driver Sixtorp på entreprenad tillsammans med sin man Magnus.
När Anki Jernsbro vann pengar valde hon att köpa en husbåt som sedan en tid ligger förtöjd vid Revelbadets camping. Foto: Ann-Louise Larsson

Anki la vinstpengar på husbåt till sin camping

Anki Jernsbro hade sneglat på en annons på en husbåt en tid men tyckte att det var för mycket pengar. Sedan fick hon ett samtal om att hon vunnit pengar från Postkodlotteriet. – Då var det bara att slå till, berättar hon.

Husbåten ligger sedan en tid förtöjd vid bryggan på Revelbadets camping i Laxå. De första gästerna har redan sovit i den trots att husbåten egentligen inte blivit tillgänglig för uthyrning ännu.

– Vi har bokat in några sällskap, men vill hinna fixa iordning den innan vi lägger upp den för uthyrning, berättar Anki Jernsbro.

När hon bestämt sig för att slå till båten överraskade hon samtidigt maken, som fick den i present.

– Den låg i Tisaren, jag ordnade med en kranbil som kunde lyfta den på plats, berättar Anki.

Husbåten består av ett sovloft och ett rum med matplats och ett litet kök på nedervåningen.

Av pengarna som blev kvar från vinsten har Anki bestämt sig för att skänka en större del till hemlösa.

– Jag tycker det är viktigt. Det kan hända vem som helst, säger hon.

Reko-ring på gång i Ullersätter

Tolle Hedkvist och Pernilla Stamm började med småskalig grönsaksodling i våras. Nu håller de på att starta en reko-ring i Ullersätter.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.