Just nu pågår samråd om planerad vindkraftspark utanför Hjortkvarn. Till och med den 23 november kan synpunkter lämnas. Foto: Ann-Louise Larsson

Möjlighet att tycka till om planerad vindkraftspark

Till och med den 23 november finns möjlighet att tycka till om den planerade vindkraftsparken vid Mörtsjö. Det aktuella området är beläget cirka sex kilometer nordost om Hjortkvarn.

Stena Renewable undersöker möjligheten för en vindkraftspark vid Mörtsjö i Finspångs och Hallsbergs kommuner i Östergötlands och Örebro län, som Länsposten skrivit om tidigare. Markägarna Brevens Bruks AB och Boo Egendom har skrivit avtal med Stena Renewable om rätten att utreda förutsättningar för vindkraft.

Nu pågår samråd och de synpunkter som kommer in blir en del av underlaget för fortsatt planering av vindparken och den kommande miljökonsekvensbeskrivningen. Stena Renewable ska samråda med länsstyrelsen, tillsynsmyndigheten (ofta kommunen) och de enskilda som kan bli särskilt berörda av verksamheten. Samråd ska även genomföras med övriga myndigheter samt de kommuner, organisationer, företag, allmänhet som kan antas bli berörda av verksamheten.

Den planerade vindkraftsparken bedöms maximalt kunna rymma 34 vindkraftverk med en totalhöjd om 270 meter.

En ansökan om tillstånd enligt miljöbalken kommer att tas fram och planeras att lämnas till Miljöprövningsdelegationen vid Östergötland och Örebro län under 2022. Sweco i Sverige AB har fått uppdraget av Stena att driva processen avseende ansökan om tillstånd för Vindpark Mörtsjö.

En samrådsutställning finns i Regna Bygdegård Ekebo den 19 november där föranmälan krävs. Samrådsutsällningen finns även på nätet: www.stenarenewable.com/vindparker/mortsjo/#presentation

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.