De tre områdena som nu undersöks av Stena. Överst Pjunkeberg, planering för 4-6 vindkraftverk. Mellanområdet Andersberg med planering för 5-8 verk. Nederst Mörtsjö/Kobäcken, där projektering har börjat och 25-35 vindkraftverk kan komma att placeras ut. Foto: Karta: Stena Renewable
Vindkraftverk. Foto: Mostphotos

Här kan det bli upp till 50 vindkraftverk

Nu tas nästa steg vad gäller vindkraft i sydöstra länsdelen. De första fågelinventeringarna är gjorda och förra veckan hölls infomöten. Tre områden i tre kommuner är aktuella. Först på tur står Mörtsjö/Kobäcken.

Nu har företaget Brevens Bruk AB skrivit ett avtal med Stena Renewable som får rätt att utreda förutsättningarna för att sätta upp vindkraft på mark som ägs av Brevens Bruk. Ett avtal har även skrivits med Boo Egendom för ett angränsande område med produktionsskog.

– Vi kom med för tre-fyra månader sedan, så det har gått fort, säger Carl-Fredrik Hamilton på Boo Egendom.

För flera år sedan var ett helt annat område aktuellt, vid Deje, men där sa Luftfartsverket nej. Sedan dess har vindkraftplanerna legat på is.

– När vi fick höra att Breven var på gång med Stena och att det handlade om mark som gränsar till våra marker kontaktade vi Stena för att de förutsättningslöst skulle titta på vår mark också, säger Carl-Fredrik Hamilton.

Innan dess hade de haft ett familjeråd, för det var inte en självklarhet att bli med.

– Vi frågade oss vad vi tycker om utsikten med vindsnurror och kom fram till att det inkräktar så pass lite att det är värt att undersöka vidare, säger Carl-Fredrik, som även talar om vikten av långsiktighet i deras satsningar med möjlighet att trygga försörjningen för framtida generationer.

I första läget handlar det om ett projekteringsavtal och om ansökan godkänns blir ett arrendeavtal.

Tomas Thuresson, vd för Brevens Bruk AB, har hela tiden lyft fram behovet av grön el och att de har marker som kan passa för vindkraft. En eventuell etablering av vindsnurror kommer på sikt även innebära en arrendeintäkt för Brevens Bruks AB.

Det är tre områden det handlar om: två mindre i Örebro kommun och ett större som ligger i både Hallsbergs och Finspångs kommuner. Stena tittar på möjligheten att sätta upp mellan 34 och 49 vindkraftverk.

I förra veckan hölls digitala informationsmöten som samlade mellan 50 och 60 personer.

– Det kom många bra inspel och frågor, säger Pia Hjalmarsson, projektledare på Stena, med erfarenhet bland annat från två andra vindkraftsprojekt i Örebro län: Kronoberget i Lekebergs kommun och Odensvi i Hallsberg.

Det är många olika undersökningar som Stena nu måste göra och redovisa i sin ansökan. Det handlar bland annat om eventuell störning för boende, om det finns höga naturvärden och vilka fåglar som finns i områdena. Vindkraftverk får endast placeras där det är förenligt med de regler som finns.

– Försvarsmakten kan ha intressen i området och då gå in och avstyrka. Till sist är det ett politiskt beslut – det kan stjälpa en etablering, säger Pia Hjalmarsson.

Nu har Stena beslutat sig för att i första hand arbeta vidare med Mörtsjö/Kobäcken, som enligt företaget ligger i ett område som Energimyndigheten pekat ut som riksintresse för vind. Inventeringar gjordes i vintras och kommer att fortsätta nu i sommar. Det handlar nu om rovfåglar.

Markerna ägs både av Brevens Bruk och Boo Egendom, och ligger i Finspång och Hallsberg.

– Vi hade goda kunskaper om Mörtsjö från början så därför gick vi igång med det. Vi får ta det försiktigt och inte ha för mycket jobb samtidigt.

En första fågelinventering har gjorts även i Pjunkeberg och Andersberg, närmare Brevens bruk, men där kommer ytterligare arbete att dröja till nästa vår/sommar.

– Vi ville ändå ge tidig information till de närboende redan nu. Det finns alltid ett stort informationsbehov, säger Pia Hjalmarsson.

– Det är tråkigt om människor är oroliga och mötena är till för att minska på den oron. Vi uppskattar också dialogen med de närboende. Ofta får vi viktig information om hur marken brukar användas. Det är svårare att nå fram med information till de som enbart är arga.

– Det är viktigt att folk får veta så det inte sprids fantasier, som att snurrorna skulle hamna 1 km från Breven, när det handlar om minst 2 km. Missuppfattningar växer dessutom gärna, säger Tomas Thuresson.

I dag medger tekniken vindsnurror som är 250 meter höga, men Stena planerar att ansöka för att bygga 270 meter högt.

– Vi tror att tekniken kommer hinna ikapp oss. Vår uppfattning är att det är bättre med stora verk än små.

Hon kan inte säga när företaget kommer att tjäna några pengar på dessa projekt, men att de har en långsiktig kalkyl som ser lönsamhet i projektet.

I nuläget ligger bollen helt hos Stena och det kommer att ta flera år innan alla processer med ansökan, eventuella överklaganden och slutliga beslut är klara.

– Om kommunens politiker anser det är en bra placering har vi inte vikt oss för en stark opinion, säger Pia Hjalmarsson.