Utredningen förslår att kommunerna även i framtiden ska ha kommunalt veto vad gäller vindkraft. Foto: Arkiv: Cathrine Gustavsson

Förslag på en effektivare vindkraftsutbyggnad

Kommunerna kan fortsätta säga nej till vindkraft, men det måste vara kopplat till vad som står i översiktsplanen. Det är förslaget i en statlig utredning som precis blivit klar.

Just nu finns flera planer och utredningar på gång i Örebro län vad gäller utbyggnad av vindkraft. Länsposten har nyligen skrivit flera artiklar om undersökningar som pågår öster om Hjortkvarn samt i närheten av Brevens bruk.

SVT har haft inslag om vad som är på gång i Kedjeåsen. I Odensvi, intill Dovra sjöar, pågår också undersökningar.

Utredning klar

Nu har regeringens utredare Lise Nordin presenterat ett förslag om kommunerna och vindkraften. Utredningen heter ”En rättssäker vindkraftsprövning”, SOU 2021:53.

– Vi uppfattade direktivet så att vi skulle hitta en modell där det kommunala självstyret var säkrat men där det blev en effektivare och mer förutsebar process, säger Lise Nordin, som sett att det förekommit debattartiklar som uttryckt en farhåga att kommunernas makt skulle minska.

Fram till nu har bestämmelser i miljöbalken gjort att kommuner haft vetorätt att säga ja eller nej.

– Det svåraste har varit hur vi ska reglera kommunens beslut kring markanvändning, vilket verktyg som ska användas. Kopplingen till översiktsplanen var det som krävde mest tankekraft och förankring med olika aktörer, säger Lise Nordin.

Vetorätt kvar

Utredningens förslag är att kommunerna även fortsättningsvis ska ha vetorätt, men att den i fortsättningen måste nu vara kopplad till översiktsplanen, ÖP.

– Om kommunen skrivit in i sin ÖP att det finns områden där man planerar för vindkraft ska kommunen som huvudregel tillstyrka en ansökan, säger Lise Nordin.

Förslaget är också att kommunerna måste ge besked tidigare i processen, senast sex månader efter att en projektör begärt det. Kommunernas beslut begränsas till att enbart avse mark- och vattenanvändning.

Remiss trots läget i riksdagen

Ett positivt kommunbesked är en förutsättning för att en projektör ska kunna lämna in en ansökan om att få tillstånd. Sedan är det tillståndsmyndigheten som ska pröva om vindkraftverk verkligen kan ges tillstånd med hänsyn till exempelvis naturmiljöintressen.

Nu går förslaget ut på remiss. Lise Nordin har fått info om att det kommer att ske före sommaren, trots det oklara parlamentariska läget i Sverige. Tidigast nästa sommar kan det komma ett beslut, men då krävs att det i höst finns en regering på plats som vill ta förslaget vidare.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Valle höll på att kvävas till döds

Veterinärbristen breder ut sig i länet. 26-åriga hästen Valle skulle ha kvävts om inte ägaren Emmelie Wewertz till slut hittat en veterinär.

Naturen lockar turister till Lekeberg

Naturen och upplevelser i skog och mark lockar nu allt fler besökare till Lekebergs kommun och till Sixtorp utanför Mullhyttan. – Vi märker av det då vi kan se att betydligt fler vandrar på Bergslagsleden, säger Ann-Sofi Eliasson som driver Sixtorp på entreprenad tillsammans med sin man Magnus.
När Anki Jernsbro vann pengar valde hon att köpa en husbåt som sedan en tid ligger förtöjd vid Revelbadets camping. Foto: Ann-Louise Larsson

Anki la vinstpengar på husbåt till sin camping

Anki Jernsbro hade sneglat på en annons på en husbåt en tid men tyckte att det var för mycket pengar. Sedan fick hon ett samtal om att hon vunnit pengar från Postkodlotteriet. – Då var det bara att slå till, berättar hon.

Husbåten ligger sedan en tid förtöjd vid bryggan på Revelbadets camping i Laxå. De första gästerna har redan sovit i den trots att husbåten egentligen inte blivit tillgänglig för uthyrning ännu.

– Vi har bokat in några sällskap, men vill hinna fixa iordning den innan vi lägger upp den för uthyrning, berättar Anki Jernsbro.

När hon bestämt sig för att slå till båten överraskade hon samtidigt maken, som fick den i present.

– Den låg i Tisaren, jag ordnade med en kranbil som kunde lyfta den på plats, berättar Anki.

Husbåten består av ett sovloft och ett rum med matplats och ett litet kök på nedervåningen.

Av pengarna som blev kvar från vinsten har Anki bestämt sig för att skänka en större del till hemlösa.

– Jag tycker det är viktigt. Det kan hända vem som helst, säger hon.

Reko-ring på gång i Ullersätter

Tolle Hedkvist och Pernilla Stamm började med småskalig grönsaksodling i våras. Nu håller de på att starta en reko-ring i Ullersätter.
Masmästarstugan i Klunkhyttan är ett av många ställen i länet att fira Hembygdsgårdarnas dag på. Foto: Kenneth Gunnarsson
Hembygdsgårdarnas dag firas med sommarfest vid Boo skola. Foto: Arkivbild: Catharina Ingjald

Hembygdsgårdarnas egen dag

Den första augusti är det dags igen att fira Hembygdsgårdarnas dag och i år kommer många av länets hembygdsgårdar att kunna hålla öppet.

– Det här är ett tillfälle att uppleva våra vackra hembygdsgårdar och få sig en härlig fika i en genuin miljö. Det är glädjande att så många föreningar nu öppnar sin verksamhet i den takt som smittläget tillåter, säger Jan Nordwall, generalsekreterare för Sveriges hembygdsförbund, i ett pressmeddelande.

Här är ett urval av aktiviteter i länet:

Viby hembygdsförening:

Viby hembygdsgård 14.00-16.30: Utställning ”Jul i augusti”, en utställning med jultextilier från olika tider, som sammanställts av textilgruppen. Besökarna bjuds på sång och musik av Lasse Luthman, tipspromenad, lotteri och fika.

Västernärkes hembygdsförening:

Håller öppet på hembygdsgården Högan i Fjugesta samt på Masmästarstugan i Klunkhyttan 14.00-16.00. På Högan blir det musikunderhållning av Sara Hansen och Ghlenn Lindquisth och kaffeservering. Vid Masmästarstugan spelar Markus Karlsson dragspel, Åke Åberg berättar om platsen och det serveras våfflor.

Bo hembygdsförening:

Traditionell sommarfest 14.00 vid Boo skola där Byledraget som vanligt underhåller. Kaffe med hembakat bröd finns att köpa. Sommarfesten avslutar säsongen.

Askers hembygdsförening:

Hembygdsgården är öppen för besök 10.00-14.00. Stenkrossen kommer vara i drift, ta med egen sten. Lokala utställare finns på plats samt servering och loppis.

Axberg-Hovsta hembygdsförening:

Hembygdsgårdarnas dag börjar 14.00 med att dragspelaren Andreas Svensson från Rinkaby underhåller med visor av Hovsta-Holger på Holgers dragspel. I drängkammaren visas en utställning med hyvlar av olika slag från olika tidsepoker.

Ramundeboda Laxå:

Tårtkalas utanför arkivet vid Laxå Herrgård, i samarbete med Studieförbundet vuxenskolan. Mariestads dragspelsklubb står för underhållningen. Muséet och arkivet hålls öppna.