Jonas Classon, fotograf, Kumla.

”Det känns helt overkligt”

Fotograf Jonas Classon från Kumla blev förra veckan förste svenske fotograf att vinna första pris i fototävlingen Siena International Photo Awards.
– Det känns helt overkligt, säger Jonas Classon, som blivit uppmärksammad på riksplan i hela Sverige efter sin vinst.

Fototävlingen Siena International Photo Awards fick i årets upplaga in 48 000 bilder från 156 länder över hela världen. Det är det högsta internationella deltagandet någonsin. Vinnarbidragen väljs ut av en internationell jury, med redaktörer och fotografer från bland annat National Geographic och BBC. Bilden som Jonas tävlade med föreställer en lappuggla som fixerar en klo för att anfalla en vattensork. Jonas berättar i pressinfo hur han hållit bilden hemlig i ett och ett halvt år.

– När jag väl visade upp den hamnade den på Natural History Museum i London, prisades i Wildlife Photographer of the Year och fick en helsida i The Times, säger Jonas vidare.

Jonas berättar i ett reportage Jonas sökte strimmor av ljus bland fåglarna i Länsposten tidigare i höst om sin väg från sjukdom till hur naturen, och inte minst fåglar, gett honom livskraft tillbaka. ”Kanske väcktes det liv igen även för (sjukhusläraren) Nils Erikssons intresse, fåglar. Han tittade i kikaren och jag fotograferade det jag såg. Det var ljusa möten att porträttera fåglar i en mycket mörk period i mitt liv” sa Jonas då. Jonas har nyligen gett ut boken ”Svart Album.”