Jonas Classon, fotograf, Kumla.

”Det känns helt overkligt”

Fotograf Jonas Classon från Kumla blev förra veckan förste svenske fotograf att vinna första pris i fototävlingen Siena International Photo Awards.
– Det känns helt overkligt, säger Jonas Classon, som blivit uppmärksammad på riksplan i hela Sverige efter sin vinst.

Fototävlingen Siena International Photo Awards fick i årets upplaga in 48 000 bilder från 156 länder över hela världen. Det är det högsta internationella deltagandet någonsin. Vinnarbidragen väljs ut av en internationell jury, med redaktörer och fotografer från bland annat National Geographic och BBC. Bilden som Jonas tävlade med föreställer en lappuggla som fixerar en klo för att anfalla en vattensork. Jonas berättar i pressinfo hur han hållit bilden hemlig i ett och ett halvt år.

– När jag väl visade upp den hamnade den på Natural History Museum i London, prisades i Wildlife Photographer of the Year och fick en helsida i The Times, säger Jonas vidare.

Jonas berättar i ett reportage Jonas sökte strimmor av ljus bland fåglarna i Länsposten tidigare i höst om sin väg från sjukdom till hur naturen, och inte minst fåglar, gett honom livskraft tillbaka. ”Kanske väcktes det liv igen även för (sjukhusläraren) Nils Erikssons intresse, fåglar. Han tittade i kikaren och jag fotograferade det jag såg. Det var ljusa möten att porträttera fåglar i en mycket mörk period i mitt liv” sa Jonas då. Jonas har nyligen gett ut boken ”Svart Album.”

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Mätare och nya luckor ska rädda Hjälmaren

En ny flödesmätare är nu installerad vid Hyndevadsdammen i Eskilstuna. I april börjar arbetet med att renovera luckorna. Målet är att vattennivån i Hjälmaren inte ska bli så låg som 2020.

Sista dagarna för Adolfsons i Odensbacken

Nu gör Adolfsons sin sista vecka i Odensbacken. I mars blir de två före detta Odensbackenföretagen Adolfsons och Jakobssons Möbler grannar i Örebro.

”Våga växla mellan vila och aktivitet mitt i sorgen”

I pandemins spår ser vi en överdödlighet i Sverige. Många blir ensamma och måste hitta ett nytt sätt att leva. Lena Poggi blev själv änka när hon var 43 år. I två böcker har hon skrivit om sin erfarenhet och hon hoppas att några av hennes 100 råd kan hjälpa…

Prisad Marie har alltid återvänt till matlagningen

Marie Sörman, företagaren bakom "2:a köket" i Slyte, har fått Samverkarnas pris 2020. – Jag blev så glad att jag nästan grät, säger Marie Sörman, som ser hur hennes satsning på lokala råvaror går hem hos kunderna.

Högt tryck på närproducerat kött

Efterfrågan på svenskt kött har ökat under pandemin. Det gäller i allra högsta grad även kött som säljs direkt från producenten, något som Närke Slakteri märkt av. Hos Ida och Arvid Andersson på Lilla Väsby gård har pandemin inneburit att intresset för deras kött ökat rejält - och det från…