Jonas Classon, fotograf, Kumla.

”Det känns helt overkligt”

Fotograf Jonas Classon från Kumla blev förra veckan förste svenske fotograf att vinna första pris i fototävlingen Siena International Photo Awards.
– Det känns helt overkligt, säger Jonas Classon, som blivit uppmärksammad på riksplan i hela Sverige efter sin vinst.

Fototävlingen Siena International Photo Awards fick i årets upplaga in 48 000 bilder från 156 länder över hela världen. Det är det högsta internationella deltagandet någonsin. Vinnarbidragen väljs ut av en internationell jury, med redaktörer och fotografer från bland annat National Geographic och BBC. Bilden som Jonas tävlade med föreställer en lappuggla som fixerar en klo för att anfalla en vattensork. Jonas berättar i pressinfo hur han hållit bilden hemlig i ett och ett halvt år.

– När jag väl visade upp den hamnade den på Natural History Museum i London, prisades i Wildlife Photographer of the Year och fick en helsida i The Times, säger Jonas vidare.

Jonas berättar i ett reportage Jonas sökte strimmor av ljus bland fåglarna i Länsposten tidigare i höst om sin väg från sjukdom till hur naturen, och inte minst fåglar, gett honom livskraft tillbaka. ”Kanske väcktes det liv igen även för (sjukhusläraren) Nils Erikssons intresse, fåglar. Han tittade i kikaren och jag fotograferade det jag såg. Det var ljusa möten att porträttera fåglar i en mycket mörk period i mitt liv” sa Jonas då. Jonas har nyligen gett ut boken ”Svart Album.”

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.