12-årige Gabriel Piscator är en av drygt 50 elever som medverkar i konserten. "Det betyder mycket för mig att få vara med här, det är en möjlighet att få spela ihop med professionella musiker och samtidigt träffa andra likasinnade ungdomar" säger han. Foto: Ann-Louise Larsson
Repetitioner har pågått hela veckan inför konserten på torsdag. Foto: Ann-Louise Larsson
Celloeleverna Elin Cabadak, Vega Nylander och Kerstin Andersson. Foto: Ann-Louise Larsson
Dirigent är Maria Itkonen. Foto: Ann-Louise Larsson

Stråkelever från länet ger konsert med kammarorkestern

Sedan innan sommaren har ett 50-tal stråkelever inom kulturskolan i länet övat och övat på fem olika stycken som de nu på torsdag ska spela upp tillsammans med Svenska kammarorkestern i en konsert på Konserthuset i Örebro.

Svenska kammarorkestern har vid flera tillfällen tidigare samarbetat i olika former med kulturskolor i länet. Det är första gången som man gör en så stor satsning som med drygt 50 elever – förhoppningen är att samarbetet ska bli återkommande och även utökas till blåsinstrument.

– Vi har ett uppdrag att nå ut till alla, inte minst barn och unga och i år såg vi att det fanns ett utrymme för att göra det här samarbetet, säger Maria Brengesjö, producent barn/unga, Svenska Kammarorkestern.

Ett tjugotal stråkmusiker från Svenska kammarorkestern har under veckan repeterat tillsammans med 56 elever från kulturskolor i åtta av länets kommuner. På torsdag bjuder de in till konsert på Konserthuset. Det har varit en intensiv vecka med dagliga repetitioner för både elever och professionella musiker.

– Under tisdagen hade vi en heldagsrepetition, då eleverna hade ledigt från skolan. Övriga dagar har de repeterat efter skoltid, berättar Karin Svensson-Nordberg, fiollärare på Örebro kulturskola och en av de drivande bakom samarbetet.

En av målsättningarna med samarbetet är att bygga broar mellan musiker och elever och att visa på möjligheterna som professionell musiker i Svenska Kammarorkestern.

– Vi behöver en återväxt av svenska musiker i kammarorkestern. Kanske kan det här så ett frö hos några av ungdomarna, säger Maria Brengesjö.

Gabriel Piscator, 12 år, är en av deltagarna.

– Det betyder mycket för mig att få vara med här, det är en möjlighet att få spela ihop med professionella musiker och samtidigt träffa andra likasinnade ungdomar, säger han.