Emma Ode, Arkivcentrum Örebro län, har jämfört ukrainska och svenska jultraditioner. Foto: Ann-Louise Larsson
Göran Henriksson och Anna-Karin Nilsson deltog i lördagens workshop, där de målade varsin stjärna. Foto: Ann-Louise Larsson

Svenska och ukrainska jultraditioner möts i projektet Ljusan stjärna

Arkivcentrums Emma Ode har under ett års tid studerat och jämfört svenska och ukrainska jultraditioner. Nu visas resultatet i en utställning på Arkivcentrum och närmare jul i Nikolaikyrkan.

När Emma Ode på Arkivcentrum i Örebro län fick höras talas om sina ukrainska vänners jultradition om att gå från hus till hus och sjunga, bärande på en stjärna föddes idén till projektet ”Ljusan Stjärna”.

Det finns några gemensamma element i ukrainskt och svenskt julfirande. Den gamla seden att använda halm är en, både att strö på golv och att tillverka prydnader av. I Ukraina finns även en levande tradition av det som på engelska benämns ”caroling” att i grupp gå runt bland hemmen och sjunga julsånger. I likhet med hur det var i Sverige förr bär denna sjungande grupp på stora, handgjorda stjärnor som symboler för Betlehemsstjärnan och gruppen är utklädda till olika figurer med olika betydelser.

Intervjuat länsbor

Under ett års tid har Emma Ode jämfört den ukrainska traditionen med den svenska ”staffansjungningen” som numera är utdöd i stora delar av landet men som till stor del bygger på ett liknande koncept.

– Jag har bland annat intervjuat personer i länet som gått ”Staffan” under 1980-talet och kunde berätta om minnen från traditionen. Idag är det bara i Gullspång som staffansjungning fortfarande lever kvar, berättar Emma Ode.

Hon har inga personliga minnen av staffanstraditionen men har genom berättelserna från länsborna fått en bra inblick i den svenska gamla traditionen, som hon nu vill förmedla genom en utställning i form av fyra stycken rollups som redan nu finns att se i Arkivcentrums entré på Aspholmen i Örebro. Närmare jul, från den 18 december till 13 januari, kommer utställningen att visas till Nikolaikyrkan i Örebro.

Under lördagen hölls även en workshop i Arkivcentrums lokaler, med den ukrainska konstnären Myroslava Usenko från Ukraina, numera bosatt i Sverige, som berättade om ukrainska traditioner. Dagen avslutades med att alla deltagare fick måla en ukrainsk-inspirerad julstjärna – sådana som bärs runt av sjungande grupper i juletid.

Sjungit Staffansvisa från Edsberg

En av deltagarna var Anna-Karin Nilsson. Hon är intresserad av traditioner och tycker att eftermiddagen varit givande och lärorik.

– Jag har inte själv gått staffansjungning men däremot har jag sjungit några av de visor som man brukade sjunga när man gick runt, bland annat Staffansvisa från Edsberg, berättar hon.

Stjärnan hon ska måla utgår från ett hjärta i mitten och ska fyllas av olika färger. Bredvid henne sitter Göran Henriksson, även han i färd med att dekorera sin stjärna.

– Jag är intresserad av Ukraina och den ukrainska kulturen. Det här är en kul idé, jag visste inte så mycket om de ukrainska jultraditionerna innan jag kom hit, säger han.

Ett av syftena är att skapa ett arkivbestånd av berättelser och fotografier från Örebro län om ett kulturarv som kan riskera att glömmas bort.

Under 2024 kommer Emma Ode att fortsätta göra fler intervjuer och samla in mer material. Hon har även en förhoppning om att utställningen ska kunna turnera runt till fler platser i länet.

Relaterade artiklar:

Ljusan Stjärna får pengar av kungen (2024-01-02)