Kriget mot höstmörkret – det är nu det gäller

Depression är rätt vanligt och räknas till en av vår tids stora folksjukdomar. Det handlar om en tredjedel av befolkningen som får en depression någon gång i livet. Nedstämdhet, trötthet, avsaknad av glädje och lust till saker som man förut tyckt varit roligt, samt minskad ork och lust att ta itu med saker. De flesta har en relation till begreppet.

Samtidigt som det har varnats för att människor kastar sig med alldeles för svåra ord kopplat till psykisk ohälsa, och därmed kanske också får saker att låta mycket värre än det är, så är det faktiskt flertalet som får dessa depressioner i samband med att mörkret börjar komma. Det behöver inte bli en fullständig diagnos som leder till sjukskrivning, men det kan ändå vara väldigt jobbigt med hösten, och inte minst stunden innan snön har kommit och något slags ljus faktiskt går att finna igen.

Jag är inte en av dem som får depression. Fast jag känner verkligen hur den här tiden på året ställer helt andra krav på mig för att kunna tycka att tillvaron flyter på och är rolig. Står jag bara vid sidan av och låter dagarna vara så innebär det att mina energinivåer minskar för varje dag, och snart är det bara el-stötar som kan få mig ur sängen på morgonen. Eller att snön kommer då. Ljuset från det vita snötäcket tycks ha magiska effekter för mig.

Det är tur att man inte måste vara passiv, tänker jag. Fast tyvärr är det många som är det. Att proklamera något i stil med “hösten gör mig så låg och trött” kan lätt bli en självuppfyllande profetia. Det blir liksom så, eftersom man förväntar sig att det ska bli så. Det kanske också blir så för att man ständigt påminner sig om att det borde bli så.

Vad vi säger spelar nog större roll än vad vi vill erkänna. Jag har inte hört väldigt många berättelser om lyckade företagare eller idrottare som haft grundtanken att det säkert kommer att gå åt helvete. Det är liksom inte så vi skapar möjligheter och lycka.

Så rusta upp dig och gör dig redo för kriget mot mörkret. Förena dig med oss andra som också plågas av kortare dagar. Sätt dig vid ett fönster när du måste vara inne, eller gå ut en stund om du kan. Motionera, och rör på dig. Spring om du kan det. Fyll på med D-vitamin.

Lägg dig inte platt. Låt inte mörkret segra.