Det är viktigt att lära känna barnens förebilder på nätet

Jag jobbar som lärare på en folkhögskola och jag har flera engagemang i verksamheter där det finns unga människor. Det tar emot att säga det, för jag vill gärna vara ödmjuk, men det kan nog innebära att jag i stunder kan fungera som en förebild för andra människor. Vi kan väl leka med tanken i alla fall.

Ett ärofyllt uppdrag givetvis, att kunna påverka andra människor på något sätt. För det är ju vad förebilder kan göra tänker jag. Det skapas en lite lättare väg in i sinnet hos den som ser upp till någon, där informationen inte behöver filtreras lika hårt. Det är ju en person som man litar på som säger det. Då slipper man vara både källkritisk och krångla med vad som är rätt eller fel. Det är svårare att upptäcka att den man verkligen gillar säger något osant, än om ens meningsmotståndare gör det.

Att vara en förebild är ungefär som att vara en influencer, men med ett fåtal följare. Det är faktiskt samma sak. Ordet influenser fick sin plats i svenska ordboken 2003, så det har varit med i 20 år nu, även om det nog använts mycket mer på slutet.

Bara på Instagram räknar man med att 500 000 personer har ett influencer-konto. Hur många av dessa som tjänar storkovan är väl mer oklart men det är i alla fall målsättningen att göra sig någon krona på det.

Person som påverkar andra, till visst konsumtionsmönster, vissa åsikter m.m.; ofta via sociala medier och mot betalning” – det är definitionen av influencer. En förebild som får betalt för det helt enkelt.

Jag förbjöd min son att titta på Pontus Rasmusson (känd youtuber) redan för flera år sedan.

Det räckte för mig att jag tittade på en av hans videos för att förstå att det han levererade inte var verklighet. Han blev senare ifrågasatt för hur han sexualiserade unga flickor. Jag kan inte säga att jag såg det komma, men jag kan vara nöjd med mitt förbud i efterhand.

Föräldrar är oroliga för våldsspel, eller för att barnen blir förbannade när de inte vinner sina matcher. Fast den verkliga faran är någon helt annanstans. Lär känna dina barns förebilder på nätet, och gör det så snart det bara går.

Gör det med nyfikenhet, så får ni dessutom något att prata om där hemma.