Måna Nauenfeldt Berger Foto: Arkiv/Björn Palmqvist
Måna Nauenfeldt Berger Foto: Arkiv/Björn Palmqvist

En kulturpersonlighet och vän att minnas med värme

Författaren, konstnären och en kulturens förespråkare, Måna Nauenfeldt Berger, har efter en längre tids sjukdom somnat in i en ålder av 79 år. Familjen, Kulturtorget med ateljé Mjölkboa och skrivandet var det hon brann för med en flammande låga.

Måna var en kulturpersonlighet i många avseenden och alltid, som det kändes, med många järn i elden. Hon smidde medan järnet var varmt, så att säga. Gick från tanke till handling när idéerna i hennes inre kom till henne, och magkänslan att det skulle fungera ledde fram till ett resultat.

Det är åtminstone min uppfattning efter många träffar och fina samtal, där jag fått följa hennes förehavande. Speciellt inom det område hon ivrade allra mest, den folkliga och breda kulturpaletten.

Många gånger har jag skrivit om Måna. Då utifrån det hon skapade och etablerade runt sig som sedan kom till ett mervärde för en intresserad större allmänhet. Måna var förstås mycket Mullhyttan, med sin bas i sitt, Mjölkboa. Ett lokalt bokantikvariat och konstgalleri, som också lockade besökare från när och fjärran.

Hennes skrivna ord gav hon ut i flera boktitlar och jag är speciellt glad över att hon till boken Sekelskuggor valde en bild jag tog på henne. Hon gillade den, och jag gillade boken. Måna berättade inte bara i ord. Hennes konst var ett annat uttrycksredskap. Nu minns jag hennes varma vänskap, fina möten och kaffestunderna i Mjölkboa när jag betraktar tavlan jag har hemma på väggen. Måna har fått vila och mina tankar går till familjen.