Med stora besparingskrav föreslår regionen att dra in all akut kirurg vid Lindesberg lasarett.

Akutkirurgin i Lindesberg åter i fara – kan dras in helt

Regionen går med stor förlust och hälso- och sjuksvårdförvaltningen kommer att behöva spara 414 miljoner kronor. Ett av förslagen är att dra in all akutkirurgi vid Lindesbergs lasarett.

– Att spara 414 miljoner kronor är ingen lätt sak och de åtgärder vi kommer att behöva ta till går förstås inte obemärkt förbi. Men vilka åtgärder som kommer att genomföras är för tidigt att säga. Just nu tittar hälso- och sjukvårdsförvaltningen på ett övergripande förslag till förändringar som vi politiker lite senare i höst ska ta ställning till, säger Behcet Barsom (KD), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Ett av besparingsförslagen är att lägga ner all akutkirurgi vid Lindesbergs lasarett, ett beslut som upprör i bygden. Efter lång kamp lyckades orten under 2022 äntligen få tillbaka den då nattetid stängda akutkirurgin – nu vill regionen lägga ner all akut kirurgi vid sjukhuset. Patienter i Lindesberg som behöver opereras akut oavsett tid på dygnet kommer att få åka till Örebro eller Karlskoga. En namninsamling har startats på sociala medier och hade under måndagseftermiddagen över 2 000 underskrifter.

Planerade operationer kommer fortsatt göras i Lindesberg och viss planerad kirurgisk vård kan flyttas från Örebro till Lindesberg samt Karlskoga.

Andra förslag är att på USÖ öka koncentrationen av avancerad vård och högspecialiserad kirurgisk vård. Karlskogas huvudfokus blir i förslaget på akut- och planerad medicinsk, kirurgisk, urologisk, ortopedisk och planerad gynekologisk vård. Antalet vårdplatser kommer dras ner. Beslut om neddragningarna ska fattas den 19 oktober.

Relaterade artiklar:

Besvikna kämpar de vidare för sitt sjukhus (2023-11-23)