Maria Gunnarsson, marknadsgeneral för Lerbäcksmarken - en saluhall under bar himmel. Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

”Fantastiskt att vi kan genomföra detta”

Snart är det dags för Lerbäcksmarken som i år kommer ha fler knallar än vanligt, mycket för barnfamiljer och musik. – Det är fantastiskt att vi kan genomföra detta. Och vilket maskineri det ligger bakom, helt ideellt, säger marknadsgeneralen, Maria Gunnarsson.

Marknadsplatsen ligger mitt i Lerbäck och omgärdas av kyrkan, gästgiveriet, Lerbäcks Teater, hembygdsgården och församlingsgården.

– Det är en marknad som har sin form på den här fantastiska platsen. Det är en mysig plats att komma till och den för med sig god stämning, säger Maria Gunnarsson, även ordförande för Lerbäcksmarken där fem föreningar står för det ideella arbetet: Skyllbergs IK, Närkesbergs IK, SPF Lerbäck, Lerbäcks hembygdsförening och Mariedamms förening.

I år blir det fler knallar än vanligt med fokus på konst- och mathantverk, slöjd och byggnadsvård. Artister är Henrik ”Elvis” Åberg och det lokala punkbandet Dullheads.

– Vi har försökt att ha ungdomar som spelar och kommer från Askersund och byarna runt omkring under åren.

Friluftsteater tillbaka i år

Lerbäcksteater kommer spela upp scener på sin friluftscen utan kostnad från årets föreställning Rasmus på luffen.

– Vilket är jätteroligt att de är tillbaka. Därmed finns det mycket för barnfamiljerna i år.

Maria nämner ponnyridning, ”barnens marknad” med sex små marknadsbord för barn som säljer saker de själva har tillverkat. Även fem lokala barnboksförfattare kommer finnas på plats med sina böcker och i kyrkan kan barnen leta kyrkmöss.

Maria slår ett slag för parkeringen i kohagen. P-pengen går oavkortat tillbaka till bygden och föreningsverksamheten, förklarar hon.

– Det är ett bidrag så vi kan hålla på, en god gärning, så ingen ful-parkering, avslutar Maria.

Lördagen den 1 juli mellan klockan 9 och 16 är marknaden igång och lockar mellan 8000 och 10000 besökare.