Länsbor i världens största lag att göra en klassiker - Robert Lundkvist, Jenny Kempemo, Monica Eriksson och Olle Arnesson. Foto: Privat
Av 600 sökande valdes 100 personer ut till Team Santander som under 2023/2024 ska göra en svensk klassiker. Foto: Team Santander
Robert Lundkvist och Jenny Kempemo är redo för en av de sista träningsrundorna innan Vätternrundan. Foto: Ann-Louise Larsson

Tränas av elitidrottare inför Vätternrundan

Jenny Kempemo, Åsbro, har kört Vätternrundan tio gånger. Robert Lundkvist, Örebro, har inte suttit på en cykel på 25 år. På lördag står båda två på startlinjen, som en del av Team Santander med coachning från OS-medaljörerna Johan Olsson och Therese Alshammar.

Team Santander är världens största lag som ska göra en svensk klassiker tillsammans. Satsningen startade 2022 med 100 deltagare. I år får 100 nya deltagare chansen och intresset har varit stort – över 600 personer sökte till de 100 platserna i laget för att få träning och coachning av elitidrottare som Therese Alshammar och Johan Olsson.

Under 2023 och 2024 ska de göra en svensk klassiker tillsammans med start på Vätternrundan nu till helgen. Från länet deltar fyra personer, två av dem är Jenny Kempemo från Åsbro och Robert Lundkvist från Örebro som har blivit träningspartners och cyklat runt 100 mil tillsammans de senaste månaderna, mycket i trakterna kring Åsbro och en del av Vätternrundans sträckning vid Godegård.

– Innan jag blev uttagen hade jag inte suttit på en cykel på 25 år. Det första jag fick göra var att skaffa rätt utrustning, berättar Robert Lundkvist medan han och Jenni gör sig redo för ett av de sista träningspasset innan det över 30 mil långa loppet väntar till helgen.

Rutinerad

Jenny Kempemo är mer rutinerad, hon har cyklat Vätternrundan tio gånger och gjort klassikern fyra gånger, fem gånger inräknat tjejklassikern – den gjorde hon dessutom parallellt med vanliga klassikern.

– Jag vet definitivt vad som väntar, men det känns jättebra att få tips och träningsschema från elitidrottare och att ha någon att träna tillsammans med. Det har jag inte haft tidigare, berättar hon.

Jenny och Robert startar med två minuters mellanrum tillsammans med övriga i Team Santander klockan 03:56 respektive 03:58 på lördagsmorgonen.

– Jag är opererade mig för ett par veckor sedan, men läkarna har sagt att det ska gå bra att köra. Jag hoppas att det inte ska påverka mig alltför mycket, säger Jenny.

Helgen ser ut att bli mycket varm, men höga temperaturer tror de inte ska bli ett problem.

– Bara man ser till att dricka mycket så klarar man av det, säger Jenny.

Mot Vansbrosimmet

Så snart som Vätternrundan är avklarad börjar förberedelserna inför Vansbrosimmet den 8 juli. Robert har förberett sig genom att gå kurser i vuxencrawl, Jenni har tidigare simmat bröstsim men ska även hon försöka sig på crawl i år.

– Andningen är det svåraste att få till med simningen, konstaterar hon.

Hon och Robert kommer träna en hel del i Hemsjön i Åsbro och har även varit på ett träningsläger inom simning. För Team Santander ordnas totalt fyra läger under klassikeråret, två av dem – cykling och simning – avklarade, rullskidor och löpning återstår under hösten.

I Team Santander deltar från länet även Monica Eriksson, Örebro och Olle Arnesson, Lindesberg.

Relaterade artiklar:

Svettiga cyklister drar genom Askersund (2023-06-17)