Delar av åk 5 i Ölmbrotorps skola som skrivit brevet till politikerna. Foto: Alexandra Thynell

Barnen skriver till politikerna – ”lägg inte ner”

Barnen i årskurs 5 på Ölmbrotorps skola har skrivit till omsorgsnämndens politiker i Örebro kommun och vädjat till dem att inte lägga ner Ölmbrogården. Eleverna äter sin skolmat i lokalerna och vill att de gamla ska få bo kvar.

Inför mötet med politikerna i Ölmbrogården förra veckan hade eleverna i årskurs 5 på Ölmbrotorps skola skrivit ett brev till nämnden där de ber politikerna att låta de gamla bo kvar på Ölmbrogården. Barnen skriver att de äldre mår bäst av att få bo kvar och att de tycker att det är roligt att de äldre finns i närheten och vinkar till barnen på skolgården från sitt boende. De vill också kunna fortsätta äta i samma lokaler som idag på Ölmbrogården.

– Jag tycker att det är jätteroligt att barnen engagerar sig och skriver till oss politiker. Det kan vara ett första steg för dem att engagera sig i politik och samhällsförändring. Det vill jag absolut uppmuntra, säger Susanne Lindholm, kommunalråd, KD.

Så här skriver barnen till omsorgsnämnden:

”Vi tycker synd om de äldre som kanske kommer behöva lämna sina hem. Det måste vara tråkigt att lämna alla minnen de har från det fina ställe de bott på. För det första så är det äldre personer som bor i stan på ålderdomshem som kanske inte tycker det är mysigt att bo i stadsmiljö, de kanske skulle tycka mer om att bo på landet. Det är mycket lugnare och skönare att bo på landet än i stan. Det är bra för de gamla, som kanske också är dementa att få en lugn omgivning. Det är bra att de äldre känner alla som bor med dem på ålderdomshemmet och personalen som jobbar där.”

”För det andra så är det en äldre dam som brukar sitta vid fönstret utanför matsalen och vinka glatt till alla barnen som går förbi henne, detta är ett exempel på att äldre personer uppskattar att vara i närheten av barnen. ”

För det tredje så kommer det att bli krångligare att ta sig till den nya arbetsplatsen för de som jobbade på ålderdomshemmet i Ölmbrotorp. De kanske inte har körkort eller bil och bussen kanske de inte har råd med för de kanske behöver lägga pengarna på annat nu när vuxna verkar ha det tuffare ekonomiskt, exempelvis kostar maten mycket mer. Vi har förstått att det är för få personer som bor på ålderdomshemmet. Vårt förslag är att det kan finnas fler saker i byggnaden, exempelvis flyktingboende, boende för hemlösa, eller lägerlokal”.