Politiker från Örebro kommun fick svara på frågor från oroliga ortsbor under kvällen. Foto: Ann-Louise Larsson
Frida Ruthström, sjuksköterska på Ölmbrogården, talade ur personal- och boendeperspektiv. Foto: Ann-Louise Larsson

Kämpar för att de gamla ska få bo kvar på Ölmbrogården

Som en blixt från klar himmel kom beskedet i mitten av mars: vård- och omsorgsboendet Ölmbrogården i Ölmbrotorp hotas av nedläggning. – Vi har gråtit så mycket. Det är svårt att ta in, säger Frida Ruthström, sjuksköterska på Ölmbrogården.

Örebro kommun behöver spara pengar inom äldreomsorgen och ett förslag har presenterats för vård- och omsorgsnämnden om att lägga ner Ölmbrogården i Ölmbrotorp, där 16 äldre bor permanent och lika många på korttidsplatser. Lokalerna har ett visst renoveringsbehov, men att renovera skulle bli för dyrt menar kommunen och föreslår istället att flytta de gamla till nybyggda Västerpark, centralt i Örebro, där en avdelning står tom.

Känslofyllt möte

Förslaget har fått bygden att rasa och under gårdagen bjöd en nystartad arbetsgrupp bestående av ortsbor in till träff med politikerna för frågor och information. Lokalen var fylld till sista plats, runt 150 personer deltog samt ett 20-tal politiker från både majoritet och opposition. Det blev en känslofylld kväll, kantad av oro och förtvivlan, från bygden.

– Vi har pratat mycket om det sedan beskedet kom. Det är svårt att ta in och många frågor, säger Frida Ruthström, sjuksköterska som representerade personalgruppen. Hon avvisade klart och tydligt majoritetens argument om att det skulle vara svårt att få personal och fylla boendeplatserna på Ölmbrogården.

– Tvärtom, vi har kö till våra platser och fastanställd personal som jobbat i många år. Örebro kommun kommer förlora viktig kompetens inom äldreomsorgen om Ölmbrogården läggs ner. Personalen har redan börjat söka jobb i andra kommuner som Lindesberg och Arboga, säger hon.

Oro för bygdens framtid

Helena Åkerstedt är ortsbo och driver en frisörverksamhet i bygden. Hon klipper regelbundet de boende på Ölmbrogården och oroar sig både för de gamla, för bygdens framtid och för sin egen verksamhet.

– De här människorna är dementa, de behöver trygghet i en miljö där de känner igen sig – inte flyttas till tredje våningen i stan, säger hon.

En oro finns också för framtiden och även om politikerna lovade att skolan inte är fara befarar flera i bygden att det på sikt är nästa steg.

Från oppositionen uttrycktes skarp kritik. Johanna Reimfelt, L, riktade kritik dels mot att utredningen gått alldeles för snabbt och ifrågasatte även de besparingar som man enligt förslaget skulle göra på nedläggningen. Hon ifrågasätter även bristen på landsbygdsperspektiv i utredningen.

– Självklart ska man kunna bo och leva hela sitt liv på landsbygden. Därför är det jätteviktigt för oss att Ölmbrogården finns kvar, säger hon.

Vård- och omsorgsnämnden ska fatta beslut om Ölmbrogården den 27 april.