Skapa inte en vargdebatt om lodjuren också!

I säkert 20 år har debatten om vargen varit bland det mest tröstlösa man kunnat ta del av. Antingen ska man vara för eller emot vargen. Inga nyanser tycks vara tillåtna.

Till slut måste vargfrågan få bero. Och det kan den bara om vi är överens om att det ska finnas en vargstam. Men att den ska förvaltas.

Jag uppmanar därför Bergensten och Bondeson. Skapa nu inte en sådan där debatt om lodjuren också. Kring detta vackra kattdjur har det ändå varit jämförelsevis harmoniskt. Ingen ifrågasätter att de finns. Men med hänsyn till andra arter förvaltas de. Det är ingen troféjakt. Det låter på er som att jakt i Sverige bedrivs som den bedrevs i Afrika på Hemingways dagar. Det stämmer helt enkelt inte.

Så nu tar vi ett djupt andetag tycker jag. Som ni själva skriver är lodjursstammen mångdubbelt större än vargstammen, utan att det bråkats om det. Tänk så det kan gå när man HAR en aktiv förvaltning istället för skyttegravskrig.

Relaterade artiklar:

Stoppa framtida jakt på lodjur i södra Sverige! (2023-03-15)