Glasblåsare Nina Christensen är en av drygt 150 utställare som deltar i årets Vinterspår. Hon ställer ut i Nya snickerfabriken i Lindesberg. Foto: Arkvibild: Ulrika Olausson

Mer än 150 utställare deltar i årets Vinterspårshelg

Sedan 2008 har lokala konstnärer och hantverkare öppnat upp sina ateljéer under en helg om året. I år medverkar fler än 150 deltagare i Vinterspår.

Intresset ökar för varje år, hela 154 utställare är inbokade till årets Vinterspår den 4-5 mars. Ett antal utställare har varit med tidigare, men det tillkommer också ett antal nya utställare varje år.

– I år har vi även ett antal lite mer oväntade utställningslokaler, däribland Elon-butiken, Röda korset samt ett LSS-boende i Vedevåg, där vi har två av de boende som deltar med egna verk, säger kultursekreterare Sara Sporre, Lindesbergs kommun, som ansvarar för årets Vinterspår.

I Elon-butiken ställer butikens ägare Rosemarie och Mattias Rudenvall ut tovade ulltavlor och bilder på fåglar och djur. Gästutställare i butiken är Fredrik Flodin som visar akvareller och Anna Dahlgren som tillverkar smycken.

Nya snickerifabriken i Lindesberg är också en ny utställningsarena som samlar flera konsthantverkare inom glas, smycken, foto och textilkonst. I Sällinge bjuder bildläraren Jenny Axén in till workshop inom collage. Hon deltar endast under lördagen. På Linden bjuder Lions damer på kakbuffé, där intäkter går till Lions hjälpverksamhet.

Totalt finns 16 utställningsplatser från norr till söder i Lindesbergs kommun.

Vinterspår har tidigare ägt rum i första i helgen i februari men flyttades fram förra året en månad på grund av dåvarande restriktioner.

– Vi tyckte att arrangemanget låg väldigt bra i tiden första helgen i mars, så det har vi bestämt att vi kommer fortsätta med. Samma helg är det även Libocup i handboll och mycket folk i rörelse och en chans att visa upp Lindesbergs största kulturevenemang även för tillresta handbollsföräldrar, säger Sara Sporre.

För att lindesbergarna ska få en försmak av vad som kommer på Vinterspår arrangerar Lindesbergs konstförening en skyltfönsterutställning i korsningen Bytesgatan/Kungsgatan, i väntan på att konsthallen på biblioteket ska bli färdig.