Gunilla Dovsten firade 40 år som yrkeskeramiker 2021 och passade på att uppmärksamma detta under Ljusstråk. Foto: Arkiv: Ann-Louise Larsson
Förutom bruksföremål visas även en del skulpturer i minnesutställningen. Foto: Amanda Klevbo
Agneta Wågström tog över som ordförande i Konsthantverkarna efter Gunilla Dovsten förra året. Foto: Ann-Louise Larsson
Gunilla Dovsten var en uppskattad och folkkär keramiker från Lindesberg. Foto: Amanda Klevbo
Foto: Amanda Klevbo
Agneta Wågström tog över som ordförande i Konsthantverkarna efter Gunilla Dovsten förra året. Bakom sig har hon en del av minnesutställningen. Foto: Amanda Klevbo
Agneta Wågström tog över som ordförande i Konsthantverkarna efter Gunilla Dovsten förra året. Bakom sig har hon en del av minnesutställningen. Foto: Amanda Klevbo

Bortgångna kollegan hedras med minnesutställning

I november gick keramikern Gunilla Dovsten från Lindesberg bort efter en kort tids sjukdom. Nu hedrar kollegorna i föreningen Konsthantverkarna henne med en minnesutställning.

– Vi bestämde oss ganska snabbt efter att vi fått beskedet om hennes bortgång att vi ville göra det här, berättar föreningens ordförande Agneta Wågström.

Gunilla Dovsten var en folkkär keramiker som hann fira 40 år i yrket. Hon har också varit en viktig del i Konsthantverkarna i Örebro, senast som kassör men har under lång tid varit föreningens ordförande.

– Jag minns henne som en väldigt fin människa och kär vän. Dessutom en väldigt duktig och uppskattad keramiker, säger Agneta Wågström som tog över som ordförande efter Gunilla Dovsten vid årsmötet förra året.

Utställningen finns i Konsthantverkarnas butik på Järntorgsgatan i Örebro.

Här visas både bruksföremål, skulpturer och fåglarna som blev lite av Gunillas signum. Gunilla var under 2,5 år drejlärling i Japan och har även gjort en hel del japanskinspirerade föremål som också finns med i utställningen.

– Nästan direkt efter hennes bortgång märkte vi att det kom en hel del besökare hit till oss som ville passa på att köpa ett föremål av Gunilla som minne. Nu ger vi ytterligare en chans att se och köpa Gunillas konsthantverk, säger Agneta Wågström.

Utställningen ”Flyger högt” med Gunilla Dovsten hos Konsthantverkarna i Örebro pågår till och med den 1 februari och är utöver de tre utställningar som föreningen brukar ha under våren.