Jag tror på vår generation och en ljus framtid

Det är svårt att skriva en ledare utan att beröra det som händer i Ukraina just nu. Vad man än vill skriva om så fylls tankarna ändå av det vidriga kriget som dödar människor så nära oss. Det är också lätt att bli bitter och se väldigt mörkt på den värld vi lever i.

Men så lyfter jag blicken och ser allt fint som ändå händer runt om oss. Människor som välkomnar personer de inte känner i sina hem, personalen i kommunerna som anmäler sig frivilliga att stå standby dygnet runt om vi skulle behöva ta emot flyktingar, ideella föreningar som undrar vad just deras förening kan göra för att hjälpa både samhället och sina medmänniskor.

Det gör att jag ändå vill skriva en positiv text, där jag vill fokusera på den enorma kraften vi har som individer och samhälle. Vi har genomgått två år av en pandemi som inte ens är slut än, organisationer och människor är slutkörda och ändå så kan vi kraftsamla återigen för våra medmänniskor.

Det är något otroligt om man tänker efter! Det är så många som vill hjälpa till så att både vi som kommun och andra myndigheter får tacka nej. Vi får ibland säga ifrån för att åstadkomma en organisation och struktur, så att vi kan ge det bästa och säkraste stödet vi bara kan, till de människor som nu söker sig till oss för tryggheten.

Individuella initiativ är det som driver vårt samhälle framåt och det är så vi blir starkare som samhälle. Vad jag önskar är att vi kan få se lite mer av detta i vår vardag och inte bara i kris för vi kan så mycket mer än vad vi själva kanske tror. De tydliga markeringar som personer, organisationer och även länder antagit mot kriget, ger mig hopp om framtiden! Vi visar tydligt att vi inte accepterar att en diktator kan göra som han vill, och ljuga för hela världen samtidigt.

Men vi står inför ett vägval snart. Ska vi fortsätta på den inslagna vägen där vi nu ställer upp för varandra och tror på varandra som medmänniskor, eller ska vi välja de populistiska, auktoritära inslagen och låta oss bli lurade och styrda?

Jag tror på dig som läser detta och på din kraft som människa och din kraft att bidra och driva samhället framåt. Jag tror på vår generation och jag tror på en ljus framtid.

Johan Niklasson (C) ordförande kommunstyrelsen Lekeberg

Relaterade artiklar:

Roligt och utmanande när Lekebergs kommun växer (2022-02-23)