Sara Aspling och särbon Kim Ryynänen behöver hjälp för att få igång "Trygg Vuxen". När gula reflexvästarna är på då är det jobb för Kim och Sara. Foto: Karin Löwengren
Sara Aspling och särbon Kim Ryynänen behöver hjälp för att få igång "Trygg Vuxen". Foto: Karin Löwengren
Namnskyltar finns upptryckta. Foto: Karin Löwengren
Foto: Karin Löwengren

De hoppas att fler trygga vuxna vill nattvandra

Stöket på helgerna har gjort att nattvandring har startat upp. – Fler föräldrar måste hjälpa till om vi ska klara det här, säger Sara Aspling som startat "Trygg Vuxen" i Lindesberg.

Fyrbarnsmamman Sara Aspling har alltid varit en engagerad vuxen. Nu startar hon nattvandrargruppen ”Trygg Vuxen” i Lindesberg.

– Det har ökat mer och mer med fylla, droger och stök i Linde, jag kände att nu måste jag dra igång något.

Sara startade upp nattvandring i Lindesberg för några år sedan, men gruppen kom aldrig riktigt igång och till slut blev lasset för tungt att dra själv. Men nu är särbon Kim Ryynänen med och drar.

– Vi har redan väldigt många medlemmar i vår Facebook-grupp ”Trygg Vuxen Lindesberg”,säger Kim.

”Trygg Vuxen” har varit ute två helger, första helgen var det Kim och Sara, andra gången var det Sara och två kvinnor till.

– Vi vet att ungdomarna är vid Circle K och lågprisföretaget Mejk, men vi hann bara köra in på Circle K i fredags och då ser vi hur en kille ligger raklång där. Det var bara att stanna bilen direkt. Det vi reagerade på var att ingen agerade fast han bara låg där, trots att det var folk överallt.

Sara och kvinnorna kollade puls och medvetandegrad och konstaterade att han var väldigt full, men behövde inte ambulans.

– Vi fick in honom i en bil, men kompisarna åkte inte hem med honom som de sa utan vi såg honom senare. Både han och kompisarna vägrade säga namnet på honom, så vi kunde inte ringa någon. Men när han kräktes i bilen öppnade han sig för oss och berättade att han hade druckit energidryck och vodka, han mådde väldigt psykiskt dåligt. De som var med den här killen tackade oss jättemycket för hjälpen.

”Trygg vuxen” ska ha möte i slutet av november när man blivit fler medlemmar och fixat lokal. Då är även tanken att fältassistenter och ungdomspolisen ska delta.

– Det krävs åtminstone 20 personer så att man kan gå två och två och inte behöver gå varje fredag- och lördagkväll. Vi hoppas också att föräldrar ska börja fundera på varför ”Trygg Vuxen” behövs, att andra föräldrar faktiskt går på stan och håller koll på deras barn. I Facebookgruppen lägger vi ut bilder medan vi är ute, så att folk ska se vilket stök det är, på Circle K:s parkering ligger både vodkaflaskor, ölburkar och annat, säger Sara.

Både Kim och Sara har haft tuffa uppväxter och vill inte att ungdomar ska ha det så. Sara säger att hennes barn aldrig har sett henne full, de ska inte behöva uppleva det.

– Ungdomar kanske har föräldrar som inte vet hur de ska bemöta sina barn, men när det kommer hem en ungdom som är full, bli inte arg utan krama bara om dem och säg att ”vi pratar imorgon”, säger Sara.

– Det är mycket psykisk ohälsa vi ser, så vi delar ut information från BRIS och Friends. Första helgen hade vi gjort ett häfte där vi skrev om mobbing, och om bara en läser det så är det bra, säger Kim.

De betonar att de är varken poliser eller fältassistenter, utan oberoende vuxna som finns som stöd om ungdomar behöver prata, låna en telefon eller få skjuts hem om de mår dåligt.

– Finns det vuxna ute kan vi skydda tjejerna från våldtäkt och folk som ryker ihop på fyllan. Det var tur i oturen att vi kunde hjälpa den där killen i helgen, det hade kunnat sluta illa. Nu blir det tredje helgen i rad som vi är ute och då följer fältassistenterna med. Sedan hoppas vi att fler hjälper till och nattvandrar, det behövs verkligen, avslutar Kim.