1917, kvinnor från Mullhyttan. Foto: Sophie Janson
Sophie Janson 1874 - 1981. Foto: Okänd/ Örebro läns museum

Sophie Janson i ny utställning

En flitig och skicklig bygdefotograf i Västernärke. Nu hyllas Sophie Janson med ny utställning med 60 fotografier ur hennes stora bildskatt.

I Lekebergs utställningshall hyllas nu fotografen Sophie Janson, som under åren 1908-1951 var en flitig bygdefotograf i Västernärke.

Journalisten Rolf Jansson och fotografen Roger Lundberg har gjort urvalet med fokus på fotografi av kvinnor, barn, samhälle och hennes roll som pionjär som reportagefotograf.

– Det är svårt att göra henne rättvisa, hon har varit på allting och det är svårt att veta vad som finns i arkivet, lite stressande nästan, säger engagerade Rolf Jansson.

I år har Sophie Janson utnämnts av Göteborgs Universitets kvinnoforskning till en av landets tusen mest betydande kvinnor. Ingen bygd har dokumenterats så som Västernärke. Hennes bilder uppmärksammas av Hasselblads center, och även i SVT:s kulturprogram.

– Roligt att hon uppmärksammas, Sophie var en betydande skicklig yrkeskvinna, säger Rolf Jansson.

Sofie Janson dog 1981, 106 år gammal. Hon blev mest omtalad för sin ålder och inte för sina bilder. Hennes stora fotografiska gärning var även på väg att blekna i det nya bild- och mediesamhället.

Hon donerade sina 50 000 bilder till Västernärkes hembygdsförening, och de arkiveras av Stadsarkivet i Örebro.

Utställningen sker i samarbete med Västernärkes hembygdsförening, Lekebergs kommun, Lekebergs sparbank och Adolf Lindgrens stiftelse.

Öppnar 7/10 kl. 15 på Lekebergs utställningshall och pågår till 5/11.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.