1917, kvinnor från Mullhyttan. Foto: Sophie Janson
Sophie Janson 1874 - 1981. Foto: Okänd/ Örebro läns museum

Sophie Janson i ny utställning

En flitig och skicklig bygdefotograf i Västernärke. Nu hyllas Sophie Janson med ny utställning med 60 fotografier ur hennes stora bildskatt.

I Lekebergs utställningshall hyllas nu fotografen Sophie Janson, som under åren 1908-1951 var en flitig bygdefotograf i Västernärke.

Journalisten Rolf Jansson och fotografen Roger Lundberg har gjort urvalet med fokus på fotografi av kvinnor, barn, samhälle och hennes roll som pionjär som reportagefotograf.

– Det är svårt att göra henne rättvisa, hon har varit på allting och det är svårt att veta vad som finns i arkivet, lite stressande nästan, säger engagerade Rolf Jansson.

I år har Sophie Janson utnämnts av Göteborgs Universitets kvinnoforskning till en av landets tusen mest betydande kvinnor. Ingen bygd har dokumenterats så som Västernärke. Hennes bilder uppmärksammas av Hasselblads center, och även i SVT:s kulturprogram.

– Roligt att hon uppmärksammas, Sophie var en betydande skicklig yrkeskvinna, säger Rolf Jansson.

Sofie Janson dog 1981, 106 år gammal. Hon blev mest omtalad för sin ålder och inte för sina bilder. Hennes stora fotografiska gärning var även på väg att blekna i det nya bild- och mediesamhället.

Hon donerade sina 50 000 bilder till Västernärkes hembygdsförening, och de arkiveras av Stadsarkivet i Örebro.

Utställningen sker i samarbete med Västernärkes hembygdsförening, Lekebergs kommun, Lekebergs sparbank och Adolf Lindgrens stiftelse.

Öppnar 7/10 kl. 15 på Lekebergs utställningshall och pågår till 5/11.

Relaterade artiklar:

Han scannar in bygdefotografens glasplåtar (2023-01-15)