Rikard Troeng i Resta ligger bakom den nya mötesplatsen för skogssverige, Skogsportalen.se. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Nu kan skogssverige mötas – digitalt

Att hitta rätt entreprenör för det arbete man vill ha utfört som skogsägare är inte alltid lätt. Nu finns en digital mötesplats där skogsägare och yrkesfolk ska kunna mötas, utvecklad i Resta utanför Stora Mellösa.

Rickard Troeng är utbildad systemutvecklare och arbetar idag som sälj- och kundansvarig inom digitalisering, vid sidan av driver han även en webbyrå. Han och familjen är även skogsägare och tillsammans med sin låtsaspappa som är skogsentreprenör har Rickard Troeng utvecklat idéen om en digital mötesplats för skogssverige.

– Idag förmedlas många jobb i skogen genom kontakter. Det kan föra med sig att en del jobb aldrig blir gjorda eftersom man inte känner till att det finns en entreprenör som kan göra jobbet alternativt att man tar in en entreprenör från en annan ort när man skulle anlita arbetskraft på närmare håll. Genom Skogsportalen ska skogsägare och entreprenörer kunna hitta varandra, berättar Rickard Troeng.

Att registrera sig för tjänsten som skogsägare är gratis men de entreprenörer som vill marknadsföra sig på sidan och bli sökbara i registret betalar en prenumerationsavgift.

I registret kan skogsägare söka efter entreprenörer baserat på olika kategorier och orter. Det finns också möjlighet att göra inlägg i ett öppet forum, ungefär som på Facebook, där man kan ställa frågor eller diskutera olika ämnen.

– Skogsportalen kommer att utvecklas efter hur användarna vill ha den och använder den. Man kan tänka sig att i framtiden bygga på med funktioner som annonsplatser för maskiner och redskap om det skulle efterfrågas exempelvis.

Tjänsten testas just nu av ett antal användare, både skogsägare, entreprenörer och datatekniskt kunniga och kommer att lanseras publikt under hösten.

– Min förhoppning är att kunna underlätta för både skogsägare och entreprenörer och kanske även täppa till luckor i arbetsmarknaden genom att analysera vad som eftersöks i olika områden av landet, säger Rickard Troeng.

Relaterade artiklar:

Han skapar handelsplats för specialvirke (2023-11-07)