Rikard Troeng i Resta ligger bakom den nya mötesplatsen för skogssverige, Skogsportalen.se. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Nu kan skogssverige mötas – digitalt

Att hitta rätt entreprenör för det arbete man vill ha utfört som skogsägare är inte alltid lätt. Nu finns en digital mötesplats där skogsägare och yrkesfolk ska kunna mötas, utvecklad i Resta utanför Stora Mellösa.

Rickard Troeng är utbildad systemutvecklare och arbetar idag som sälj- och kundansvarig inom digitalisering, vid sidan av driver han även en webbyrå. Han och familjen är även skogsägare och tillsammans med sin låtsaspappa som är skogsentreprenör har Rickard Troeng utvecklat idéen om en digital mötesplats för skogssverige.

– Idag förmedlas många jobb i skogen genom kontakter. Det kan föra med sig att en del jobb aldrig blir gjorda eftersom man inte känner till att det finns en entreprenör som kan göra jobbet alternativt att man tar in en entreprenör från en annan ort när man skulle anlita arbetskraft på närmare håll. Genom Skogsportalen ska skogsägare och entreprenörer kunna hitta varandra, berättar Rickard Troeng.

Att registrera sig för tjänsten som skogsägare är gratis men de entreprenörer som vill marknadsföra sig på sidan och bli sökbara i registret betalar en prenumerationsavgift.

I registret kan skogsägare söka efter entreprenörer baserat på olika kategorier och orter. Det finns också möjlighet att göra inlägg i ett öppet forum, ungefär som på Facebook, där man kan ställa frågor eller diskutera olika ämnen.

– Skogsportalen kommer att utvecklas efter hur användarna vill ha den och använder den. Man kan tänka sig att i framtiden bygga på med funktioner som annonsplatser för maskiner och redskap om det skulle efterfrågas exempelvis.

Tjänsten testas just nu av ett antal användare, både skogsägare, entreprenörer och datatekniskt kunniga och kommer att lanseras publikt under hösten.

– Min förhoppning är att kunna underlätta för både skogsägare och entreprenörer och kanske även täppa till luckor i arbetsmarknaden genom att analysera vad som eftersöks i olika områden av landet, säger Rickard Troeng.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Fladdermusholk inviger naturreservatet Björkön

Örebros nyaste naturreservat Björkön invigdes med tilltugg och en holk till fladdermössen.

Äntligen kan de sjunga igen och i en alldeles nystartad kör

Roligt kan sammanfatta Kerstin Edewald Bergs nystartade kör Chorus Emeritus på dagtid. – Alla är sångsugna efter att inte ha varit med i kör på länge.
Bild från Svenska Afghanistankommittéens (SAKs) projekt för rehabilitering av barn med funktionsnedsättning i Afghanistan. Foto: Svenska Afghanistankommittéens

Konsert för barnen i världen – med barn i Lindeskolans aula

På söndag fylls Lindeskolans aula för insamlingskonsert för Världens barn.

Söndag 19 september kl 16 fylls Lindesbergs aula för Världens barn, Radiohjälpen. 

Medverkar gör en grupp på sex personer från Estetiska programmet på Lindeskolan – Anna Persson, Dayana Dobryanska, Elina Brogren, Sara Evertsson, Albin Enström och Moa Öhrner som sjunger och spelar.

Det här är en konsert för barnen – och med barn. Kulturskolans barnkör är med och det har blivit en tradition.

Programledare är Staffan Blixt och kapellmästare Jesper Hugosson – med ett artistuppbåd. Linnea Vilhelmsson har varit med förr, Christian Dam, Mattias Johansson och Albin Fagrell kommer stå på scenen.

Biljetter kan förköpas på Blombergska Bokhandeln i Lindesberg.

Världens Barn är Radiohjälpens största kampanj och riksinsamlingen för Världens Barn genomförs i samarbete med 13 svenska biståndsorganisationer med verksamhet i ett stort antal länder i världen.

Gällersta visfestival vill locka människor till forngården. Foto: Arkiv: Lars-Göran Månzon

Stöd för visfestival och gärdesgård

Landsbygdsnämnden har haft sitt första sammanträde för hösten, bidragsansökningar stod på agendan.

Vid Landsbygdsnämndens sammanträde under onsdagen hade man fem bidragsansökningar att ta ställning till.

Gällersta Forngårdsförening vill genomföra Gällersta visfestival och locka människor till forngården. Landsbygdsnämnden har tidigare beviljat bidrag till denna visfestival 2018 och 2019.

Föreningen Glanshammarsryttarna ansöker om bidrag till lokalupprustning. Den nya samlingslokalen i Kolja kommer att användas gemensamt av föreningen Glanshammarsryttarna och Kolja byalag.

Lännäs bygdegårdsförening har haft utbildning i linedance i flera år. Nu vill man vidareutveckla verksamheten och behöver hjälpmedel i form av en dansspegel.

Naturens teater ansöker om evenemangsbidrag för att arrangera Naturfotodagen 2021. Syftet är att skapa en naturlig samlingsplats för naturintresserade och fotografer.

Kilsbergens hembygdsförening ska bygga en ny gärdesgård för att bibehålla det rustika intrycket vid bygdegården och ansöker om bidrag.

Planen för Landsbygdsnämnden är att ha fysiska möten i Rådhuset från oktober.

Lokalt engagemang driver butiken vidare

I oktober tar Eva Näslund över den obemannade Lifvs-butiken i Östansjö som franchisetagare. – Konceptet och varumärket kommer leva vidare. Skillnaden blir det lokala engagemanget.