När boende i Kilsmo sagt sitt vill de ha ett utegym. Foto: Sofie Isaksson

Utegym i Kilsmo fick flest röster

Ett utegym vid idrottsplatsen. Det förslaget fick flest röster när boende i Kilsmotrakten sagt sitt om hur de 125 000 kronorna i kommunens medborgarbudget ska användas.

Det var tidigare i vintras som landsbygdnämnden beslutade att för första gången avsätta 125 000 kronor till en medborgarbudget där boende i Kilsmo mycket fritt ska kunna använda pengarna. Målet är att lyfta orten och öka det lokala engagemanget.

Förslagen som kom in från bygdens boende var en grillplats, utegym (två olika placeringar), en boulebana, en bagarstuga med vedeldad ugn, en hundlekplats och en minigolfbana.

Nu är omröstningen klar. Allra flest röster fick förslaget på ett utegym vid idrottsplatsen på Kilsmo IK med 38 röster. En hundlekplats fick 13 röster och en boulbana fick 8. Ytterligare fyra personer hade röstat på utegym men annan placering.

Av de 73 personer som röstat var det 18 som lite mer säkert och 9 som kanske kan tänka sig att vara med och genomföra projektet. Nu fortsätter samtalet med dem. Kilsmo IK måste också säga sitt, eftersom det är deras mark.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Lokala näringslivet är en viktig fråga för Lekeberg

För tre år sedan var Lekeberg med i toppen i riket när det gäller företagsklimat. Nu är kommunen nere på plats 98 på Svenskt Näringslivs rankninglista. Signaler som kommunen tar på stort allvar.

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.