Renate den Hartog, producent, och Magnus Wetterholm krattar rent konkret manegen inför sommaren. Foto: Cathrine Gustavsson

De längtar efter publiken men beslut om ”Dollar” dröjer till maj

Noras egen teaterdirektör Magnus Wetterholm krattar manegen och när en intensiv längtan efter att få ta emot publiken igen. Definitivt beslut om att öppna dröjer.

Att vara teaterdirektör och skådespelare innebär inte bara att trampa scentiljor och ta emot publikens jubel. Fråga Magnus Wetterholm i Nora. Som en av många kulturaktörer i vårt län har året inneburit färre föreställningar och en stor ovisshet.

Beslutet om att restriktionerna vad gäller teatrar och konserter förlängs från den 11 april till den 3 maj påverkade förstås även Stadra teater.

– Allt är osäkert. Jag försöker att inte jaga upp mig för mycket, säger Magnus.

Trots den stora osäkerheten pågår arbetet med sommarens produktion ”Dollar” skriven av Hjalmar Bergman. Magnus kallar den en komedi med mörka bottnar – om kärlek, makt, moral och pengar.

– Människor behöver glädje nu. Min uppfattning är att många mår dåligt, de saknar något. Min enda önskan är att de som bestämmer ska ge oss lite hopp, säger Magnus.

De senaste förändringarna skjuter på hans definitiva beslut till den 3 maj. Det påverkar de 15 personerna på scen förutom regissör, sufflör, scenograf och de som jobbar med kostym och ljus. Målet är fortfarande premiär den 2 juli, 39 föreställningar och en publik på max 50 personer – mot normala 150. Fiket kommer organiseras på nytt sätt, kanske med korgar för parksittning.

– Jag har en intensiv längtan efter att möta publiken, det ger mening i det jag gör, det är det jag vill.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Helgens Konstslingan – rekord i utställningsstopp

I helgen är det dags för den 13:de Konstslingan. Fotograf och egenföretagare Malin Ljungquist visar 365 bilder ur projektet Livet i Hörsta skola - där även nio andra kreatörer finns på plats.

Premiären som äntligen blir av

Den andra oktober är det äntligen premiär för Lekebergsrevyns otursförföljda fars på Sparbanksbörsen i Fjugesta.

”Hej, jag ska bli musikproducent”

Som far och son må de vara lika till det yttre, ha samma rörelsemönster och att de gillar ett roligt skämt. Men det finns också skillnader. Möt Rolf Johnsson och Niklas Edberger som båda har kreativa yrken men med helt olika publik.

Skrattfest utlovas i Hallsberg

En typisk fars. Så beskriver Teater Hallsbergs producent och regissör Rod Cansby årets sommarföreställning "Landministerns högra hand" som spelas fram till 31 juli vid hembygdsgården.
Ann-Charlotte Svensson fick årets kulturpris. Foto: Vincent Svensson

Årets kulturstipendium till Ann-Charlotte Svensson

Kulturen har drabbats hårt av pandemin, men årets kulturstipendiat, konstnären Ann-Charlotte Svensson, planerar för mer konst.

Konstnären Ann-Charlotte Svensson har fått Askersunds kommuns kulturstipendium för 2021.

Grattis Ann-Charlotte!

– Tack, det kom verkligen som en glad överraskning. Jag har gått på Örebro konstskola, men har en termin kvar, så stipendiet kommer väl till pass.

Till vardags jobbar Ann-Charlotte som behandlingspedagog, men säger att hon gärna skulle vilja hålla på med konsten på heltid.

– Jag har inte brist på ideer, utan det är snarare hur man ska finansiera det. Jag tycker om att samla människor kring skapande och har visat filmer om konst på kulturhuset Sjöängen för att skapa diskussioner. Det har också varit konstnärliga samtal efter vernissage, men det hann vi bara ha en gång innan corona kom. Kulturen har drabbats hårt av pandemin.

Kreativ konst

Under sommaren är Ann-Charlotte ledare för Skapa konst-dagarna, ett gratis evenemang som arrangeras av henne och Askersunds kommun.

– Vi har tre tillfällen kvar. Konst för mig handlar mycket om samtal och att bli berörd, så vilket material man ska jobba med får man veta först när man kommer hit. Det är för att folk ska vara kreativa, de är helt blanka på tankar och så ser de vad som kommer fram under dagen.

Hur ser du på framtiden som konstnär?

– Jag tänker fortsätta utveckla mitt konstnärskap och skulpturparken här i Hammar. Jag föreläser också om att hitta sin egen kraft, det vill jag satsa mer på.