Karin Erlandsson, Frederick Axewill, Fredrik Thano och Pernilla Bergman Thano är engagerade i arbetsgruppen som vill tydliggöra ett centrum - en mötesplats i affärsområdet. Foto: Sofie Isaksson
Foto: Arkiv: Sofie Isaksson

Ett centrum lyfter bygdens gemenskap och identiteten

En mötesplats för att stärka Stora Mellösa - det är målet för arbetsgruppen som driver ett nytt projekt på orten. Bakom det hela står vägföreningen i Stora Mellösa och detta är bara början.

Inspirerade av Odensbackens vägförening har det inom Stora Mellösa vägförening skapats en arbetsgrupp som vill lyfta bygden genom ett centrum på orten. Starten sker genom utvecklingsbidrag från landsbygdsnämnden på 50 000 kronor för en välkomstvepa och en infotavla. Syftet är att stödja näringslivet och att stärka den lokala identiteten. Till hösten ska allt vara klart.

– Genom en mötesplats ökar vi gemenskap och turism hit till området, säger Frederick Axewill.

Fram till 31 mars kan man skicka in förslag på en slogan för Stora Mellösa.

– Vi vill att så många möjligt är delaktiga så att vi kan få fram en slogan, säger Fredrik Thano, ordförande i vägföreningen.

– En slätstruken slogan är inte en slogan så den måste sticka ut lite, säger Frederick Axewill.

Historiskt har centrum legat vid de tidigare bank- och postlokalerna som numera är pizzeria. Gruppen vill att centrum ska tydliggöras och ligga i affärsområdet i Stora Mellösa. Här finns mack, mataffär och en mindre restaurang. Fastighetsägarna är positiva till centrumtänket. På den vägnära ladan ska en vepa med fyra karakteristiska fotografier för orten upp och fungera som en välkomstskylt med slogan. En diskussion har inletts med den lokala fotografen Per Johansson om ett upplägg.

– Vepan ska knyta ihop samhället och marknadsföra det med vad som är unikt här, säger Fredrik Thano.

I centrumet ska en infotavla placeras. Här ska det framgå vilka näringsverksamheter som finns, som förtjänar att lyftas fram. Tavlan ska locka nyfikna att stanna till och göra fler besök på orten. Tankar finns om digitala och faktiska kartor där verksamheter är utmarkerade, helst en aktiv karta som ständigt uppdateras. Det ska även finnas plats att lyfta fram och annonsera vad som sker på orten.

På centrumplatsen som sådan har de tankar de vill utveckla.

– Vi ser ett antal projekt framför oss, men inget vi kan gå in på mer nu, säger Fredrik Thano.

Så fortsättning följer. De vill involvera andra och hitta engagemang. De beskriver alla en positiv entreprenörsanda i bygden, där mycket är på gång med nybyggen, gårdsbutiker med mera.

– Börjar man med ett projekt ger det oftast ringar på vattnet, säger Pernilla Bergman Thano.

– Det finns ofta enstaka eldsjälar på orterna, men här är det mer än så. Vi har starka kvinnor som gått samman i Inspiration Östernärke, vi har Små IF med ordförande Ulf Schwerin till exempel som är viktig för samhället, avslutar Fredrik Thano.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Sara Sporre, kultursekreterare i Lindesbergs kommun. Foto: Pressbild

Vinterspår en upplevelse i mars 2022

Förra året fick de ställa in på grund av pandemin men nu kommer populära Vinterspår tillbaka.

– I vintras ställdes evenemanget in på grund av pandemin och nu har vi tänkt genomföra vissa förändringar, säger Sara Sporre kultursekreterare på Lindesbergs kommun i en pressinfo.

Största förändringen är att datumet flyttas från första helgen i februari till första helgen i mars då flera deltagare under åren har tyckt att evenemanget ligger för nära julen.

– Vi kallar det Vinterspår 2.0. För deltagare som vill vara mer engagerade går det att anmäla sig till arbetsgrupper som kommer att se till att Vinterspår utvecklas och blir en av de bästa upplevelserna under året, säger Sara Sporre.

Syftet med Vinterspår är en mötesplats för det oväntade. Människor i olika åldrar och från olika platser kan utbyta tankar och samtal. Alla kan som vill kan delta med sina konstuttryck så som måleri, hantverk, dans, musik, litteratur, teater, film och foto.

2008 startade Vinterspår på initiativ av Lindesbergs Konstförening. Det har utvecklats till ett av kommunens största kulturevenemang med över hundra deltagare och tusentals besökare varje år.

Veterantraktorns rapportkort är mest efterfrågat på arkivet

Efter en liten film på Youtube blev veterantraktorns rapportkort det mest efterfrågade på Arkiv Sörmland.

Medaljregn över länets mathantverkare

Två guldmedaljer, två silver och två brons. Länets mathantverkare gjorde bra ifrån sig i SM i mathantverk som gick av stapeln under förra veckan.

Samverkan och nattvak i kampen mot båtstölder

Upprepade stölder av båtar, polisen tipsar om båtsamverkan för att minska risken.
Jonas har öga för lappugglan. 85 till 90 procent av bilderna i boken är tagna i Örebro län. Foto: Jonas Classon
"Night Hunter" den världsberömda lappugglan från länet som publicerats i The Times två gånger och ställts ut på bland annat Natural History Museum i London. Foto: Jonas Classon
Jonas Classon, prisbelönt fotograf från Kumla. Foto: Sofie Isaksson
Nu är Jonas Classons bok ute efter tio års fotograferande.

Det är svårt att inte fascineras av lappugglan

2019 tar Jonas Classon från Kumla den numera världsberömda bilden av lappugglan i fullmånens sken. Bilden höll han hemlig för bokprojektet lappuggla.

Då när Jonas Classon tog den bilden av lappugglan trodde han knappt på vad han såg.

– Jag tittade på kamerans display och trodde inte på det. Jag skakade när jag kom hem och satte i minneskortet i kortläsaren. Hur skulle bilden se ut, var den skarp… När jag såg den på skärmen trodde jag att jag skulle ramla ihop, berättar en mycket glad Jonas Classon som just suttit och signerat böcker för packning och utsändning och tillägger:

– Varje gång jag tagit en bild som överträffat mina förväntningar, så tänker jag att det går att toppa. Men denna bild visste jag inte hur jag skulle kunna toppa.

Tioårsprojekt

Det har gått tio år sedan Jonas Classon lämnade sjuksängen efter en lång sjukdomsperiod, något som Länsposten skrivit om i ett tidigare reportage. Nu ges en unik skildring av lappugglan ut i bokform ”Lappuggla, skogens dolda väsen” med fotografier av Jonas och texter av Anna Froster, biolog, journalist och författare, på Avium Förlag, där Örebrofotografen Roine Magnusson är förläggare.

– Jag klev i princip ut från tv-studion och satte igång arbetet med boken efter all uppmärksamhet just den bilden fick, säger Jonas.

En av huvudkaraktärerna i boken är lappugglan bakom den världsberömda bilden ’’Night Hunter’’. Bilden blev snabbt världskänd och har prisats med några av de stora internationella fotopriserna och publicerats i hundratals tidningar runt om i världen hösten 2020.

Bilderna tagna i länet

24-årige Jonas har arbetat med att följa lappugglan, vilket är ungefär ett tiotal individer i fyra revir parallellt under tio års tid. Han började som 14-åring, då som en rekreation från sin sjukdomsperiod. 85-90 procent av bilderna i nya boken är tagna i länet.

– Vilket är jättehäftigt, det är drygt tio år sedan lappugglan dök upp i större utsträckning här, säger Jonas.

– Lappugglan har så många häftiga egenskaper – det är svårt att inte fascineras av den.

Bilderna i boken är en blandning av intima porträtt, grafiska bilder och unika skeenden ihopvävt med Anna Frosters texter. Jonas berättar att boken fått stort allmänintresse.

– Syftet och tanken var att breda massan, som Alva 14 år till Stureplans-stekaren skulle kunna tycka att boken är intressant, fågelskådare vet ju redan hur magisk lappugglan är.

Jonas har fått fortsatt förtroende som Canon-ambassadör genom förlängt kontrakt, detta innebär föreläsningar på mässor med bildvisningar, som han kombinerar med sitt fotograferande.

Classons första bok Svart album, en personlig fotobok om hans väg ut ur mörkret genom fågelfotografi, gavs ut på eget förlag 2020. Även detta projekt arbetade han med under en tioårsperiod.

Relaterade artiklar:

Jonas sökte strimmor av ljus bland fåglarna (2020-09-11)