Arbetsgruppen bestående av Karin Erlandsson, Frederick Axewill, Fredrik Thano och Pernilla Bergman Tano, i Stora Mellösa vägförening gör skylt och infotavla - för bygdens sammanhålling.
Per Johansson är fotografen bakom välkomstskylten. Foto: Per Johansson

Stora Mellösa är platsen för goda upplevelser

Stora Mellösa är platsen för goda upplevelser. Arbetsgruppen som jobbar med att stärka Mellösas centrum har nu valt ortens nya slogan.

Lp har tidigare berättat om arbetsgruppen i Stora Mellösa som vill förnya och skapa ett centrum på orten. Bakom gruppen står Stora Mellösa vägförening. En del i det hela var att hitta en slogan för orten.

– Vi har granskat alla förslag. Vi fick in hela 40 stycken kreativa, humoristiska och insiktsfulla slogans. Arbetsgruppen med stöd av vägföreningen valde denna slogan, säger Pernilla Bergman Tano.

”Välkommen till Stora Mellösa – platsen för goda upplevelser” är skriven av Sven Söderlund.

– Vi anser att ihop med bilderna kan många relatera till denna slogan i samhället, men också skapa en nyfikenhet hos förbipasserade som kan öka intresset för orten, säger Pernilla Bergman Tano.

Per Johansson är fotografen de samarbetat med för att skapa välkomstskylten som ska pryda Leif Sundhs röda lada vid väg 207.

– Det är en komplex skylt som ska spegla landskapet, lyfta fram näringslivet och exemplifiera olika aktiviteter. Vi har resonerat massor i gruppen och referensgruppen, berättar Fredrik Thano, också ordförande i Stora Mellösa vägförening.

Nästa projekt är infotavlan med tyngdpunkt på näringslivet.

– Vill någon vara med i arbetsgruppen är det bara att kontakta oss, vi vill ha med fler, hälsar Fredrik Thano.

Övriga som ingår i gruppen är Pernilla Bergman Tano, Frederick Axewill och Karin Erlandsson.

Relaterade artiklar:

Ett centrum lyfter bygdens gemenskap och identiteten (2021-03-26)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Gula ladan har blivit röd och fått en morot i toppen och därmed blivit Morotshuset. På fredag visas den nya samlingsplatsen. Foto: Centrumföreningen
Per Johansson är fotografen bakom välkomstskylten. Foto: Per Johansson

Skylten invigs och Morotshuset visas i Stora Mellösa

Marknadsföringen av Stora Mellösa tar nu nästa steg när det är dags att inviga välkomstskylten. Samtidigt presenteras Morotshuset.

Under våren har Centrumgruppen och vägföreningen i Stora Mellösa arbetat fokuserat för att på olika sätt göra orten synligare.

Det har bland annat skett genom att förnya och skapa ett tydligare centrum på orten, som nu också fått en egen slogan. Av de 40 olika förslag på slogans kom in valdes ”Välkommen till Stora Mellösa – Platsen för goda upplevelser”, som Sven Söderlund skrivit.

Tillsammans med bilder av fotograf Per Johansson ska ortens egen slogan finnas på en välkomstskylt.

I kväll, fredag 30 juli, klockan 18 sker en liten officiell invigning av den nya skylten. Den sitter på familjen Sundhs röda lada vid väg 207.

Vid invigningen kommer det också att bli möjligt att besöka Morotshuset, som tidigare var gult men nu blivit rött, och där det bland annat varit bussgarage.

– Tanken är att föreningar, företagare och privatpersoner ska kunna låna Morotshuset för att visa utställningar, ha försäljning eller annat som gör centrum levande, berättar Pernilla Bergman Tano, aktiv i Centrumgruppen.

Planen är också att det i huset ska finnas olika saker som förknippas med morötter: bilder, skyltar, berättelser eller verktyg. Sådant material efterlyser Centrumföreningen även just nu. Morotshuset kommer så småningom få en egen skylt, med karta över orten och dess sevärdheter.

Vid fredagens lilla invigningen kommer Birgitta Wallentin Khatib-Nia också att framföra Mellösasången, som hon själv skrivit.

Förväntansfullt inför skördestart

Tidigt höstkorn har redan tröskats på sina håll i länet, men det dröjer ännu någon eller några veckor innan tröskorna börjar gå på allvar.

Kunskap och koll viktigt nära vatten

Bada aldrig ensam, använd flytväst och ha nära uppsikt över barnen.Det är Anette Yngvesson Hjorts, Svenska livräddningssällskapet, viktigaste råd för att förhindra fler drunkningar.
Britt Rosén, Ulla-Britt Larsson och Ingegerd Magnusson i föreningen Hantverket. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Hantverket tvingas lägga ner – kassan tom efter pandemin

Föreningen Hantverket, som under 13 år drivit butik i Laxå, tvingas lägga ner. – Kassan är tom. Vi har levt på konstgjord andning det senaste halvåret, säger föreningens ordförande Ingegerd Magnusson.

Hantverkets butik i Laxå, där medlemmarna sålt både eget hantverk och garn och arrangerat stickkafé, har varit mycket uppskattad genom åren och hade inte pandemin satt käppar i hjulen hade medlemmarna gärna fortsatt med sin verksamhet.

– I vanliga fall är vi ute mycket på marknader och säljer vårt hantverk och har lotteriet. Nu har det inte varit något sådant sedan i mars förra året och pengarna är helt enkelt slut. Vi får inte in tillräckligt enbart på butiken för att täcka hyra och omkostnader, säger Ingegerd Magnusson.

Den 12 augusti är sista dagen som butiken håller öppet. I samband med att butiken stänger läggs också föreningen ner.

– Vi är några som håller på med porslinsmålning som fortsatt kommer hyra ett rum där vi har vår brännugn. Men det gör vi privat och har inga planer på någon ny förening. säger Ingegerd.

Medlemmarna har hjälpts åt att på ideell basis bemanna butiken och för många kommer det kännas tomt att inte ha Hantverket att gå till.

Föreningen har fått ekonomisk hjälp både från NBV, kulturnämnden och från hyresvärden men ser inga möjligheter att komma på fötter igen.

– Vi har försökt hitta någon som vill ta över verksamheten, men det har inte gått och därför var vi tvungna att ta det här beslutet. Vi vill passa på och tacka alla som har stöttat oss under de här åren som vi har varit igång.

Campingägare vill sänka hastigheten ytterligare

Det körs för fort förbi Revelbadets camping i Laxå. Det anser campingens ägare Anki Jernsbro som nyligen ansökt hos länsstyrelsen om en hastighetssänkning till 40 kilometer i timmen.