Bertil Andersson och Magnus Lagergren. Foto: Sofie Isaksson
Bertil Andersson och Magnus Lagergren. Foto: Sofie Isaksson
Översta våningen gamla herravdelning i Adolfssons klädaffär - här är de nya ägarna öppna för flera kreativa aktiviteter. Foto: Sofie Isaksson
Öppna för idéer. Här vill Magnus Lagergren och Bertil Andersson, ordförande i Samverkarna Östernärke se ett levande torg med kanske ett glasscafé, torghandel och skördemarknad. Foto: Sofie Isaksson
På första våningen kommer Solid Gym finnas. Bertil Andersson och Magnus Lagergren vill se ett levande centrum i Odensbacken. Foto: Sofie Isaksson

De ser potential och utveckling i Odensbacken

Nystartade bolaget Östernärke Utvecklings AB köper Adolfsons fastighet. De tror på platsen och vill möjliggöra för nya verksamheter.

Östernärke Utvecklings AB är ett nystartat bolag där fyra lokala delägare gått samman och köpt Adolfsons fastighet för 2,5 miljoner kronor, där även torget ingår.

– Vi vill inte se fler tomma hus. Vi vill inte bidra till fler döda lokaler utan vi vill vara med och påverka utvecklingen, säger Magnus Lagergren, en av delägarna i bolaget och fortsätter:

– Vi tror det finns potential här. Det finns goda kommunikationer och vi vill samarbeta med det lokala näringslivet.

Den första företagshyresgästen är Solid Gym som ska etablera sig på den första våningen i affärslokalerna som är på cirka 400 kvm.

Alla kontrakt är klara och de nya ägarna tar över fastigheten formellt i höst. Nu fortsätter arbetet med att hitta hyresgäster till mindre kontor, den tidigare Outlet-byggnaden, samt hyresgäst till lägenheten i gårdshuset och till den översta våningen på cirka 400 kvm. Här tänker de sig en yta för kreativa aktiviteter som exempelvis festvåning för privata och offentliga sammankomster, med catering.

– Det som saknas i Odensbacken är en stor publik samlingslokal som man skulle kunna hyra i olika sammanhang, säger Magnus Lagergren.

– Tänk dans, en hyrbar lokal med kanske en scen och ett dansgolv, säger Bertil Andersson, ordförande i Samverkarna i Östernärke.

Båda poängterar att bolaget ska gå runt på hyresintäkter men att de är öppna för idéer och hyresgäster som vill utveckla bygden.

– I grunden handlar det om att Odensbacken ska utvecklas. Det ska stärka hela näringslivet, då kommunen inte är närvarande. Vi vill hitta möjligheter att utveckla platsen, så det inte blir en spökplats. Det vi ska tjäna på är att lyfta Odensbacken, säger Magnus Lagergren.

– Ett levande torg, snyggt och trevligt som binds ihop med Kvarnbacken. Vi står för möjligheten till intresserade och vi tror på platsen, avslutar Bertil Andersson.

Relaterade artiklar:

Sista veckan i Odensbacken (2021-02-23)
Utvecklingsbolag kan bli nästa steg (2020-09-29)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Superhäftigt lodjurs-besök hos familjen Strid i Ringaby

Karin Strid och hennes familj i Ringaby fick besök av ett lodjur.

Stabil mage och viljestyrka för de som deltar i Backyard Ultra

En tävling för de uthålliga, maxgränsen ligger på 27 mil för de som springer Backyard Ultra i Kvinnersta i helgen.

Hoppas på att Kumla Jultidning blir ett nytt samlarobjekt

I årets upplaga av Kumla Jultidning medverkar författaren Håkan Nesser, troligtvis på sju sidor. Anders Tisell berättar att folk redan ringer och beställer, vilket han tycker är så roligt.
Alexander Niclasson konstnärlig ledare på Opera på Skäret. Foto: Pressbild
Foto: Sofie Isaksson
Utställning med Sophie Janson i Lekebergs bibliotek. Foto: Sofie Isaksson

Firar återkomsten med ett praktverk av Verdi

"Efter 42 år som egna företagare är det dags att knyta ihop säcken och bjuda in till en hejdundrande visning av allehanda smycken ur vår produktion genom åren".

Opera på Skäret startar om efter pandemin med en uppsättning av Verdis opera Maskeradbalen.

– Efter två inställda säsonger vill vi fira vår återkomst med det bästa som operakonsten erbjuder – ett praktverk av Verdi. Och självklart spelar vi precis så som Verdi tänkte, med mordet på Gustav III som bärande del i dramat, säger Alexander Niclasson, konstnärlig ledare i en pressinfo.

I Opera på Skärets version blir det, i enlighet med operahusets konstnärliga linje, sång på originalspråket. Vilket också skapar möjligheter att engagera framstående solister från världens alla hörn. Den spelas på italienska och textas på skärmar till svenska, musiken står Svenska Kammarorkestern för, under ledning av den italienske dirigenten Lorenzo Coladonato.

Maskeradbalen spelas tolv gånger mellan 30/7 och 28/8 2022. Premiärbiljetterna släpps den 1/11.

Heldag med vildsvinskött i fokus

Vildsvinet diskuterades ur både jägarens och kockens synvinkel när Länsstyrelsen och AgroÖrebro hade heldagskonferens för att öka intresset för vildsvinskött.