Bertil Andersson och Magnus Lagergren. Foto: Sofie Isaksson
Bertil Andersson och Magnus Lagergren. Foto: Sofie Isaksson
Översta våningen gamla herravdelning i Adolfssons klädaffär - här är de nya ägarna öppna för flera kreativa aktiviteter. Foto: Sofie Isaksson
Öppna för idéer. Här vill Magnus Lagergren och Bertil Andersson, ordförande i Samverkarna Östernärke se ett levande torg med kanske ett glasscafé, torghandel och skördemarknad. Foto: Sofie Isaksson
På första våningen kommer Solid Gym finnas. Bertil Andersson och Magnus Lagergren vill se ett levande centrum i Odensbacken. Foto: Sofie Isaksson

De ser potential och utveckling i Odensbacken

Nystartade bolaget Östernärke Utvecklings AB köper Adolfsons fastighet. De tror på platsen och vill möjliggöra för nya verksamheter.

Östernärke Utvecklings AB är ett nystartat bolag där fyra lokala delägare gått samman och köpt Adolfsons fastighet för 2,5 miljoner kronor, där även torget ingår.

– Vi vill inte se fler tomma hus. Vi vill inte bidra till fler döda lokaler utan vi vill vara med och påverka utvecklingen, säger Magnus Lagergren, en av delägarna i bolaget och fortsätter:

– Vi tror det finns potential här. Det finns goda kommunikationer och vi vill samarbeta med det lokala näringslivet.

Den första företagshyresgästen är Solid Gym som ska etablera sig på den första våningen i affärslokalerna som är på cirka 400 kvm.

Alla kontrakt är klara och de nya ägarna tar över fastigheten formellt i höst. Nu fortsätter arbetet med att hitta hyresgäster till mindre kontor, den tidigare Outlet-byggnaden, samt hyresgäst till lägenheten i gårdshuset och till den översta våningen på cirka 400 kvm. Här tänker de sig en yta för kreativa aktiviteter som exempelvis festvåning för privata och offentliga sammankomster, med catering.

– Det som saknas i Odensbacken är en stor publik samlingslokal som man skulle kunna hyra i olika sammanhang, säger Magnus Lagergren.

– Tänk dans, en hyrbar lokal med kanske en scen och ett dansgolv, säger Bertil Andersson, ordförande i Samverkarna i Östernärke.

Båda poängterar att bolaget ska gå runt på hyresintäkter men att de är öppna för idéer och hyresgäster som vill utveckla bygden.

– I grunden handlar det om att Odensbacken ska utvecklas. Det ska stärka hela näringslivet, då kommunen inte är närvarande. Vi vill hitta möjligheter att utveckla platsen, så det inte blir en spökplats. Det vi ska tjäna på är att lyfta Odensbacken, säger Magnus Lagergren.

– Ett levande torg, snyggt och trevligt som binds ihop med Kvarnbacken. Vi står för möjligheten till intresserade och vi tror på platsen, avslutar Bertil Andersson.

Relaterade artiklar:

Sista veckan i Odensbacken (2021-02-23)
Utvecklingsbolag kan bli nästa steg (2020-09-29)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Gula ladan har blivit röd och fått en morot i toppen och därmed blivit Morotshuset. På fredag visas den nya samlingsplatsen. Foto: Centrumföreningen
Per Johansson är fotografen bakom välkomstskylten. Foto: Per Johansson

Skylten invigs och Morotshuset visas i Stora Mellösa

Marknadsföringen av Stora Mellösa tar nu nästa steg när det är dags att inviga välkomstskylten. Samtidigt presenteras Morotshuset.

Under våren har Centrumgruppen och vägföreningen i Stora Mellösa arbetat fokuserat för att på olika sätt göra orten synligare.

Det har bland annat skett genom att förnya och skapa ett tydligare centrum på orten, som nu också fått en egen slogan. Av de 40 olika förslag på slogans kom in valdes ”Välkommen till Stora Mellösa – Platsen för goda upplevelser”, som Sven Söderlund skrivit.

Tillsammans med bilder av fotograf Per Johansson ska ortens egen slogan finnas på en välkomstskylt.

I kväll, fredag 30 juli, klockan 18 sker en liten officiell invigning av den nya skylten. Den sitter på familjen Sundhs röda lada vid väg 207.

Vid invigningen kommer det också att bli möjligt att besöka Morotshuset, som tidigare var gult men nu blivit rött, och där det bland annat varit bussgarage.

– Tanken är att föreningar, företagare och privatpersoner ska kunna låna Morotshuset för att visa utställningar, ha försäljning eller annat som gör centrum levande, berättar Pernilla Bergman Tano, aktiv i Centrumgruppen.

Planen är också att det i huset ska finnas olika saker som förknippas med morötter: bilder, skyltar, berättelser eller verktyg. Sådant material efterlyser Centrumföreningen även just nu. Morotshuset kommer så småningom få en egen skylt, med karta över orten och dess sevärdheter.

Vid fredagens lilla invigningen kommer Birgitta Wallentin Khatib-Nia också att framföra Mellösasången, som hon själv skrivit.

Förväntansfullt inför skördestart

Tidigt höstkorn har redan tröskats på sina håll i länet, men det dröjer ännu någon eller några veckor innan tröskorna börjar gå på allvar.

Kunskap och koll viktigt nära vatten

Bada aldrig ensam, använd flytväst och ha nära uppsikt över barnen.Det är Anette Yngvesson Hjorts, Svenska livräddningssällskapet, viktigaste råd för att förhindra fler drunkningar.
Britt Rosén, Ulla-Britt Larsson och Ingegerd Magnusson i föreningen Hantverket. Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson
Foto: Ann-Louise Larsson

Hantverket tvingas lägga ner – kassan tom efter pandemin

Föreningen Hantverket, som under 13 år drivit butik i Laxå, tvingas lägga ner. – Kassan är tom. Vi har levt på konstgjord andning det senaste halvåret, säger föreningens ordförande Ingegerd Magnusson.

Hantverkets butik i Laxå, där medlemmarna sålt både eget hantverk och garn och arrangerat stickkafé, har varit mycket uppskattad genom åren och hade inte pandemin satt käppar i hjulen hade medlemmarna gärna fortsatt med sin verksamhet.

– I vanliga fall är vi ute mycket på marknader och säljer vårt hantverk och har lotteriet. Nu har det inte varit något sådant sedan i mars förra året och pengarna är helt enkelt slut. Vi får inte in tillräckligt enbart på butiken för att täcka hyra och omkostnader, säger Ingegerd Magnusson.

Den 12 augusti är sista dagen som butiken håller öppet. I samband med att butiken stänger läggs också föreningen ner.

– Vi är några som håller på med porslinsmålning som fortsatt kommer hyra ett rum där vi har vår brännugn. Men det gör vi privat och har inga planer på någon ny förening. säger Ingegerd.

Medlemmarna har hjälpts åt att på ideell basis bemanna butiken och för många kommer det kännas tomt att inte ha Hantverket att gå till.

Föreningen har fått ekonomisk hjälp både från NBV, kulturnämnden och från hyresvärden men ser inga möjligheter att komma på fötter igen.

– Vi har försökt hitta någon som vill ta över verksamheten, men det har inte gått och därför var vi tvungna att ta det här beslutet. Vi vill passa på och tacka alla som har stöttat oss under de här åren som vi har varit igång.

Campingägare vill sänka hastigheten ytterligare

Det körs för fort förbi Revelbadets camping i Laxå. Det anser campingens ägare Anki Jernsbro som nyligen ansökt hos länsstyrelsen om en hastighetssänkning till 40 kilometer i timmen.