Bertil Andersson och Magnus Lagergren. Foto: Sofie Isaksson
Bertil Andersson och Magnus Lagergren. Foto: Sofie Isaksson
Översta våningen gamla herravdelning i Adolfssons klädaffär - här är de nya ägarna öppna för flera kreativa aktiviteter. Foto: Sofie Isaksson
Öppna för idéer. Här vill Magnus Lagergren och Bertil Andersson, ordförande i Samverkarna Östernärke se ett levande torg med kanske ett glasscafé, torghandel och skördemarknad. Foto: Sofie Isaksson
På första våningen kommer Solid Gym finnas. Bertil Andersson och Magnus Lagergren vill se ett levande centrum i Odensbacken. Foto: Sofie Isaksson

De ser potential och utveckling i Odensbacken

Nystartade bolaget Östernärke Utvecklings AB köper Adolfsons fastighet. De tror på platsen och vill möjliggöra för nya verksamheter.

Östernärke Utvecklings AB är ett nystartat bolag där fyra lokala delägare gått samman och köpt Adolfsons fastighet för 2,5 miljoner kronor, där även torget ingår.

– Vi vill inte se fler tomma hus. Vi vill inte bidra till fler döda lokaler utan vi vill vara med och påverka utvecklingen, säger Magnus Lagergren, en av delägarna i bolaget och fortsätter:

– Vi tror det finns potential här. Det finns goda kommunikationer och vi vill samarbeta med det lokala näringslivet.

Den första företagshyresgästen är Solid Gym som ska etablera sig på den första våningen i affärslokalerna som är på cirka 400 kvm.

Alla kontrakt är klara och de nya ägarna tar över fastigheten formellt i höst. Nu fortsätter arbetet med att hitta hyresgäster till mindre kontor, den tidigare Outlet-byggnaden, samt hyresgäst till lägenheten i gårdshuset och till den översta våningen på cirka 400 kvm. Här tänker de sig en yta för kreativa aktiviteter som exempelvis festvåning för privata och offentliga sammankomster, med catering.

– Det som saknas i Odensbacken är en stor publik samlingslokal som man skulle kunna hyra i olika sammanhang, säger Magnus Lagergren.

– Tänk dans, en hyrbar lokal med kanske en scen och ett dansgolv, säger Bertil Andersson, ordförande i Samverkarna i Östernärke.

Båda poängterar att bolaget ska gå runt på hyresintäkter men att de är öppna för idéer och hyresgäster som vill utveckla bygden.

– I grunden handlar det om att Odensbacken ska utvecklas. Det ska stärka hela näringslivet, då kommunen inte är närvarande. Vi vill hitta möjligheter att utveckla platsen, så det inte blir en spökplats. Det vi ska tjäna på är att lyfta Odensbacken, säger Magnus Lagergren.

– Ett levande torg, snyggt och trevligt som binds ihop med Kvarnbacken. Vi står för möjligheten till intresserade och vi tror på platsen, avslutar Bertil Andersson.

Relaterade artiklar:

Sista veckan i Odensbacken (2021-02-23)
Utvecklingsbolag kan bli nästa steg (2020-09-29)

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Rollfiguren Zahra spelas av Jehan Kawsara som har svårt att tolka översättningen av restriktionerna när hon översätter via google translate. Foto: Stefan Jansson
Stefan Jansson - regissör och producent för "Hoffmanns Droppar" som släpps 23 april Vimeo on Demand och kan streamas. Foto: Andrea Behmrell
Filmaren Niclas Lindahl. Foto: Stefan Jansson

”Hoffmanns droppar” hoppas nå en stor samhällsspridning

Regissören och producenten Stefan Jansson hoppas på en stor spridning av kortfilmen "Hoffmanns droppar" som har premiär imorgon fredag.

De hade ett planerat scenframträdande utomhus i februari på ”Vinterspår”, som ställdes in.

– Då stod vi där med en massa folk som inte hade något att göra. Filmaren Niclas Lindahl är delaktig i de filmade delarna i föreställningen ”Korpspelen” som vi skulle spela i Ramsberg och som vi skjutit på, så kontakter fanns och så föddes kortfilmen ”Hoffmanns droppar”. Den har spelats in utomhus och handlar om pandemin.

– Vi hoppas på en stor spridning. Den är rolig men väldigt allvarlig. Handlar om dig och mig, den är väldigt aktuell nu men kanske inte om några månader, säger Stefan Jansson.

Han beskriver att de jobbat fort, med manus och filmmediet under januari till mars. Resultatet blev en kortfilm på 30 minuter som handlar om vår nutid våren 2021.

– Det är en rysligt aktuell tidsbild. I samband med demonstrationerna i Kungsträdgården för en tid sedan demonstrerades mot den ”planerade pandemin” – den så kallade ”plandemin”. Detta säger Sonny Hoffmann i en av de första scenerna vi spelade in i januari. Verkligheten har tittat i vårt manus, menar Stefan Jansson.

Centralt i filmen finns Sonny Hoffmann som spelas av Björn Johansson. Trots att han betvivlar coronas existens skapar han det egna vaccinet ”Hoffmanns droppar”.

En som syns i rollistan är David, spelad av Bengt Storbacka, kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg. David beskrivs i filmen som att han äntligen har fått tid att tänka efter.

– Kul att du såg det, ja han har varit med förr och repat i ”Pappersvalsen” som chaufför, i bakgrunden.

Föreställningen Korpspelen har de skjutit och skjutit på. Nu är den planerad till sommaren 2022.

– Jag känner ett enormt ansvar medan järnet är varmt. Men vad gäller sommaren så avvaktar vi restriktionerna fram i maj.

Den 29 juni till 3 juli gör de en liten produktion i Dalkarlshyttan som heter ”Riddare-kandidaten”.

– Den repar vi för fullt just nu via Zoom. Vi hoppas på värme och vaccin så vi kan göra någonting och få möta någon, säger Stefan Jansson.

Nästa är guidespelet ”Flydda tider” som är baserat på appen ”100 gravar du måste se innan du dör”. Här har de utökat från tre till elva personer som är med och spelar. Speltid är 12-15 augusti.

”Hoffmanns droppar” har premiär fredag 23 april och släpps på Vimeo on Demand. Den har spelats in i Danshyttan, Spannarboda och Lindesberg under våren.

Nu får 300 länsbor hopp om nya pengar

Nya miljoner i vårbudgeten går till solcellsägare som tidigare hamnade mellan två system. I Örebro län berörs runt 300 personer som tidigare sökt 13 miljoner i bidrag.

Jobbar heltid och får 60 000 i omställningsstöd

Per-Åke Sörmans omställningsstöd på 60 000 kronor i månaden har rört upp känslor. Han har full förståelse för att folk blir irriterade.
Det var i höstas som utredningen tillsattes. Samtidigt sköts beslut om Restauranghögskolans framtida placering upp. Foto: Arkivbild: Ann-Louise Larsson

Två linjer blir kvar i Grythyttan – två program flyttar till Örebro

Av fem alternativ väljer nu ledningen för Örebro universitet att gå vidare och fortsätta undersöka förslaget att dela upp de utbildningar som i dag finns i Grythyttan. Nu ska ekonomiska beräkningar tas fram.

Hällefors kommun välkomnar beskedet att delar av Restauranghögskolan föreslås vara kvar i Grythyttan.

– Det känns bra att vi äntligen har ett inriktningsbeslut och nu vet förutsättningarna för framtida arbete. Nu kan kommunen fortsätta fördjupa det samarbete vi har med universitetet och regionen för att ytterligare stärka Restauranghögskolans plats i Grythyttan som gastronomiskt center, säger Annalena Järnberg, kommunstyrelsens ordförande, i pressinformation från kommunen.

Det var förra veckan som universitetets styrelse, universitetsledning och fakultetsledning fattade ett enigt inriktningsbeslut om Grythyttan. Det innebär att man väljer att gå vidare med förslaget att forskning och utbildning till kulinarisk kock och sommelier blir kvar i Grythyttan och att de två programmen för måltidsekolog och hospitality management förläggs till Örebro. Det framgår av universitetets hemsida.

Agneta Blom, docent i statskunskap och projektledare för utvecklingsarbetet, säger i pressinfo på universitetets hemsida att diskussionerna under vintern varit lite mer hypotetiska, något hon menar haft sina fördelar för att kunna arbeta brett.

– Nu är det dags att ta steg mot mer konkretion. Med en tydlig inriktning blir förutsättningarna för samarbete med externa parter enklare, säger Agneta Blom.

Nu kan de födda 1961 eller tidigare boka tid för vaccinering. Foto: Mostphotos

Allt yngre i länet erbjuds vaccin

Situationen på IVA i Örebro län är fortsatt mycket tuff. Samtidigt finns gott om vaccinationstider och nu kan de födda 1961 eller tidigare boka tid.

Enligt uppgifter till SVT Örebro har hittills runt 50 länsbor valt att tacka nej till vaccinering när det visat sig vara Astra Zenecas vaccin som erbjöds. Enligt vaccinationssamordnare Inger Nordin Olsson är det färre jämfört med andra regioner. Ännu har inte några doser behövt slängas, säger hon till SVT Örebro.

Vid tisdagens presskonferens från Region Örebro län sa Inger Nordin Olsson att de märker av att trycket minskat från personer mellan 65 och 70 år för att få vaccin.

– Vi kan inte sitta och vänta. Nu öppnar vi möjligheten att få vaccin för de födda 1961 och tidigare, sa Inger Nordin Olsson.

Det nya systemet för bokning har fungerat bra, men de har märkt att det stoppar upp för dos 2.

– När man fått första dosen får man en tid för dos 2 och det gäller att vi håller detta vaccinationsschema, eftersom det är viktigt att matcha dosintervall och sort. Vi ser nu en ström av avbokningar på grund av privata åtaganden. Det är ett bekymmer och hotar att påverka flödet vid våra fem noder, sa Inger Nordin Olsson.