Evelina Dovsten, 33 år, ställer ut hos Konsthantverkarna i Örebro till den 3 mars. Foto: Kristin Larsson
Foto: Privat
Evelina Dovsten Foto: Privat

Evelina ställer ut friblåst glaskonst

Just nu pågår utställningen "Klyva universum för att förstå" hos Konsthantverkarna i Örebro, med glaskonst av Evelina Dovsten.

Det var genom faster Gunilla Dovsten som Evelina upptäckte glaskonsten. Som 15 åring fascinerades hon av hur glasblåsning både kunde vara ett hantverk och en konstform. Evelinas faster, Gunilla är verksam som konstnär i Lindesberg, och var tidigt en inspirationskälla.

Efter att ha arbetat som lärling på ett glasblåseri i tonåren, gick hon hantverksprogrammet på gymnasiet, med inriktning mot glasblåsning. Därefter följde studier i konstvetenskap på Stockholms universitet och en masterexamen på Konstfack.

Hon har arbetat i Skottland och Japan, och utbildat sig i New York.

I dessa corona-tider passar Evelina på att arbeta med sin egen glaskonst, i ateljén som ligger i en gammal porslinsfabrik i Gustavsberg.

Evelina blåser för hand och utan former – så kallat friblås. Ett tema i hennes konst handlar om ”tyst kunskap”, det vill säga motorisk kunskap som människan besitter genom repetitiva rörelser, exempelvis att gå, cykla eller knyta skosnören. Hon arbetar med den subjektiva relationen mellan kropp, rörelser och hantverk. Hon fascineras även av hur vetenskap och hantverk förenas, bland annat i ett laboratorium.

Trots pandemin har Evelina haft möjlighet att arbeta med sin konst. För att finansiera skapandet jobbar hon deltid som utställningskoordinator på Gustavsbergs konsthall och säljer glaskonst via Designtorget. Så såg det ut även innan pandemin.

– Som konstnär är jag van vid att arbeta i motvind, påpekar Evelina. 

Utställningen hos Konsthantverkarna i Örebro var inplanerad sedan ett år tillbaka. Evelina har tidigare medverkat i konstrundor i länet och på så vis lärt känna konstnärer och gallerister.

– Jätte roligt att få ställa ut hos Konsthantverkarna och att få komma till Örebro! säger hon.

Faster Gunilla Dovsten ställer även ut sin konst där, fram till och med den 22 februari.

Text: Isabel Kitzler Hallqvist