”Tyvärr är det inte möjligt i nuläget av flera orsaker”

Svar till: Sonja Cederlöf ”Flytta ut vaccineringen åt oss på landsbygden”

Region Örebro län vaccinerar på fem vaccinationsmottagningar i länet. De ligger i Hallsberg, Karlskoga, Lindesberg och två i Örebro. Vi hade gärna vaccinerat på länets alla mindre orter. Tyvärr är det inte möjligt i nuläget av flera orsaker.

De vaccin vi får kräver speciella förhållanden; förvaring i extremt låga temperaturer i avancerade frysar, säker blandning och beredning samt begränsad hållbarhet efter bruten förpackning. Om vi  därtill inte kan garantera en obruten kylkedja kan vaccinet förlora sin effekt. Vårt mål är att så snabbt och säkert som möjligt vaccinera länets befolkning.

Ännu så länge har vi därtill fått begränsade och reducerade mängder vaccin till vårt län. Vi har fått ställa om planeringen varje vecka för att hantera doserna. Det gör det svårt att fördela till mindre enheter och vårdcentraler. Vi är måna om att ta till vara varenda dos för att så många som möjligt av länets invånare ska kunna erbjudas vaccin. När det kommer andra vacciner med andra och enklare krav på förvaring och hantering, samt i rikligare mängd kan vaccinationerna erbjudas på fler orter.

För att boka tid för vaccination kommer man både att kunna ringa ett särskilt nummer och boka tid via e-tjänsterna på 1177.se.

Inger Nordin-Olsson, vaccinationssamordnare, Region Örebro län

Relaterade artiklar:

Flytta ut vaccineringen åt oss på landsbygden (2021-02-04)