Ulrika Andersson hade alla rätt och tur i dragningen, så hon vann första pris, en julkorg. Foto: Cathrine Gustavsson
Per Wreth i Hidinge Kvarntorp, väster­ om Vintrosa, vann en julskinka. Foto: Cathrine Gustavsson

Många rätta svar i årets julquiz

"Overkligt"Det var Ulrika Anderssons spontana reaktion på att hon vunnit Länspostens julquiz.– Jag gillar Länsposten med alla reportage där landsbygden lyfts fram.

Tio händelser som Länsposten skrivit om under året – det var innehållet i årets julquiz. Många svar har kommit in – de allra flesta­ rätt. En julkorg och en julskinka, skänkta av Ica Supermarket Parken i Adolfsberg, kunde delas ut till vinnarna Ulrika Andersson och Per Wreth.

– Det var inte busenkla frågor, sa Ulrika Andersson, som inte vunnit någon tidningstävling sedan­ hon var liten, då vann hon frimärken – också det i en tävling i Länsposten.

I ärlighetens namn så är det tack vare att hennes mamma Gudrun sparat på alla nummer av Länsposten som Ulrika lyckades få svaren rätt.

– Jag satt hos mina föräldrar och bläddrade igenom alla tidningar. Det var inte busenkla frågor.

Ulrika tycker Länsposten är bra.

– Jag gillar reportagen, att människor och det som händer på landsbygden lyfts fram. Det är lätt att landet glöms bort, säger­ Ulrika, som trots att hon bor

i Örebro ofta håller till i Vibytrakten.

Läser om det nära

Per Wreth hade också alla rätt och tur i dragningen, vilket innebär en vinst i form av en julskinka.

– En del frågor var självklara, andra var mer kluriga och några gissade jag på, säger Per Wreth, som bor i Hidinge Kvarntorp, strax väster om Vintrosa.

Länsposten har funnits i många år i Pers familj tack vare pappa Ragnar, en trogen prenumerant så länge han levde. I dag har Per tagit över prenumerationen.

– Jag gillar mest att läsa om det som händer runt här där jag bor, då kollar jag in lite extra, säger Per.

Tredje priset i Länspostens julquiz, tre trisslotter, gick till Gudrun Andersson i Herrgryt, Östansjö.

Och det stämmer: hon är Ulrikas mamma, som sparat på alla årets tidningar. Dubbeltur i dragningen för familjen Andersson alltså.

Länspostens redaktion säger stort grattis till vinnarna och varmt tack till alla som deltagit!

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Idrottsföreningen förverkligar ungdomars medborgarförslag

Förra sommaren skrev nu 11-åriga Ruben och Simon ett medborgarförslag till Lekebergs kommun med en önskan om en MTB-bana. Nu gör idrottsföreningen verklighet av killarnas idé.

Kräftorna i Vättern blir fler men mindre

Vätterns kräftor blir allt fler - men de växer inte till sig och det gör att de inte blir intressanta för yrkesfiskarna.
Adam Kirstein Reuterswärd, Spelfriheten AB. Foto: Spelfriheten AB

Ny öppenvårdsbehandling för länets spelberoende

Digital behandling för spelberoende och anhöriga. – Det ska vara lätt att kunna sköta både jobb, familj och sin sjukdom, säger Adam Kirstein Reuterswärd på företaget Spelfriheten.

Länets tolv kommuner har tecknat ramavtal med företaget Spelfriheten som bedriver öppenvårdsbehandling för spelmissbruk.

– Vi är specialiserade på spel. Vi har runt 700 hjälpsökande varje månad, det är folk från hela landet som ringer. Problemet med spelberoende har ökat under pandemin, berättar marknadsansvarig Adam Kirstein Reuterswärd som själv har varit spelfri i nästan fem och ett halvt år.

Lång behandling

Resultatet av ett spelmissbruk kan vara ödelagd ekonomi, förlorade relationer, depression och självmordstankar. Spelfrihetens behandling innehåller flera olika delar och vänder sig också till de anhöriga.

– Det som är speciellt med oss är att behandlingen är ganska lång, behandlingen pågår i ett år och fyra månader. I början är det tre gånger i veckan. Som spelberoende behöver man hitta dagliga rutiner för att klara sig från att spela. Det har ju upptagit stor tid som man nu måste fylla med annat, förklarar Adam Kirstein Reuterswärd.

I lokalen på Kyrkogatan 3 i Örebro kan man ha det första samtalet med den beroende, man ska kunna träffa andra och man ska ha föreläsningar.

– Både gruppbehandling och individuella samtal erbjuds digitalt. Det är både sårbart och givande att man kan vara i sitt hem där man är trygg och ha sina samtal.

Örebro kommun är först i landet med en ny sorts sortering av restavfall. Foto: Stockholm Exergi

Minskat avfall med ny metod

För att minska klimatutsläppen inför Örebro kommun nu maskinell sortering av restavfall som ett komplement till den källsortering som görs av örebroarna. Örebro är en av de första i landet med den här typen av sortering.

– Vi är stolta över att ta detta steg som är en viktig del i att sänka klimatutsläppen och nå kommunens övergripande hållbarhetsmål. Enligt studier bidrar den maskinella sorteringen till att koldioxidutsläppen minskar med 4 500 ton, vilket motsvarar 1 000 örebroares koldioxidutsläpp per år, säger Ola Eklöf, avfallsingenjör på tekniska förvaltningen, i ett pressmeddelande.

Den maskinella sorteringen görs på en materialåtervinningsanläggning, så kallad Material Recovery Facility (MRF), som enligt beräkningar ska kunna sortera ut cirka 3 500 ton återvinningsbart material per år. Överenskommelsen mellan Örebro kommun och Stockholm Exergi innebär att minst hälften av det återvinningsbara material som slängts som restavfall kommer att sorteras ut.

Målet är att minska kommunens mat- och restavfall med minst 25 procent mellan år 2015 och 2025. Avtalet med Stockholm Exergi börjar gälla år 2022.

Christina gör comeback i närradion

Mellan 2003 och 2009 ledde Christina Nilsson programmet "Kulturen" i Kumla närradio 94,3. I höst gör hon comeback och först ut blir ett program där hon träffar sina idoler i dansbandet Donaldz.