Ulrika Andersson hade alla rätt och tur i dragningen, så hon vann första pris, en julkorg. Foto: Cathrine Gustavsson
Per Wreth i Hidinge Kvarntorp, väster­ om Vintrosa, vann en julskinka. Foto: Cathrine Gustavsson

Många rätta svar i årets julquiz

"Overkligt"Det var Ulrika Anderssons spontana reaktion på att hon vunnit Länspostens julquiz.– Jag gillar Länsposten med alla reportage där landsbygden lyfts fram.

Tio händelser som Länsposten skrivit om under året – det var innehållet i årets julquiz. Många svar har kommit in – de allra flesta­ rätt. En julkorg och en julskinka, skänkta av Ica Supermarket Parken i Adolfsberg, kunde delas ut till vinnarna Ulrika Andersson och Per Wreth.

– Det var inte busenkla frågor, sa Ulrika Andersson, som inte vunnit någon tidningstävling sedan­ hon var liten, då vann hon frimärken – också det i en tävling i Länsposten.

I ärlighetens namn så är det tack vare att hennes mamma Gudrun sparat på alla nummer av Länsposten som Ulrika lyckades få svaren rätt.

– Jag satt hos mina föräldrar och bläddrade igenom alla tidningar. Det var inte busenkla frågor.

Ulrika tycker Länsposten är bra.

– Jag gillar reportagen, att människor och det som händer på landsbygden lyfts fram. Det är lätt att landet glöms bort, säger­ Ulrika, som trots att hon bor

i Örebro ofta håller till i Vibytrakten.

Läser om det nära

Per Wreth hade också alla rätt och tur i dragningen, vilket innebär en vinst i form av en julskinka.

– En del frågor var självklara, andra var mer kluriga och några gissade jag på, säger Per Wreth, som bor i Hidinge Kvarntorp, strax väster om Vintrosa.

Länsposten har funnits i många år i Pers familj tack vare pappa Ragnar, en trogen prenumerant så länge han levde. I dag har Per tagit över prenumerationen.

– Jag gillar mest att läsa om det som händer runt här där jag bor, då kollar jag in lite extra, säger Per.

Tredje priset i Länspostens julquiz, tre trisslotter, gick till Gudrun Andersson i Herrgryt, Östansjö.

Och det stämmer: hon är Ulrikas mamma, som sparat på alla årets tidningar. Dubbeltur i dragningen för familjen Andersson alltså.

Länspostens redaktion säger stort grattis till vinnarna och varmt tack till alla som deltagit!

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

Kristina Ellmén, en av tre platschefer på Conventum, visar hur personen som ska vaccineras kommer att få sitta i ett eget bås, där två personer arbetar med registrering och vaccinering. Foto: Cathrine Gustavsson
Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare covid-19, säger att de är redo och att det nu enbart handlar om att regionen får leveranser.
Ordningsvakter kommer att finnas vid alla vaccinationsplatser för att hålla koll på hur många som får komma in.

Alla vaccinationsplatser öppna

Denna vecka öppnar alla platser i länet där det ska gå att få vaccin mot covid-19. Fortfarande är det kommunernas hälso- och sjukvårdspersonal som får boka tider, och det är tillgången på vaccin som styr.

25 vaccinationsbås på Conventum, åtta på Boglundsängen, 18 bås i Karlskoga och 14 bås både i Lindesberg och i Hallsberg. De fem platserna i länet där vaccineringen ska kunna utföras är nu klara.

– Tillgång på vaccin styr helt hur mycket vi kan öppna respektive mottagning, säger Stellan Johansson, regional projektledare för vaccinationerna.

Vid vaccineringen är alltid två personer med. En som sköter administrationen och noga registrerar vaccinets batch-nummer, samt en som vaccinerar.

– Vi har även tillgång till läkare och ett akutrum med syrgas, berättade Kristina Ellmén, platschef på Conventum.

De tider som nu finns möjliga att boka är enbart riktade till kommunernas hälso- och sjukvårdspersonal.

– Vi fördelar ut de doser vi har och tiderna gick åt snabbt, säger Inger Nordin Olsson, regional vaccinationssamordnare covid-19, som kunde berätta att fram till i fredags hade 5 200 doser lämnats ut i länet.

Uppgifterna förra veckan om en nedgång av leverans från Pfizer påverkar även Örebro.

– Vi hanterar denna vecka men kommer behöva hålla igen nästa, säger Inger Nordin Olsson.

Ännu är alla register och system inte igång för att det nationella vaccinationsregistret ska fungera, men enligt Nordin Olsson är det på gång.

Exakt när personerna i fas 2, det vill säga de över 70 år, kommer kunna boka tider vet de ansvariga inte i nuläget.

– Vi kommer sannolikt att lägga ut tider veckovis, men det kommer inte gå att boka hur långt i förväg som helst. Vi kommer försöka hålla en prioordning men samtidigt hänger det på allmänhetens sinne för lojalitet, säger Stellan Johansson.

Från vissa håll finns uppgifter om att vårdpersonal tackat nej till vaccin, men Inger Nordin Olsson har i nuläget inte hört om något liknande för vårt län.

– Vi följer debatten. Jag hänvisar alltid till den rådande situationen som samhället står i. Jag fokuserar hellre på det och önskar stärka de som vill vaccinera sig, säger Inger Nordin Olsson.

Det cirkulerar oriktiga uppgifter om vaccinet, främst på sociala medier. Vad gör ni angående det i Örebro län?

– Vi jobbar tillsammans med kommunikationsavdelningen för att förmedla klar och tydlig fakta, ett skarpt budskap byggd på vetenskapen utifrån den situation vi har nu.

På sikt kan det komma att bli fler platser för vaccinering, men det kommer att dröja.

– När vi på allvar får vaccin som är mindre känsligt och inte kräver samma kalla förvaring som detta RNA-vaccin planerar vi att öppna för vaccinering vid vårdcentraler på några enstaka orter i länet, berättar Stellan Johansson.

Uppmanar elever att inte handla på skoltid

Nu uppmanas Odenskolans elever att inte gå till Odenhallen och handla under skoltid. Orsak: risk för trängsel och ökad smittspriding i pandemitider.

Så kan du vara säker på isen

Åk aldrig ensam eller på isar du inte kan bedöma. Ha isdubbar och ombyte. Det är några viktiga råd till den som vill åka långfärdsskridskor.

Motorsågsskulptören Niklasson bygger jordglob

Motorsågsskulptören lyssnar på barnen. De har viktiga saker att säga då de tillför fantasi och inspiration. Nu är Sören Niklasson i full gång med ett nytt bygge till en naturtemapark..

Hasselfors får ny butik – utan personal

På lördag har det äntligen blivit dags att inviga den nya obemannade livsmedelsbutiken i Hasselfors. Invigningen sker klockan 12, där bland andra kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson deltar.