Chefen Camilla Lindqvist ser hur Åsas energi räcker för alla åldrar, från unga till äldre. Foto: Cathrine Gustavsson
Jens Nilsen och Åsa Karlström laddar för jul. Foto: Privat
Jens Nilsen jobbar med julskinkan. Foto: Åsa Karlström
Åsa Karlström har under flera år stått bakom en insamling av julklappar, som delas ut tillsammans med julmat. Foto: Cathrine Gustavsson
Limousintur med bubbel för några kvinnor på Torpdalen. Foto: Åsa Karlström
Anna-Maria Eriksson och Monica Aronsson. Foto: Åsa Karlström
Foto: Cathrine Gustavsson

Åsa vill göra julen positiv för alla

Från de yngsta till de äldsta. Åsa Karlströms engagemang verkar räcka till alla. Nu pågår julinsamlingen för fullt. Den 22 december har "tomteverkstaden" sin utdelning i Karlskoga. För Åsa själv är julen inte något hon längtar till.

I snart 40 år har Åsa Karlström haft fast jobb inom vården, de senaste 16 åren på vårdboendet Torpdalen i Karlskoga.

– Det har varit många förändringar och reformer under den tiden. Förr var det mer service – i dag tar vi hand om mycket sjukdom på plats, allt från palliativ vård till människor med psykiska sjukdomar och alkoholdemens, berättar Åsa Karlström, som är vårdbiträde.

– Jag har alltid velat jobba med människor, är genuint intresserad och det har blivit mer än bara mitt jobb.

Det senare är det många som kan skriva under på. Hon är en idéspruta som tillsammans med sina kollegor hittar på både det ena och andra för att sätta guldkant på tillvaron för de boende på Torpdalen. Det har blivit allt från limousintur runt Möckeln med bubbel och glad musik till tågresa ner till nya brandstationen. De ordnar glassfest, bjuder på fina ”Resorb-drinkar” och både bakar och fikar fint.

Julens dofter

Nu i december försöker de lyfta fram alla dofter som hör julen till – allt för att göra miljön så hemlik som möjligt. Det bakas pepparkakor och griljeras skinkor, det är julpynt och julmusik.

– Min chef Camilla Lindqvist är fantastisk. I år har hon gjort så vi kan ta julmat från en jättefin restaurang till alla boende och personal. Det där med smaksinnet är viktigt, inte minst för de äldre, säger Åsa, som även hon kommer att få del av maten.

För Åsa ska jobba på julafton, och det verkar som hon tycker det känns bra. Julen är inte något hon längtar efter.

– Julen är det värsta jag vet. Den ger mig stark ångest. Minnena från när jag var liten är kvar i mig.

Åsas berättelse om hur hon levde med en alkoholiserad mamma, där våld, fattigdom och utsatthet hörde till vardagen, stryker som en mörk vind över vårt samtal.

– Det fanns ingen jul och ärren finns kvar i själen, men jag har förlåtit min mamma.

När Åsa för 30 år sedan själv blev mamma tog hon igen det med råge. Säger själv att det var hysteriskt.

– Jag köpte så mycket paket, ville att mina söner skulle få allt jag själv inte fått. Jag kokade gröt till tomten, gjorde spår i snön – men sedan var det de billiga plast-svärden och Robin Hood-dräkterna jag sytt som de lekte mest med. Då fick jag en tankeställare: vad håller jag på med.

Ger till minst hundra

För många är Åsa mest känd genom fonden ”I kärlekens tecken.” Just nu växer berget av julklappar under granen, som i år står på Karlskoga hotell.

Både privatpersoner, föreningar och företag bidrar med paket, pengar och matvaror. Den 22 december kommer Åsa och sju nära vänner hjälpas åt att packa hundra kassar med mat. Julskinka, must, potatis, ägg, prinskorv, senap – allt som ska finnas på ett julbord ska plockas ihop.

– Listan över alla som önskar hjälp är klar. Sedan sorterar vi paketen så att varje familj får det som passar just dem ur julklappshögen, säger Åsa.

Skördar efter mycket arbete

Tidigare år har de varit många i tomteverkstaden, men i år blir den coronaanpassad. Familjerna får också komma fram en i taget, utifrån nummerlappssystem, så det inte blir långa köer utanför hotellet. De som får hjälp finns främst i Karlskoga, Degerfors, Storfors, Hällefors och Kristinehamn. Till några kör de ut.

– Det går lättare nu att få in pengar och saker. Det är som att jag skördar efter allt arbete jag lagt ner på fonden under 20 år. ”Du visar att du gör det du säger att du ska göra”, säger mina vänner till mig.

För Åsa har det alltid varit viktigt att se de som är närmast, grannpojken eller personen på parkbänken.

– Det är många som verkar ha det extra tufft i år, med permitteringar och förlorade arbeten på grund av coronan, säger Åsa.

Saknade beröringen

Även för de personer hon jobbar med på Torpdalen har coronan minst sagt påverkat.

– Vi märkte hur en kvinna tappade lusten. Vi planerade att börja med palliativ vård och kallade då dit hennes dotter. När dottern kom in, talade med och rörde vid sin mamma, piggnade kvinnan på sig. Det var det hon saknat, berättar Åsa.

I dag har Åsa fått två barnbarn, som hon är mycket glad över.

– Det är fantastiskt att livet gick den här vägen. Jag har satt punkt och fått de svar jag behöver. Så här blev mitt liv. Jag har insett att jag har ett hål som jag måste leva med. Det som har bestående värde är kärleken.

Spalt 1:1

Spalt 1:1 Mobil

För Brita, 101, startade livet om på nytt vid 74

Långt och rikt, så beskriver Brita Östring, 101 år, att hennes liv har varit. Hörseln är det lite si så med numera, i övrigt är hon pigg och alert och gillar när saker händer. – Det är klart jag är tacksam för att jag har blivit så gammal. Jag har…

Hos Maria i Järle får böckerna chans till ett andra liv

I det gamla stallet vid Yxe gamla småskola har Maria Andréasson dragit igång en bokloppis. – Det började med att vi hade fått en hel del böcker av svärföräldrarna som bara låg nedpackade i lådor, berättar hon.

Ida skapar gärna med både ord och bild

I sommar är Ida Rosén Branzell, bosatt i Fellingsbro, aktuell med en utställning på Lindesbergs bibliotek där hennes bredd i konstnärskapet visas. – Jag använder gärna ord när jag skapar och tycker mycket om poesi, säger hon.

Nytt stationshus och ny båt för sjöräddarna

Ett nytt stationshus och en ny båt har lyft sjöräddarna, som har haft mycket jobb under pandemin. – Det är många nybörjare som inte har koll på hur det är på sjön, säger Tomas Jennebo.

Naturmålare bjuder in till sin egen ateljé

Inställda och framflyttade utställningar fick konstnär Eva Jansdotter att öppna sin ateljé hemma i Fallhyttan, utanför Mullhyttan.